Euro nu pică! Doar se reinventează

• publicat la: 7 decembrie 2011
Euro nu pică! Doar se reinventează

Liderii UE vor un nou tratat pentru a putea exclude din zona unică membrii slabi, spun sursele. Dar contractul are nevoie de multe îmbunătăţiri.

Tocmai când cei doi lideri europeni, „cuplul Merkozy”, credeau că au liniştit pieţele anunţând că vor impune reguli stricte ţărilor care se abat de acum încolo de la cerinţele tratatului UE, agenţia de rating Standard&Poor’s le-a dat lovitura de graţie. Germania, statul care era considerat garantul funcţionării Uniunii Europene, a fost pusă sub perspectivă negativă, alături de majoritatea statelor din zona euro.

În replică, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a anunţat că noul summit de criză, care va avea loc joi şi vineri, va veni cu propuneri radicale de schimbare a tratatului european.Fără a da detalii. Dacă „schimbările” implică, însă, doar obligaţia ca statele să nu depăşească un deficit bugetar de 3% din PIB, singura cifră vehiculată în discursul celor doi lideri UE, atunci, de fapt, nu se schimbă nimic, spun eco­no­miştii chestionaţi de EVZ.

Reguli mai stricte

„Ar fi absurd ca singurul element de noutate al noului tratat să fie introducerea unor pedepse aplicate automat pentru încălcarea prevederilor de buget. Pe de-o parte, să nu uităm că Germania şi Franţa însele au deficite mai mari. Pe de altă parte, dacă aceasta ar fi singura condi­ţio­na­li­tate nouă, ar fi insuficient”, a spus pentru EVZ economistul Florin Cîţu. Trebuie eliminată posibilitatea ca politica bugetară să fie prociclică, consideră acesta.

Regulile mai stricte privind politica bugetară ar trebui să includă mult mai mulţi parametri decât deficitul bugetar: targeturi pentru datoria publică, condiţio­narea atingerii unui deficit bugetar structural zero, reguli stricte de pedepsire a celor care încalcă prevederile, includerea unui principiu de transparenţă fiscală, crede Cîţu. „Când bugetul are venituri mai mari decât estimările, datorită unor factori conjuncturali, pentru că economia merge bine, surplusul nu trebuie să meargă spre cheltuieli ci, eventual, la o rezervă care să fie folosită când economia începe să slăbească şi are nevoie de stimulente”, susţine acesta.

Afară din zona unică

Surse din lumea politică spun însă că liderii UE vor de fapt un nou tratat pentru ca zona euro să poată scăpa de ţările cu probleme mari. Statele în dificultate ar putea avea pe viitor opţiunea de a renunţa la uniunea monetară de bunăvoie sau la cererea celorlalţi membri. „Dacă rezolvarea problemelor zonei unice ar consta doar în faptul că se permite ţărilor cu dificultăţi să plece, atunci ce rost mai are Uniunea? Important este să creeze acele mecanisme care se preîntâmpine aceste situaţii”, a spus Cîţu.

Cu toate astea, admite economistul, sunt ţări insolvente, precum Grecia, care au probleme structurale, şi pentru care nu se întrevede vreo rezolvare la orizont.

sursa evz.ro

Lasati un comentariu