Amendă record in premieră pentru petrolişti in Europa, dată in România

• publicat la: 10 ianuarie 2012
Amendă record in premieră pentru petrolişti in Europa, dată in România

Consiliul Concurenţei a amendat cinci companii petroliere cu o sumă totală de 880 de milioane de lei, reprezentând aproximativ 3 la suta din cifrele de afaceri, a anunţat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiritoiu.

Companiile afectate sunt OMV Petrom, LukOil, Rompetrol Mol România si Eni România, care s-au inţeles, in 2007 – 2008, să retragă sortimentul de benzină Eco Premium.

Chiritoiu nu a precizat care sunt sumele pe care le va plăti fiecare companie, insă a precizat că Petrom va plăti mai mult, deoarece a fost initiator, iar Rompetrol mai putin, deoarece nu a participat la intâlnirile la care s-au luat deciziile respective.

„Este nu numai cea mai mare amendă pe care a dat-o Consiliul Concurentei. Mi-e greu să cred că vom avea amenzi similare, pentru că este cea mai mare industrie. Este doar un singur caz in Cipru, pe dovezi indirecte, care a fost anulat in instanta. Este singura din UE si sunt probe directe: comunicări intre firme, schimburi de mesaje, hartii, nu deductii. Noi incercam sa venim cu dovezi directe. Suntem singurii care am gasit, până acum, in Europa, dovezi directe pentru companiile petroliere”, a declarat Bogdan Chiritoiu, in cadrul unei conferinte de presă.

Companiile au posibilitatea de a ataca in instanţă decizia Consiliului Concurentei. Astfel, după ce au fost instiintate, luni, de aceasta hotărâre, urmează a primi motivarea, in aproximativ o lună, iar, din acel moment, vor avea 30 de zile la dispozitie pentru a hotări dacă vor ataca decizia in instanţă sau nu.

„Companiile ar fi avut posibilitatea să recunoască fapta si să scadă pedeapsa. Dacă nu au recurs la acest lucru, inseamnă că vor actiona in instanţă. In prima etapă, la Tribunalul Bucuresti, in a doua etapa, la Curtea de Casatie. Din experienta noastra, ar dura vreo 3 ani. Ei ar trebui sa plateasca ei, acum, amenda si la sfarsitul ciclului procedural, fie raman banii la noi, fie se intorc la companii. Exista si posibilitatea suspendarii platii. Am vazut, in ultimii ani, ca instantele au fost mai restrictive cu companiile si nu au acordat suspendările”, a explicat Chiritoiu.

Preşedintele CC a precizat că dovezile directe au fost culese in anul 2009, datele fiind procesate pana in vara anului 2011, dupa care au urmat mai multi pasi procedurali, in cadrul Consiliului. Ulterior, fiind vorba si de incalcarea tratatului european, dosarul a fost revizuit si de Comisia Europeana.

„Consiliul Concurentei apara functionarea pietei. Nu negam dreptul niciunei companii sa vanda cum vrea, unde vrea. Singurul lucru pe care il interzice legea concurentei romaneasca este sa schimbe informatii, sa-si armonizeze comportamentul. Fiecare are voie sa faca ce vrea, cu conditia sa nu comunice cu concurentul lui direct”, a precizat Chiritoiu.

Presedintele institutiei a precizat ca exista dovezi clare ca au exista discutii, in 2007 – 2008, in vederea retragerii sortimentului Eco premium de pe piata, deoarece era in interesul comercial al companiilor. „Asigura 20% din vanzarile de benzina si le bloca lantul, pentru ca trebuie sa furnizeze tancuri separate, cisterne separate. Era o logica sa renunte la acest sortiment. Era dreptul lor s-o faca, dar individual. Ca sa nu piarda cota de piata, au discutat si au stabilit impreuna retragerea”, a spus Chiritoiu.

Companiile reacţionează

Primele reactii din partea companiilor au apărut de la LukOil, Constantin Tampiza, consilierul presedintelui companiei, declarând, la Money Channel, că firma va plăti 134 de milioane de lei, reprezentând 3 la suta din cifra de afaceri pe 2010.

„Investigatia este din 2005, dovezile sunt din 2007, dovezile adunate in 2009 si procesate in 2011. Inteleg ca este o presiune sociala, dar s-a gasit un argument neconvingator. Noi atacam decizia Consiliului Concurentei”, a declarat Tampiza.

De asemenea, acesta a precizat ca LukOil se va retrage din Asociatia Petrolistilor, deoarece acolo se discuta mereu probleme, care pot fi interpretate de Consiliul Concurentei drept o intelegere.

„Noi plătim, la o tonă de titei importanta in România, 520 de dolari. Posibilitatile noastre de a capata profituri in Romania sunt foarte mici”, a concluzionat Tampiza.

La rândul său, Dan Pazara, purtătorul de cuvânt al companiei Petrom, a declarat ca va ataca in instanţă decizia Consiliului Concurentei.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu