Kelemen Hunor înmânează artistului Rudolf Fatyol Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler

• publicat la: 28 iunie 2011
Kelemen Hunor înmânează artistului Rudolf Fatyol Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler

In ultima zi a manifestărilor  organizate cu ocazia  zilelor oraşului ,la Motelul Vraja Viilor a avut loc ceremonia de decernare a unor inalte distincţii,unor personalităţi  locale,la propunerea Primăriei Carei.

La eveniment a fost prezent Kelemen Hunor, Ministrul Culturii din România,care a dorit să înmâneze personal Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, la categoria B „Muzică”, conferit prin decret prezidenţial,renumitului violonist dr.Rudolf Fatyol,în semn de apreciere pentru talentul şi dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul intregii sale cariere.

Prefectul judetului, Radu Giurcă a fost cel care a citit decretul semnat de preşedintele Traian Băsescu, prin care directorului Filarmonicii „Dinu Lipatti”din Satu mare  i se înmânează înalta distincţie.

A luat apoi cuvântul ministrul Kelemen Hunor care a  menţionat :“permiteţi-mi să mă adresez prima dată in limba maghiară, o să mă inţelegeţi de ce”.


In calitate sa de gazdă  a evenimentului, primarul Kovacs a sugerat celor din apropierea prefectului Radu Giurcă,să asigure traducerea pentru acesta.

“ Mi-a fost  mare bucuria când am primit solicitarea de a acorda unui asemenea artist de talie internaţională ,inalta distincţie şi am inaintat preşedintelui ţării o propunere in acest sens.Rudolf Fatyol,artistul, interpretul ,omul de  cultură ,merită din plin o asemenea distincţie ,şi oriunde se duce spune că e fiul judeţului Satu Mare, al oraşului Carei şi incercă să promoveze peste tot atât oraşul cât şi judeţul.Un om de mare caracter  se cunoaşte şi după aceste aspecte.El nu a uitat niciodată de unde vine” a  declarat  ministrul Kelemen Hunor.

Deasemenea, a  mulţumit artistului Rudolf  Fatyol  pentru sacrificiul făcut de a nu părăsi ţara,deşi a avut numeroase posibilităţi şi oferte, dar a rămas pe aceste meleaguri.

Vizibil emoţionat, maestrul Fatyol a mulţumit pentru distincţia acordată ,menţionând că “este o onoare pentru mine,un moment deosebit de important şi doresc să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine.Vreau să mulţumesc şi familiei,soţiei, care  mi-a fost mereu alături’.

Ceremoniile au continuat cu  decernarea titlurilor de” Cetăţean de Onoare „a oraşului Carei ,dr.Rudolf Fatyol şi PS Mozes Arpad,episcop evanghelic ip.

Chiar şi pentru un om de talia mea este dificil să primeşti două inalte ditincţii in aceeaşi zi” a precizat dr.Rudolf Fatyol , in apaluzele celor prezenţi,la înmânarea de către primarul Kovacs a titlului de Cetăţean de onoare al Careiului.

Fiecare dintre soţiile celor două personalităţi a primit câte un buchet de flori din partea Primăriei Carei.

Au participat numeroase oficialităţi judeţene şi locale.Au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean,Csehi Arpad, vicepreşedintele Adrian Ştef, subprefectul Pataki  Csaba,deputatii UDMR  Varga Attila si Erdei Istvan,     primarul Iuliu Ileys,consilieri locali şi numeroşi invitaţi.Fiecare dintre cei prezenţi a gasit la masă, in dreptul locului său,un CD cu Anotimpurile de Vivaldi in interpretarea artistului Rudolf  Fatyol.

