Sciatica, simptome şi tratament – Ce spune medicul

• publicat la: 14 decembrie 2011
Sciatica, simptome şi tratament – Ce spune medicul

Sciatica are ca simptom frecvent o durere foarte mare a piciorului, care se simte ca o crampa, fiind de multe ori de neindurat. Durerea poate creste atunci cand stai jos, stranuti sau tusesti. Simptome mai rare, dar intalnite, sunt imposibilitatea de a-ti indoi genunchiul sau de a-ti misca degetele de la picioare.

Aceasta problema poate să apară ca urmare a unui nerv „ciupit”. Dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, cea mai comuna cauza este reprezentata de hernia de disc, dar si de diverse inflamatii ale articulatiilor, excrescente la nivelul coloanei sau avarieri ale vreunui nerv.

Atunci când mergi la medic, el va face o investigatie a intregului tău istoric medical si va incerca să determine cauza pentru a o rezolva. Vor fi teste de rezistenta, dar vei pus si sa ridici piciorul pentru a se vedea cat se intensifica durerea prin acest mijloc. Apoi se va recurge la radiografii, tomografii sau RMN pentru coloana si diverse alte studii.

Scopul principal al tratamentului consta in eliminarea durerii si cresterea mobilitatii, incluzand terapie fizica, folosirea antiinflamatoarelor si a pastilelor de relaxare musculara. Foarte importante sunt si exercitiile de intarire a muschilor spatelui, cei abdominali si cei ai picioarelor, astfel incat corpul sa fie mai bine sustinut.

Exercitiile fizice pentru cresterea flexibilitatii sunt esentiale, mersul sau o forma usoara de aerobic fiind indicate. Alti specialisti recomanda acupunctura, yoga sau masajul. Cu ajutorul combinarii mai multo metode de acest fel iti cresti considerabil sansele de a te face bine fara sa ajungi la cutit, caci in jur de 80-90% dintre pacienti sunt tratati fara operatie.

Compresele reci, cu gheata, ajuta la ameliorarea durerii, la fel precum caldura. Foloseste oricare dintre aceste doua metode aplicand pe picior pret de 20 de minute, dupa care fa o pauza si repeta mai tarziu. Mai pot fi folosite si injectiile epidurale, prin acre se pompeaza steroizi direct in zona dureroasa pentru a se reduce inflamatia, efectul fiind rapid si dureaza o eprioada mai mare de timp.

Cele mai comune simptome ale sciaticii sunt:

– durere in zona de jos a spatelui, dar nu la fel de severa precum cea a piciorului;
– durere constanta pe o parte a posteriorului;
– aceasta se lasa treptat in jos, pe picior, pana la talpa;
– starea se amelioreaza atunci cand pacientul se intinde pe pat sau merge, dar este mai proeminenta atunci cand sta in sezut sau drept, in picioare;
– durerea este descrisa ca fiind una ascutita, dura, estrem de neplacuta si greu de suportat;
– anumitor persoane li se pare ca le sunt infipte ace in picior, resimtind amorteala sau o slabiciune a membrului.

Lasati un comentariu