Coaliţia 2012 pentru alegeri corecte

• publicat la: 26 ianuarie 2012
Coaliţia 2012 pentru alegeri corecte

O mână de ONG-uri supraveghează campania electorală din 2012.

Cinci mari institutii nonguvernamentale s-au transformat in gardienii campaniei electorale din 2012 pentru a veghea la corectitudinea realizării ei

Incă din 2009, an ce a marcat pionieratul coalitiei formate din ONG-urile interesate de monitorizarea bunei desfăşurări a campaniilor electorale, s-au strâns multe date si informatii utile cetăţenilor, acest lucru fiind un instrument de identificare şi măsurare a bugetelor alocate pentru toate activităţile politice.

Formula magică a coaliţiei intră pe Facebook

Pentru a veni in sprijinul cetăţenilor si pentru a-i implica in procesul de monitorizare, membrii coalitiei s-au gândit să apeleze la toate mijloacele media moderne pentru a promova aceasta iniţiativă. Astfel, societatea civilă va avea un aliat de mare ajutor in platformele online, reţeaua de socializare Facebook, bloguri, comunicate de presa si o hartă interactivă unde fiecare cetăţean poate posta neregulile sesizate in timpul procesului electoral si nu numai. In acest fel vor putea fi raportate actele de coruptie, ilegalităţile si tot soiul de probleme pe care cetăţeanul le-a identificat in experientele sale.

Cine sunt cei cinci?

Cele cinci membre ale corpului de coalitie, si anume Asociatia Pro Democratia, Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch, Centrul de resurse juridice, Asociatia Romani Crisss si Transparency International, vor avea nenumărate insertii declarative in cadrul emisiunilor de televiziune, presa si dezbateri publice, desfăşurate in principiu in perioada “de foc” a campaniei. Ce ii ingrijorează pe cei care militeaza pentru transparenţă si corectitudine in actele electorale sunt modificările pe care conducerea statului le anticipează, iată, cu mai puţin de un an inainte de campanie.

Ce spune legea?

Conform legii, modificarile cu privire la statutul campaniilor electorale realizate cu mai putin de un an inainte de derulare nu sunt constitutionale, iar ce isi doreste conducerea tarii, si anume o campanie 2 in 1, adica alegeri duble, si locale si parlamentare, ar putea deruta electorii.

Ce se urmareste, de fapt, este o promotie a alegerilor, argumentele fiind de natura financiara si temporala. Demnitarii sustin faptul ca aceasta comasare va reduce din cheltuielile alocate fiecarei campanii in parte si va scuti electoratul de efortul de a se prezenta la urne de mai multe ori.

Acţiune şi reacţiune

Cum fiecare actiune naste mai multe reactii, in functie de interesul fiecarei parti implicate, Coalitia pentru democratie vine cu contraargumente menite sa demonteze crezul conducerii statului. Astfel, ei sustin faptul ca aceasta comasare nu va avea finalitatea scontata, in sensul ca aglomerarea cetatenilor cu atat de multe figuri politice, unele de la nivel local, altele de la nivel national, si amalgamul de functii puse la bataie, va crea confuzie in mintea electorului, iar procesul de vot va fi unul chinuitor. Din perspectiva cheltuielilor, acestia mai precizeaza ca nu se ajunge la o eficientizare a costurilor, tocmai din ratiunea ca cele doua alegeri nu au o totalitate comuna si vor fi necesare abordari diferite, implicit costuri diferite.

Indiferent de modalitatea prin care se va desfasura campania electorala din 2012, interesul cetateanului primeaza, astfel ca transparenta si corectitudinea care ar trebui sa reprezinte fundamentul oricarei actiuni de acest gen constituie miza directa, aceasta fiind conditia pentru a ne mandri cu o societate democratica viabila.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

comentarii

de roger la 26 ianuarie 2012 - 18:24

usl – pdl aceasi mizerie

de suporter la 26 ianuarie 2012 - 19:31

sa nu uitam de udmr

Lasati un comentariu