UE îi taie banii lui Udrea timp de două luni. 124 de contracte verificate de Comisia Europeană

• publicat la: 21 iunie 2011
UE îi taie banii lui Udrea timp de două luni. 124 de contracte verificate de Comisia Europeană

Fondurile pentru infrastructură locală şi regională de transport au fost blocate de Comisia Europeană, după ce verificările făcute în trei judeţe au scos la lumină deficienţe în organizarea licitaţiilor.

CE a transmis aseară Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului un raport preliminar al misiunii de audit efectuată în România în această primăvară, care a veridicat proiecte finanţate cu bani europeni în Teleorman, Ilfov şi Buzău. Raportul vorbeşte despre deficienţe în sistemul de achiziţii publice- criterii de selecţie discriminatorii pentru alegerea constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate incorect. În urma acestui audit, CE a decis întreruperea plăţilor intermediare pentru proiectele de infrastructură locală şi regională până când autorităţile române vor lua o serie de măsuri.

Astfel, pentru 124 proiecte în valoare de 859 milioane de euro nu vor mai fi alocate fonduri fonduri. „Plătim în continuare autorităţilor locale din buget şi apoi recuperăm banii de la Comisia Europeană”, a spus secretarul de stat Răzvan Murgeanu. Autorităţile române trebuie să verifice, în iulie şi august, toate contractele din domeniu şi să transmită un raport Comisiei Europene. Dacă se constată nereguli şi în cazul altor proiecte, acestea pot pierde finanţarea parţial sau total. Comisia a mai cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice.

Comisia Europeană a întrerupt plăţile pentru Axa 2 a Programului Operaţional Regional (POR) -Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport-, din cauza deficienţelor constatate, şi a cerut autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate cu beneficiarii Axei 2, relatează Mediafax.

Comisia Europeană a comunicat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuată în România în perioada 28 martie – 1 aprilie 2011, având obiect verificarea mai multor proiecte finanţate în cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud.Dâmboviţa-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slăveşti-Ciolăneşti-Zambreasca-Dobroteşti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vităneşti-Băbăiţa, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, şi modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu poţential demonstrat ale judeţului Buzău, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzău- UAT Comuna Mereni.

„În Raport, Comisia Europeană vorbeşte despre deficienţele din sistemul de achiziţii publice folosite în adjudecarea contractelor de lucrări în cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selecţie discriminatorii de către autorităţile contractante în selecţia constructorilor, folosirea nejustificată a procedurii accelerate şi lucrări suplimentare contractate ca lucrări similare”, se arată într-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficienţelor constatate, Comisia Europeană a transmis MDRT decizia de întrerupere a plăţilor intermediare pentru Axa 2 până la îndeplinirea măsurilor cerute.

„Comisia Europeană a propus autorităţilor române să verifice toate contractele de lucrări încheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrări adjudecate). După această etapă de verificare, care se va desfăşura în lunile iulie-august 2011, autorităţile române vor transmite Comisiei Europene concluziile verificărilor şi propuneri de acţiune. În urma reverificării procedurilor de achiziţie publică, pot fi propuse corecţii financiare cuprinse între 2% şi 100% din valoarea proiectelor găsite cu deficienţe”, se precizează în comunicat.

În acelaşi timp, CE a cerut României să eficientizeze sistemul de management şi control în domeniul achiziţiilor publice, sistem în care ANRMAP şi UCVAP sunt instituţii naţionale responsabile, mai arată ministerul.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a declarat la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de ProTV, că, în cazul MDRT, s-au constatat nereguli în derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizând că se aşteaptă raportul oficial.

Udrea a subliniat că, după aprobarea proiectelor, banii pleacă de la minister către autorităţile locale, beneficiari care organizează licitaţii. Ea a precizat că, de multe ori, la acest nivel fie nu există experienţă în organizarea de licitaţii, fie multe licitaţii sunt „vizibil” direcţionate spre anumite firme.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la Radio România Actualităţi, în 26 mai, că au fost făcute verificări la unele proiecte locale din fonduri UE, constatându-se nereguli, ceea ce înseamnă că există riscul ca banii să fie returnaţi.

sursa rlonline

Lasati un comentariu