dr.Rudolf  Fatyol

Născut în Carei în 1957. A absolvit Academia de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.
A studiat vioara cu maestrul Ştefan Ruha. Este solist concertist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” din Satu Mare şi director general al acestei instituţii.
Premii : U.S.I.U. – San Diego, California, premiul II ex. aeqo la concursul „Abbado” Italia 1987. Înregistrări la Radio şi Televiziune. A înregistrat pentru Casa de discuri „Electrecord” România, Olympia – Anglia.
A întreprins concerte şi recitaluri în Italia, Danemarca, Germania, Anglia, Ungaria, Bulgaria, Elveţia, Spania, Austria, Olanda, Rusia, Grecia, Israel şi Taiwan.
Este doctor în artă, intrerpretare muzicală.
Începând cu anul 2008, este conferenţiar la Universitatea de Muzică din Debrecen – Ungaria.

Moyes Arpad,episcop evanghelic-lutheran

Mozes Arpad s-a născut la data de 25 iulie 1931 la Crizbav dintr-o familie de agricultori originari din aceeaşi localiate braşoveană, familie cu doi copii : Zoltan, care locuieşte şi în prezent în satul său natal şi Arpad care, prin vocaţia preoţească a devenit locuitor al municipiului Carei.Familia – proprietară are 14 ha de teren agricol- avea o situaţie materială destul de bună.

Mozes Arpad şi-a început studiile în satul său natal şi le-a continuat apoi la liceul romano-Catolic din Braşov, unde mama l-a înscris cu condiţia ca apoi fiul ei să devină pastor/preot.După liceu a urmat timp de un an cursurile Facultăţii de Matematică-Fizică din cadrul Universităţii Bolayi din Cluj de unde a fost înlăturat de regim deoarece s-a aflat că părinţii lui sunt proprietari de pământ.Fratele său lucra atunci într-o caieră de piatră, iar tânărul Mozes Arpad, în încercarea de a evita să aibă aceeaşi soartă s-a înscris la Facultatea de Teologie Protestantă din Cluj.Aici a primit un sprijin deosebit din partea episopului Argay Gyorgy care, după terminarea studiilor în vara anului 1956 l-a numit preot suplinitor şi secretar episcopal.

În 1956 de Crăciun a oficiat serviciul divin la Jimbor unde a atras atât de mult simpatia locuitorilor încât i-au cerut episcopului să-l numească preot la Jimbor.Deşi episcopul dorise iniţial să-l trimită la Bucureşti s-a răzgândit, iar Mozes Arpad a fost detaşat la Jimbor la 5 iulie 1957.Aici traieşte împreună cu soţia sa, Nagy Emma Livia şi fiul lor Arpad Csaba până în decembrie 1958.La 16 decembrie 1958 Mozes Arpad este arestat şi dus la securitate , întâi la Braşov, apoi la Cluj-Napoca, fiind acuzat de trădare de patrie şi condamnat la moarte pentru participarea la evenimentele din octombrie 1956.Mai târziu, pedeapsa s-a comutat în închisoare pe viaţă şi Mozes Arpad a fost dus în Deltă, în Balta Brăilei.Aici, în localitatea Stoineşti unde, conform spuselor unui  ofiţer, au fost aduşi ,,pentru exterminare’’, a muncit alături de alţi condamnaţi, timp de cinci ani, fiind eliberat la 3 august 1964, când fiul său începea deja clasa I.

Congregaţia de la Jimbor îşi aştepta răbdătoare preotul, cerându-i episcopului ca, până acesta va fi eliberat, să nu numească pentru Jimbor decât un preot suplinitor, care după ce Mozes Arpad îşi va fi reluat locul, să fie numit preot al congregaţiei de la Carei.În schimb, în septembrie 1964 Mozes Arpad a fost cel care a fost delegat în Carei, iniţiind primul său serviciu divin de aici în data de 31 octombrie, de Ziua Reformaţiei.

Deşi a fost nevoie de foarte multă muncă, în colaborare cu membrii congregaţiei, dar şi cu mulţi alţi careieni, Mozes Arpad a realizat lcrări de renovare şi înfrumeseţare a bisericii care n-a mai fost zugravită de 78 de ani, respectiv de amenajare a străzii Stadionului.Soţia sa a reuţit să-ţi gasească un loc de muncă iar fiul lor a absovit liceul în Carei.

În 1976 Mozes Arpad devine protopop al Diecezei Timişoara al cărei centru s-a stabilit la Carei.În decembrie 1983, Mozes Arpad se mută la Arad, la invitatia congregaţiei din oraşul respectiv.După decesul episcopului bisericii evanghelice, survenit în ianuarie 1922, Mozes Arpad este ales episcop în luna martie a aceluiaşi an.Deşi această numire a fost făcută pe viaţă, din cauza unor probleme de sănătate se pensionează după 12 ani de activitate în calitate de episcop, iar la 1 august 2004 se mută înapoi în Carei.

În perioada cât a fost episcop s-au construit două noi biserici şi au fost renovate şi modernizate toate cele existente.A depus mari eforturi pentru a atrage cât mai multe fonduri dstinate atât lucrălor de renovare cât şi pentru a putea veni în ajutorul celor bolnavi.

De-a ungul vieţii, Mozes Arpad a fost distins cu numeroase premii şi distincţii oferite de statul maghiar.

redacţia

comentarii

de luci la 28 iunie 2011 - 18:50

(pt.adi stef)
Adrian Stef nu ti se pare ca devii enervant ca te bagi peste tot ca si camasia-n fund.

de neluci la 28 iunie 2011 - 19:30

cred ca trebuia sa ii traduca cineva si prefectului daca tot nu stie inca ungureste asa ca luati si partea buna.cat despre manifestatia de tulipani,deja au devenit fanatici de a dreptul.Felicitari MAESTRULUI!

de punga la 30 iunie 2011 - 12:09

s/au tras toti lapatru ace dar nu au fost in stare sa indeparteze punga aia de doi lei din spatele locului in care au luat cuvantul. aici e masura rahatilor astora!

de Rudy Mondialu' la 6 ianuarie 2012 - 06:12

Pe cine mai pacaleste chirurgul Fatiol cu programe gen: Vivandi, Monty, Mozart….(si in general preclasici). Cind va putea sa cinte concertele de : Ceaikovski,Brahms,Beethoven,Sibelius, atunci ma INCLIN. Pina atunci sa se incline FRAIERII.

de Szabo Istvan la 6 ianuarie 2012 - 06:15

Inteleg ca UDMR-ul premiaza securistii si NON-VALOAREA.
.

de gabriela la 6 ianuarie 2012 - 07:27

Sa ne bucuram ca avem artisti careieni de valoarea lui Rudolf Fatyol.Sa apreciem ce e frumos si sa lasam pe Domnul sa il judece pentru faptele sale din spatele scenei.

de hohohou la 6 ianuarie 2012 - 08:54

Poti sa te inchini si in fata marilor unguri Csucsesku,Ilieszku,Baszeszku.

de Szabo Istvan la 12 ianuarie 2012 - 13:27

Adevaratul artist in viata a CAREIULUI e STEFAN HORVATH vezi(http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=535502224). E prim violist a orchestrei din BASEL, cinta pe o vioara STRADIVARIUS oferita de orasul BASEL, e nepotul TALENTAT a MAESTRULUI RUHA si e nascut la CAREI.
Oare de ce nu are voie sa cinte cu filarmonica SM…?

de mare dan la 21 ianuarie 2012 - 16:14

In fata lui Ilieszku si Baszeszku se inclina UDMR-ul cind au intrat la guvernare.

de stefan szabo la 25 ianuarie 2012 - 12:37

Mi-e rusine ca asemenea oameni sunt sprijiniti si acum politic.

de Dorin Naghi la 1 februarie 2012 - 10:58

In zilele noastre poti cumpara orice: diplome, prieteni etc. Dar onoare, ONOARE NU.

Lasati un comentariu