Udrea nu mai sprijină tinerii cu venituri reduse să-şi construiască locuinţe

• publicat la: 29 septembrie 2011
Udrea nu mai sprijină tinerii cu venituri reduse să-şi construiască locuinţe

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului taie subvenţia acordată de stat tinerilor de până în 35 de ani care îşi construiesc o locuinţă proprietate personală prin credit imobiliar, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat în dezbatere publică pe site-ul MDRT.

Măsură se va lua deoarece preţul materialelor de construcţie a scăzut foarte mult în ultimul timp din cauza crizei economice, şi implicit a scăzut şI preţul caselor nou construite. „Prin prezentul proiect de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului se urmăreste întreruperea acordării subvenţiei de la bugetul de stat. Criza economică a condus la scăderea preţurilor materialelor de construcţii si implicit a locuinţelor nou construite. În această situaţie raportul între costul de construcţie şi veniturile potenţialilor beneficiari nu mai impune intervenţia directă a statului, intervenţia directă a statului, mai ales în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat sunt insuficiente”, se arată în Nota de fundamentare.

Subvenţia de la stat se acordă în continuare pentru cererile depuse de beneficiari şi înregistrate la consiliile locale înainte de aprobarea noii ordonanţe. Statul ajuta tinerii prin acordarea unei subvenţii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuinţei construite. Subvenţia nu putea depăsi echivalentul în lei a 15.000 euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de Banca Naţională a României pentru ziua în care s-a încheiat contractul de construire a locuinţei.

„Situaţia extraordinară prevăzută de art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată, se motivează prin necesitatea diminuării sumelor acordate de la bugetul de stat, din cauza efectelor negative pe care încă le produce criza economică. Adoptarea prezentului act normativ la nivel de ordonanţă de urgenţă se impune pentru a degreva bugetul de stat de plata subvenţiilor pentru construcţia de locuinţe”, se menţionează în nota de fundamentare.

Măsură este necesară pentru că, până în prezent, de la bugetul de stat nu au putut fi decontate subvenţiile solicitate la plată de către consiliile locale pentru locuinţele finalizate, conform prevederilor legale.

Udrea vrea ca această ordonanţă să fie aprobată cu celeritate.

„Neadoptarea în regim de urgenţă a acestei ordonanţe ar conduce la imposibilitatea asigurării de la bugetul de stat a sumelor necesare acordării subvenţiilor deja solicitate la plată de către consilile locale în conformitate cu prevederile Programului naţional privind sprijinirea construirii de locuinţe proprietate personală. Având în vedere cele menţionate mai sus se impune aprobarea actului normativ pe calea ordonanţei de urgenţă si adoptarea acesteia cu celeritate”, potrivit Notei de fundamentare.

Sprijinul statului pentru locuinţele construite de tinerii cu venituri reduse a fost iniţial, în 2006, de 20% din valoarea casei, neputând fi mai mare de 10.000 de euro. La finalul lui 2008, legea a fost modificată, majorându-se subvenţia la 30% din valoarea casei, dar nu mai mare de 15.000 de euro. În 2009, 256 de familii de tineri au beneficiat de subvenţia de maxim 15.000 euro de la stat pentru construcţia unei locuinţe prin credit. Cele mai multe solicitări au venit din zona Moldovei şi din sectorul 6 al Capitalei, unde statul a pus umărul la construcţia a 117 imobile.

sursa jurnalul.ro

Lasati un comentariu