3 ianuarie în presă
Un jurnalist de la Fox a făcut o gafă de zile mari postând pe pagina de Facebook a Fox Latin America un sondaj de opinie în care se întreba dacă evreii sunt responsabili de moartea lui Iisus. Sondajul a iscat un uriaş scandal, trustul media fiind nevoit să-şi ceară scuze publice. Internauţilor li se cerea să răspundă la întrebarea „Cine este vinovat de moartea lui Iisus?“, iar variantele de răspuns erau Pontius Pilat, Poporul evreu sau Înalţii Preoţi, anunţă GÂNDUL.
O altă gafă este considerată de ROMÂNIA LIBERĂ alocarea de la buget a două miliarde de lei în plus în buzunarul Sănătăţii, bani care se duc spre „găurile negre“ din sistem . Cele două miliarde de lei ar trebui să însemne, teoretic, şi servicii medicale mai bune pentru cetăţeni. Proiectul de buget pe anul viitor ne arată însă că aşa-zisele „găuri negre“ ale sistemului vor fi acoperite şi mai bine decât până acum, din datele oficiale reieşind că au fost direcţionate sume mai mari exact în zonele care au provocat pierderi majore.
În ceea ce priveşte Educaţia, anul 2012 ar putea aduce câteva fuziuni în mediul universitar, iar în cel preuniversitar spiritele se vor agita odată ce statul va începe să dea bani către şcolile particulare acreditate. De câţiva ani, aminteşte EVENIMENTUL ZILEI, tema fuziunii şi a consorţiilor universitare se află pe buzele rectorilor, însă sunt puţini cei care şi-au asumat acest pas. Anul acesta este posibil ca lucrurile să se schimbe, dacă noii rectori vor vedea în acest demers soluţia la câteva dintre problemele universităţilor de stat: numărul mic de studenţi, dificultea de a intra în topuri internaţionale şi lovitura de imagine primită odată cu ierarhizarea universitară.
Nu doar „găurile negre“ din sistemul de Sănătate şi şcolile particulare o vor duce mai bine în 2012 ci şi activiştii romi, susţine JURNALUL NAŢIONAL, care afirmă că „gulerele albe ţigăneşti“ halesc milioane de euro din bani europeni. Pe măsură ce Bruxellesul presează Bucureştiul să îmbunătăţească condiţiile de viaţă ale romilor, sute de mii de euro din fondurile UE şi ale Guvernului român sunt aruncaţi pe cheltuieli anapoda, salarii exorbitante sau pe chirii fictive. Activişti de frunte ai romilor şi şefi de ONG-uri îşi bagă în buzunar sume imense din bani publici şi nu îi deranjează atât timp cât Guvernul plăteşte.
Altfel de plată, suportată tot de Guvern, este consecinţă a guvernării alături de UDMR, care, constată COTIDIANUL, se opune din nou planurilor preşedintelui Traian Băsescu şi ale PDL. „Reorganizarea administrativă şi revizuirea Constituţiei nu trebuie să se facă până la alegeri, după aia mai vedem“, spune ministrul Mediului Laszlo Borbely. Acesta consideră că nu este nicio problemă că nu s-a realizat reorganizarea administrativă în actualul mandat, fiind chiar mai bine, deoarece riscul ar fi fost aruncarea în haos a administraţiei locale.
În haos ar putea să arunce Ucraina chiar toată Europa, în cazul în care va sista din nou livrarea de gaze. Rusia şi Ucraina nu reuşesc să ajungă la un acord pe tema gazelor, după ce Ucraina a cerut 20 de miliarde de dolari pe conductele de gaze . ADEVĂRUL consideră că Ucraina joacă „friptea“ cu Gazprom, după ce au acceptat să vândă către Gazprom sistemul lor de conducte pentru a primi gaze mai ieftine, pentru că preţul cerut este extreme de mare, aproape cât ar costa întregul proiect South Stream.
ANTENA3 anunţă că în 2012 creditele se dau mai greu în 2012, iar sumele vor fi mai mici ca până acum. Creditele de nevoie personale, pe care românii le-au luat şi pe 20 de ani, ca să cumpere o maşină sau aparatură pentru locuinţă, nu mai există. Acum, împrumutaţii trebuie să dea banii înapoi în cel mult cinci ani. Pentru că se restrânge perioada, creditul este cu o treime mai mic, iar garanţiile pe care le cer bancherii sunt de 133% din valoarea împrumutului.
Şi tot pentru 2012, liderii UE prevăd un an şi mai dificil. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au recunoscut în mesajele de Anul Nou că 2012 va fi plin de riscuri şi nu au ascuns gravitatea crizei, constată ADEVĂRUL. Mesajele tradiţionale adresate de şefii marilor state europene cu ocazia trecerii în noul an nu au fost deloc optimiste, ci au subliniat încă o dată dificultatea crizei economice şi financiare . Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel sau şeful statului italian, Giorgio Napolitano, au făcut o lungă listă a riscurilor cărora trebuie să le facă faţă zona euro.
sursa ziare.ro