Liceul Pedagogic Carei a prins viaţă pentru o zi

• publicat la: 5 septembrie 2011
Liceul Pedagogic Carei a prins viaţă pentru o zi

Parcă ieri toţi ne’am strâns
Şi la şcoală’am pornit
Cu paşi repezi,uşori şi grăbiţi
Uniforme aveam,fericiţi noi eram
Parcă ieri…parcă ieri…parcă ieri…

Sub acest motto a avut loc duminică 4 septembrie, întâlnirea tuturor celor 13  generaţii de absolvenţi ai Liceului Pedagogic Carei,un liceu de elită al vremii respective.Sute de absolvenţi,profesori şi apropiaţi veniţi din toate colţurile ţării şi chiar ale lumii s-au reîntâlnit în clasele şi în curtea actualului Liceu Teoretic,fost Pedagogic.

La 15 septembrie 1969 se inaugura clădirea în care şi-au desăvârşit pregătirea de dascal un număr de  1.078 de absolvenţi.

Prof..Cornelia IERIMA,directorul Liceului Pedagogic de la acea dată îşi aminteşte că “am început activitatea într-o clădire cu 14 săli de clasă,cu un laborator de chimie şi de fizică şi cu o sală festivă.Pe parcurs, ne-am îmbogăţit zestrea cu un laborator fonic pentru limbi străine,un internat cu cantină,(având în vedere că peste 80% dintre elevi proveneau din alte localităţi),si apoi alte laboratoare ”.

La peste 40 de ani de la inaugurare,foştii directori ai instituţiei de învăţământ,prof.Cornelia Ierima,prof. Florica Mihali-Filip şi prof. Constantin Olariu, au considerat că e necesară realizarea unei monografii a liceului care să lase peste timp mărturii despre activitatea şi rezultatele deosebite obţinute de cei care au format marea familie a “Pedagogicii careiene” din anii 1970-1983.Alături de ei, şi-au adus contribuţia nu numai la redactarea cărţii dar şi la organizarea evenimentului festiv foşti dascăli dar şi absolvenţi: prof. Leontina Roşca, prof. Nicu Miclaus, înv. Florica Iederan, înv. Radu Oneţ,înv. Emilia Micovschi, educ. Nela Buzura.

Evenimentul de ieri a provocat o serie de emoţii, poate de mult adormite,celor care au luat parte la el.Unii dintre absolveţi nu s-au mai revăzut de 40 de ani.Dascăli fiind ,totuşi unii păşeau timid,emoţiile fiind puternice.

Lacrimi de bucurie,sărutări şi îmbrăţişări s-au revărsat din plin şi cred că ziua de ieri va rămâne întipărită pentru mult timp de acum înainte în inimile şi sufletele celor ce au fost prezenţi.

Odată risipite primele  emoţii,de la ora 11,00 a avut loc ora de dirigenţie,pe clase, unde peste 400 de absolvenţi au răspuns „prezent”.S-au depănat amintiri,crâmpeie din viaţa de elev iar  apoi ,la ora 12,00 s-a coborât în curtea liceului cântând “Gaudeamus Igitur”.

Profesorul Dumitru Iederan,fost absolvent al Liceului Pedagogic a pregătit un moment artistic cu copii de la Clubul Elevilor la care şi-au dat concursul şi foştii lui colegi.Judecătorul Anghel Ardelean,şi el fost absolvent,a demonstrat că selecţia riguroasă pentru admiterea la acest liceu  nu a fost în van,melodiile interpretate de el atrăgând ropote de apaluze.Nu este singurul capitol la care excelează,în cartea Pedagogica Careieană având un scurt eseu”Şi eu am fost dascăl…”

Momentul folcloric a continuat cu un recital Claudia Zob şi Ştefania Buzura.

Prof.Florica Mihali-Filip a fost cea care a condus desfăşurarea manifestării,dovedind că dispune şi acum de o nemăsurată energie care i-a permis să organizeze până în cele mai mici amănunte această revedere peste generaţii.

“Deoarece  timpul lucrează împotriva noastră, am făcut tot posibilul ca să ne mai adunăm.  38 de cadre didactice şi 60 de absolvenţi nu mai sunt azi printre noi, aşa că am zis să ne reîntâlnim cu toţii şi să depănăm amintiri” a afirmat în deschidere  prof. Florica Mihali-Filip.

Au fost prezenţi primarul Kovacs Eugen, directorul Liceului Teoretic, Zsido Alexandru şi 16 profesori de la  Liceul Pedagogic.La cei 87 de ani  ai săi,prof.Derşidan Cornelia,sub bagheta căreia corul liceului a adus numeroase distincţii de la concursurile la care a participat, a fost decanul de vârstă al profesorilor prezenţi.

Au fost înmânate diplome şi cărţi cu dedicaţie ,de către prof.Florica Filip, celor care s-au făcut remarcaţi în timpul anilor de liceu în diverse activităţi,atât culturale cât şi sportiv-recreative.

Foştii elevi ai “Pedagogicii” au recitat  poezii,(Emilia Tegzes Micovschi a recitat poezia cu care s-a prezentat la admitere),au cântat  romanţe,melodii populare şi de suflet şi au luat cuvântul pentru a le împărtăşi şi altora din frumoasele lor gânduri la ceas de sărbătoare.

Diplome onorifice pentru “merite deosebite în activitatea de modelare a învăţătorilor şi educatoarelor” au fost înmânate şi foştilor directori şi profesori prezenţi la acest eveniment de către primarul Kovacs din partea Primăriei Carei.Au primit diplome profesorii Florica Mihali-Filip,Cornelia Ierima,Olariu Constanti,Emilia Robotin,Derşidan Cornelia,Margareta Popeea,Florica Fabian,Ileana Polner,Elisabeta Gindele,Clara David,Gheorghe Klein,Elena Mayer,Maria Berteanu,Leontina Roşca,Aurel Donca,Margareta Lengyel,Viorica Szabo.

Deşi timpul se scurgea implacabil, numeroasa asistenţă s-a despărţit cu greu de curtea liceului în care şi-au petrecut cei mai frumoşi  ani de liceu.

Sub îndrumarea fostei absolvente Daniela Pecz Moldovan,un grup de tineri din Tăşnad au interpretat melodii folk .

În ultimul minut a sosit şi Ileana Utan-Tăut din promoţia 78,îmbrăcată într-un autentic costum  maramureşean şi care a încântat auzul celor prezenţi cu melodii populare specifice zonei din care provine.

Pe parcurs,am stat de vorbă cu câţiva dintre absolvenţi pentru a afla impresiile lor despre această reîntâlnire a lor,a profesorilor şi tuturor celor dragi care au făcut parte din viaţa lor la un moment dat pentru o perioadă semnificativă.Toţi au împărtăşit emoţii puternice, au regăsit acel sentiment special de a fi din nou la liceu, regretă că nu toţi cei care au făcut parte din clasa lor au fost prezenţi.

Tomai Viorica,în prezent profesoară de limba franceză la CT Iuliu Maniu, Maria Muntean, Jurchiş Maria şi M. Miclăuş, din generaţia 1978, declară că se simt mai tinere, că le face deosebită plăcere să se reîntâlnească cu colegele şi le sunt recunoscătoare dirigintei Florica Fabian  şi celor care au organizat totul.

Junjan Adela de la Grădiniţa Nr.1 şi Vezendan Angela de la Grădiniţa Nr.2, din promoţia 74 şi 76  s-au simţit din nou eleve, s-au bucurat de cei 26 de colegi prezenţi, dintre care pe unii nu i-au mai văzut de 38 de ani, şi care au venit chiar şi de la mare distanţă, cum ar fi de la Giurgiu sau din Maramureş”.

Zoicaş Mirela din Baia Mare şi Lupea Mariana din Cluj au făcut parte din promoţia 1976, din clasa prof. Ileana Polner, în prezent stabilită în Ungaria, prima clasă de învăţătoare şi maistre. Şi-au amintit cu emoţie de cei 4 ani petrecuţi aici şi declară că “deşi avem  o anumită vărstă, inima nu are riduri”. Sentimentul  a fost împărtăşit de toti cei prezenţi.

Pentru Eleonora Tărţan, secretară la Liceul Pedagogic în perioada 1972-1984, întâlnirea a fost una de suflet. A fost şi este în continuare apreciată de tot colectivul, fiind o sufletistă. Pentru ea, liceul a fost  a doua familie. Fiica dânsei, Marcela Tărţan, profesoară de fizică la Zalău, a legat prietenii cu mulţi dintre absolvenţii prezenţi.

Venită tocmai din Torino, Victoria Florian a fost una dintre cele mai nerăbdătoare absolvente să ia parte la acest eveniment. Pensionară acum, fosta educatoare şi-a dorit să fie prezentă alături de colegi şi a făcut tot posibilul,dovadă că a ajuns chiar în ultimul moment( a venit de la Torino direct la Carei ,la ora de dirigenţie).Cel mai mare regret al ei este că nu a urmat o facultate, însă este o bunică fericită a 3 nepoţele şi mamă a două fiice, ultima nepoţica venind pe lume acum o săptămână.

Promoţia 1969-1970 a ţinut ora de dirigenţie împreună,deşi au terminat atunci trei clase.Cei prezenţi au fost alături de prof.diriginte Derşidan Cornelia cu care au rememorat tot felul de întâmplări din anii de liceu.Momentul cel mai savurat a fost cel în care elevele şi-au adus aminte cum talentata colegă Angelica Ciocotişan o “parafraza”pe  prof.Alice Streza,neştiind că aceasta era chiar în spatele ei.Din aceeaşi promoţie,Cornelia Cuc a fost deosebit de încântată de reuşita evenimentului,afirmând că „nu a mai fost organizată până acum o festivitate la un asemenea nivel.Mă bucur că am reuşit să particip şi mă bucur că o mai avem printre noi pe doamna dirigintă Derşidan cu care am dori să ne întâlnim de acum în fiecare an”.

Tocmai de la Codlea a sosit Mariana Fabri,educatoare şi directoare la Grădiniţa din localitate,întâlnirea de duminică înlesnind revederea cu fostele colege şi cadre didactice.

Unul din cei mai asaltaţi profesori a fost Gheorghe Klein,venit tocmai din Israel atât pentru această întâlnire cât şi pentru cea de la Liceul din Beiuş unde a absolvit dânsul.

Un sprijin substanţial şi-au adus la elaborarea lucrării Direcţia de Cultură Carei,prin Bogdan Georgescu  şi Biblioteca Municipală Carei ,prin Corina Nuna şi Latiş Nicoleta. Coperta a fost realizată de ec.Dragoş Georgescu şi inv.Radu Oneţ.Lansarea cărţii a avut loc în cadru restrâns,în sala profesorală a Liceului Teoretic,în prezenţa cadrelor didactice şi a personalului Liceului Pedagogioc precum şi a câtorva invitaţi.

Un eveniment de excepţie,organizat pe măsură,dovadă a calităţii învăţamântului românesc din perioada respectivă. Liceul Pedagogic Carei a pregătit educatoare şi învăţătoare de înaltă valoare,care s-au realizat apoi în domeniile în care au activat,făcând cinste şcolii şi dascălilor care i-au format.

„Şi dac-am fost elev şi-am învăţat /Tot ce lumii omenirea bun a dat/Si dacă ştiu acum cum creşte-un pom/E faptul că cel ce m-anvăţat este OM

Si daca-m intâlnit in cale copaci uscaţi/Si am crezut că pot fi oricând pădurii daţi/Si dacă pot face-acest lucru fără răsplătiri/ACELUI ce m-anvăţat i-aduc mii de mulţumiri ! Maria Butcovan,promotia 1975

Daniela Ciută

comentarii

de SARA DAVIDSOHN la 15 iunie 2012 - 23:38

Am invatat pina la clasa 9 in liceu.Numele meu era WWISZ SAROLTA/ La virsta de 16 an i am plecat la ISRAEL. imi amintesc colegu din clasa: MOSULY CLARA, JENEI BABU, HEIL TOMI, RIPSKI EVA, POP MARIANA, DRAGAN CLAUDIA. Asi bucura daca cineva din fostii mei colegi ar scrie la email/

Lasati un comentariu