Ministrul Borbely apreciază proiectele implementate la Satu Mare dar evită Auschwitz-ul din Turda

• publicat la: 10 noiembrie 2011
Ministrul Borbely apreciază proiectele implementate la Satu Mare dar evită Auschwitz-ul din Turda

Astăzi la Londra, Antena 3 a fost premiată  în cadrul galei premiilor International Media Excellence Awards cu  Premiul Special al Juriului pentru documentarul “Turda, Oraşul Otrăvit”, realizat de Andrei Ciurcanu, Mihai Dina şi Zsolt Lenard.

Tot astăzi,la Satu Mare, ministrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a tras un semnal de alarmă privind arderile necontrolate ale miriştilor. Inconjurat de reprezentanţii autorităţilor publice locale,ministrul Borbely a vorbit despre proiectele care au fost implementate in judeţul Satu Mare, felicitând conducerea judeţului pentru realizări.După o intâlnire cu primarii din judeţ , ministrul Borbely, a vizitat depozitul regional de deşeuri din comuna Doba iar in incheierea vizitei de la Satu Mare, s-a  inaugurat tronsonul afectat de alunecările de teren din drumul judeţean Hodod. Drumul a fost inchis pentru o perioadă de aproximativ 5 ani,astăzi fiind inaugurată o porţiune de 250 de metri care a suferit lucrări de anvergură pentru consolidare .

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely,care deţine portofoliul de Ministru al Mediului in cabinetul Boc, a  făcut o deplasare până la Satu Mare,in celălalt capăt de ţară,pentru a inaugura la Hodod,un tronson de 250 de metri de drum şi pentru a  atrage atenţia asupra arderilor necontrolate ale miriştilor in timp ce la Turda ,in chiar inima oraşului, tone de mercur şi zeci de alte substanţe cancerigene zac descoperite de ani de zile.Abia în urma a numeroase sesizări atât din partea unor organizaţii ecologice cât şi a unor senatori,in 27 august a fost semnat un proiect de reabilitare a zonei poluate, între ministrul Borbely şi primarul din Turda.Semnarea proiectului a avut loc  la Cluj .

Poluarea cu mercur nu numai că este extrem de periculoasă, dar este imposibil de controlat. Consecinţele sunt dramatice. Substanţele se răspândesc în pământ,afectând pânza freatică.

Copii se plimbă nestingheriţi printre ruinele fostului combinat,alături de părinţii care incercă să recupereze fierul vechi pentru a-şi asigura un trai de pe azi pe mâine.

Nu ne mai mirăm atunci că acelaşi ministru al Mediului a rămas impasibil la tăierea a peste 200 de arbori din Parcul Dendrologic al Careiului in timp ce la Târgu Mureş ,pe 11 februarie 2011, a calificat ca abuz tăierea a câţiva copaci din centrul oraşului (vezi articolul “Cui ii pasă de Parcul din Carei ?’ publicat la 2 martie).

Concomitent cu vizita ministrului Borbely, la Satu Mare sunt prezenţi Secretarul de stat responsabil cu problemele bisericeşti, civile şi ale minorităţilor naţionale în cadrul Ministerului Administraţiei şi Justiţiei de la Budapesta, Szaszfalvi Laszlo, insoţit de consilierul său pe probleme politice, originar din Pişcolt, Nemes Csaba si consulul Republicii Ungare la Cluj, Szilagyi Matyas.

Oaspeţii se documentează  în legătură cu relaţiile dintre autorităţi şi biserici, cu activităţile sociale sau cele educaţionale derulate de biserici prin organizaţii de caritate sau şcoli confesionale dar sunt interesati si de  inventarierea proiectelor transfrontaliere în special în domeniul turismului religios.

Daniela Ciută

comentarii

de CSILLAG EMMA la 27 ianuarie 2012 - 15:11

Buna ziua! Am cumparat o masina Volkswagen Glof 3 euro 2 cu motor de 1781 cmc fabricat in anul 1996 si am platit taxa de poluare de 940.37 euro la data de 1 iunie 2008si vrem sa stim raspunsul daca ne returneaza din taxa aceeasta.Va multumesc! Astept un raspuns la numarul de telefon sau id de Messenger.

Lasati un comentariu