UDMR supralicitează: vrea două megajudeţe

• publicat la: 15 iunie 2011
UDMR supralicitează: vrea două megajudeţe

Proiectul împărţirii României în opt megajudeţe a ajuns în impas. Intenţia PDL de a-l aproba prin procedura angajării răspunderii s-a lovit de opoziţia UDMR, formaţiune membră în coaliţia de guvernare. Uniunea l-a avertizat pe premier că îl lasă fără majoritate dacă îşi angajează răspunderea pe varianta PDL. Pe de altă parte şi democrat-liberalii sunt nemulţumiţi. UDMR ţine morţis la cele 16 regiuni şi ca viitoarea regiune care va cuprinde populaţia maghiară să fie formată doar din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Astfel, populaţia maghiară ar rămâne majoritară. În varianta propusa de PDL, regiunea centrală ar cuprinde, pe lângă cele trei judeţe enumerate, şi Braşov, Sibiu şi Alba, şi maghiarii ar deveni minoritari, constată NAŢIONAL. Mai mult, afirmă JURNALUL NAŢIONAL, UDMR plusează şi cere neapărat două judeţe: Harghita – Covasna -Mureş şi Satu Mare-Sălaj-Bihor. Blocajul în care se află iniţiativa PDL de stabilire a opt megajudeţe reprezintă, după cum afirmă ADEVĂRUL, chiar o ameninţare la adresa Guvernului, după ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus, ieri, că dacă democrat-liberalii nu renunţă la planul privind asumarea răspunderii, majoritatea va dispărea.

Kelemen Hunor a declarat pentru MEDIAFAX, că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt „judeţe-mamut“, neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate. „Asumare implică moțiune, adică probleme pentru Guvern“, a avertizat Kelemen Hunor, citat de EVENIMENTUL ZILEI. În aceste condiţii PDL a lăsat să scape strategic din braţe tema asumării la pachet a răspunderii, atât pe proiectul de reorganizare, dar şi pe statutul minorităţilor.

 sursa ziare.ro

comentarii

de Ionut la 17 iunie 2011 - 18:10

Te simti??

Lasati un comentariu