Festival gastronomic transfrontalier

• publicat la: 15 iunie 2011
Festival gastronomic transfrontalier

Conducerile judeţelor Satu Mare şi Szabolcs-Szatmar-Bereg derulează împreună proiectul „Tur gastronomic din judeţele Szabolcs-Szatmar-Bereg şi Satu Mare” cu finanţare europeană în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ungaria 2007 – 2013, având temă promovarea gastronomiei sătmărene de o parte şi de alta a graniţei.

Valoarea totală a finanţării este de aproape 150.000 de euro, din care judeţului Satu Mare îi revine suma de peste 36.000 de euro.

Prima ediţie a Festivalului Gastronomic a avut loc sâmbătă la Nyiregyhaza, judeţul Satu Mare fiind reprezentat de şapte echipe, alte 13 echipe reprezentând judeţul Szabolcs – Szatmar – Bereg din Ungaria.  Festivalul a atras circa 8000 de vizitatori, care s-au arătat încântaţi de bunătatea mâncărurilor preparate.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Szabolcs – Szatmar – Bereg, Gulyas Jozsef, a declarat că scopul manifestării îl constituie prezentarea comună a produselor gastronomice din cele două judeţe şi promovarea lor în vederea dezvoltării turismului.

Din juriul prezidat de Kovacsne Valika, preşedintele filialei din judeţul Szabolcs – Szatmar – Bereg a Asociaţiei Naţionale a Gastronomilor din Ungaria, au făcut parte şi maeştrii bucătari ai restaurantelor sătmărene Astoria şi Csili Csarda, Baranyi Gabor, respectiv Simon Zsolt.  În cursul vizitei efectuate pe la echipe, membrii juriului au apreciat calitatea şi aspectul deosebit al mâncărurilor gătite de echipele din judeţul nostru.

Prima ediţie a Festivalului gastronomic de la Nyiregyhaza a fost câştigată de echipa din oraşul maghiar Demcser. Pe locul al doilea s-a clasat echipa zonei Sătmarului, condusă de consilierul judeţean Antal Istvan, iar pe locul III echipa comunei maghiare Nyirvasar. Au mai primit premii speciale echipele Urziceni şi Eco Na Tur, pentru modul de prezentare a mâncărurilor tradiţionale preparate. Celelalte echipe au primit şi ele câte un premiu de participare, constând în câte o lingură mare de lemn.

sursa Consiliul Judetean

Lasati un comentariu