Asigurări RCA, CASCO, despăgubiri

• publicat la: 17 ianuarie 2012
Asigurări RCA, CASCO, despăgubiri

Soferul are de plătit o singura poliţă: cea de asigurare

Dacă un trăznet ţi-a lovit masina si te-ai trezit cu ea carbonizată, asigurarea te scoate din flăcările usturătoare ale daunelor.

In ultima perioadă, şoselele au căpătat statutul de “topos al accidentelor”, si din acest motiv fiecare şofer responsabil ar trebui să deţină un contract de asigurare, atât pentru autovehicul, cât si pentru sine. In acest sens au fost realizate mai multe tipuri de asigurare, fiecare protejând mai mult sau mai putin o anumită parte asigurată, fie că ponderea mai mare inclină spre asigurat, ca persoana fizică, fie către obiectul material, respectiv maşina. Depinde doar de sofer ce contează mai mult, tabla maşinii sau propria-i piele.

Când te vei adresa unei firme de asigurări, reprezentantul acesteia iti va pune in vedere optiunile pe care le ai in ceea ce priveşte modalitatea de asigurare si beneficiile pe care le prezintă. Astfel, exista polita de asigurare obligatorie, celebra asigurare de raspundere civila auto, aceasta adresându-se in special tertilor prejudiciati implicati intr-un accident rutier produs din vina conducatorului auto asigurat. Astfel, vitezomanul Gică va trebui să isi folosească poliţa pentru a despăgubi daunele materiale si/sau vătămările corporale suferite de ghinionistul implicat fără voie in accident.

Firmele de asigurări trasează, totodată, si limitele de răspundere, acestea având optiunea de a-si personaliza oferta. In cazul RCA, protagonista asigurării este chiar masina, astfel că, indiferent de cine a fost soferul la momentul incidentului, fie că era titularul autovehiculului, un prieten sau hotul care tocmai si-a insusit prada, cel pagubit va beneficia in continuare de despagubirea aferenta. Legat de Cartea Verde, trebuie stiut faptul ca aceasta este inclusa in pretul asigurării civile obligatorii auto si ca isi are aplicabilitatea in tot spatiul Uniunii Europene.

Asigurarea facultativă cu iz obligatoriu

Multi soferi incearcă să se eschiveze de la incheierea unui contract de tip CASCO, adică asigurarea facultativă in caz de avarii sau furt al autovehiculului, sperând că vor economisi bani si ca nu vor fi atat de ghinionisti incât să fie implicati chiar ei in asemenea intâmplări. Cum practica bate teoria, cu totii suntem pasibili de evenimente rutiere, astfel că dress code-ul la acest tip de eveniment trebuie sa contina si contractul de asigurare. In ceea ce priveste asigurarea CASCO, bunurile asigurate variaza de la un gabarit la altul, cum s-ar spune mai popular, de la cel mai mic si pana la cel mai mare, in aceste categorii intrând autoturisme, autocamioane, tractoare sau remorci, ba chiar si autobuze.

In categoria pagubelor acoperite, sursa creării acestora poate fi considerată chiar surprinzătoare, fie că este vorba de furt, lovituri, zgârieturi, acţiunea fenomenelor meteorologice sau carbonizare. Dacă se dovedeste ca avaria a fost creata intentionat sau ca accidentul s-a produs in timp ce titularul asigurarii conducea sub influenta bauturilor alcoolice, termenii contractului devin nuli si nu mai asigura despagubirea necesara. Cum ai fost deja familiarizat cu beneficiile incheierii unui contract de asigurare, nu iti ramane decat sa alegi din paleta de companii ce activeaza pe piata de profil. In general, despagubirile auto deschid razboiul nervilor ce se poarta intre soferii care si-au lovit masinile si firmele asiguratoare, acestea din urma fiind acuzate de fenomenul neachitarii pagubelor exprimate in dosarele de dauna, multi dintre pagubiti fiind nevoiti sa astepte luni intregi pentru a le fi reparate masinile. De partea cealaltă a baricadei, firmele de asigurări spun ca sunt invadate de pseudo accidente, multi dintre titulari alegând sa-si avarieze singuri bunul pentru a fi despăgubiti.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, accesează site-ul www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu