Big-Brother în şcoli şi licee. Printr-o aplicaţie informatică va fi urmărită prezenţa la cursuri

• publicat la: 19 ianuarie 2012
Big-Brother în şcoli şi licee. Printr-o aplicaţie informatică va fi urmărită prezenţa la cursuri

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Ti­ne­retului şi Sportului (MECTS) va pune la dispoziţia unităţilor din în­vă­ţământul preuniversitar o aplicaţie informatică pentru colec­ta­rea datelor la nivel local (ASM) şi un sistem de transmitere a acestora către baza de date centrală, potrivit unui proiect privind asigurarea calităţii procesului de învăţământ în vederea prevenirii absenteismului şi a abandonului şcolar, citat de Agerpres.

„Procesul de monitorizare şi control are scopul imediat de a furniza informaţii agregate şi detaliate asupra nivelului de participare la educaţie şi a rezultatelor şcolare ale elevilor, dar, în acelaşi timp, de a furniza factorilor decizionali informaţiile necesare pentru stabilirea măsurilor corective şi de îmbunătăţire a calităţii procesului educaţional”, se arată în proiect.
Astfel, pentru nivelurile judeţean şi central se va implementa un sistem de valorificare şi raportare statistică a informaţiilor referitoare la prezenţa la cursuri a elevilor şi la notele obţinute de aceştia.

Proiectul precizează că pentru fiecare persoană (elev sau cadru didactic) se va genera un număr de identificare unic, cu ajutorul căruia va fi identificată unic relaţia cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. În cadrul sistemului vor fi utilizaţi identificatori unici pentru unităţile de învăţământ, discipline, clase, elevi şi profesori. Uni­tăţile de învăţământ care vor opta pentru utilizarea altor aplicaţii decât ASM vor putea descărca listele cu identificatori unici prin intermediul unei aplicaţii web pusă la dispoziţie de MECTS. Potrivit proiectului, MECTS va asigura gratuit implementarea funcţionalităţilor în cadrul aplicaţiei, disponibilă în toate unităţile de învăţământ. Pentru aplicaţie vor fi necesari ope­ratori pentru fiecare unitate de învăţământ, operatori judeţeni la inspectoratele şcolare, dar şi operatori centrali la MECTS.

Toamna trecută, ministrul Edu­caţiei, Daniel Funeriu, promitea că, în anul şcolar 2011-2012, absenteismul elevilor va fi redus. El afirma atunci că absenteismul poate fi combătut dacă elevilor li se vor da cartele de acces în şcoală sau se va introduce catalogul electronic.

„Există o multitudine de posibilităţi tehnice pentru a pune în aplicare aceste politici. Mijloacele tehnice sunt decise şi alese de şcoală, respectiv de autorităţile publice locale, iar politicile naţionale sunt puse în practică de minister”, spunea Funeriu. Una dintre sugestiile sale va fi pusă în practică în Buzău. Astfel, în peste 20 de licee din judeţ, cei 18.000 de elevi vor fi complet monitorizaţi în privinţa prezenţei acestora la ore. Ei vor intra la ore începând cu trimestrul al doilea, pe baza unor cartele de acces.

sursa jurnalul

Lasati un comentariu