Daunele morale in accidentele de circulaţie

• publicat la: 25 ianuarie 2012
Daunele morale in accidentele de circulaţie

Societăţile de asigurări auto pot sta in calea despăgubirii corecte a victimelor.

Preţul durerii suportate de victimele accidentelor rutiere se negociază la sânge cu societăţile de asigurări, care nu se lasă induioşate de certificatul medico-legal

Chiar dacă, in practică, societăţile de asigurări sunt destul de zgârcite cu victimele accidentelor rutiere si incearca să micsoreze plafonul de despăgubire, in anul 2010 s-a inregistrat cea mai mare despăgubire RCA de pe teritoriul tarii noastre, in valoare de 1 milion de euro, in urma unui accident soldat cu două victime, una ramasa in stare de invaliditate, iar cealalta fiind decedata. Fiind creat un precedent, majoritatea victimelor incearcă să solicite o sumă cât mai mare societăţilor de asigurari tocmai pentru a se asigura că, in urma negocierilor, pot primi o despăgubire decentă. Chiar dacă devenim uşor jenati in momentul in care suntem puşi să trecem pe hârtie suma dorită pentru despăgubire, sfatul specialiştilor este acela de a cere o sumă cât mai mare, ajungând chiar până la plafonul maxim acordat in acest caz, tocmai pentru a evita situaţiile in care negocierile intense duse cu societăţile de asigurări să ne dauneze.

Poliţa RCA este destinată terţilor implicati intr-un accident rutier si nu persoanei care se face vinovată de producerea acestuia. In România, peste 90 % din masini au inregistrare RCA, restul de 10 % fiind absente din trafic. In cazuri exceptionale, atunci cand masina care cauzeaza un accident soldat cu victime nu are RCA, cel care va asigura despagubirea este Fondul pentru Protectia Victimelor Străzii. Certificatul medico-legal trebuie scos in termenul limita de 30 de zile, iar in functie de numarul de zile de spitalizare si de leziunile constatate, cuantumul despagubirilor va fi stabilit de catre un judecator.

Cine stabileşte preţul durerii?

Orice victimă a unei fapte ilicite, fie ea legata de accidente rutiere, de muncă sau din alte domenii, este indreptatita sa ceara autorului vinovat de incident anumite despagubiri sub forma unei compensatii care sa panseze distrugerea integritatii fizice sau psihice suferite. Prejudiciul moral sau daunele morale sunt consecinte de natura nepatrimoniala cauzate victimei, care aduc atingere fizicului, personalitatii sau abilitatilor sociale.

De obicei, compensatia consta in plata unei sume care sa echivaleze cu prejudiciul moral suferit, desi acesta este greu cuantificabil. La nivel de dauna se situeaza si leziunile fizice, atat de natura estetica cat si din punct de vedere al durerii suportate. Armonia fizica contribuie, totodata, si la un psihic normal, iar crezul hedonist practicat de majoritatea dintre noi este afectat, perturband desfasurarea vietii in mod natural. Conform Noului Cod Civil, beneficiarii acestor daune pot fi si membri ai familiei victimei, ascendenti sau descendenti, frati sau surori, mai ales daca existenta lor a fost grav afectata de respectivul accident.

Plafonul  de despăgubire a fost majorat la cinci milioane de euro

Victimele trebuie să aibă grijă să-şi pregătească cu mare atentie dosarul pe care il va inmâna societăţii de asigurare, acesta fiind pionul principal in procesul de despăgubire. Orice dovada, precum expertiza medico-legala si certificatul aferent, fotografii ale leziunilor, facturi si chitanţe rezultate in urma ingrijirii medicale – toate acestea contribuie la sansa de a obtine un cuantum de despagubire mai mare. Expertizele auto constituie un material probatoriu extrem de important pentru a trage concluzii cu privire la regulile de circulatie incalcate, cui apartine vina şi care sunt pedepsele ce ar trebui aplicate după caz. Plafonul maxim de despagubire a fost majorat de la 3.500.000 de euro la 5.000.000 de euro, astfel ca o plangere penala inaintata dupa accident si o cerere către societatea de asigurări pot compensa măcar material daunele suferite.

Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

comentarii

de Cristian la 26 ianuarie 2012 - 15:52

Cu toate scuzele de rigoare, însă rămân la părerea mea pe care am mai amintit-o şi pe alte site-uri şi o voi mai aminti şi anume că, majoritatea accidentelor rutiere se datorează firmelor de asigurare auto(RCA, Casco), deoarece aceştia prin asigurările pe care le fac, despăgubesc toţi acei şoferi indisciplinaţi, care circulă haotic încurajaţi de faptul că vor fi despăgubiţi în orice situaţie în caz de accidente.
N-ar trebui să fie aşa. După părerea mea, acei şoferi care cu bună ştiinţă depăşesc viteza legală, cu bună ştiinţă intră pe contra-sens, cu bună ştiinţă nu acordă prioritate pentru că sunt şmecheri şi se simt mai deosebiţi decât restul şoferilor disciplinaţi,aceştia, în caz de accidente, n-ar trebui să fie despăgubiţi, caz în care acest lucru le-ar da de gândit că trebuie să plătească din buzunarul lor rezultatul vitejiei lor pe şosele.De ce nu se poate lua această măsură ca şi în cazul consumului de alcool, caz în care asigurarea nu mai este valabilă? Numărul asigurărilor nu va scade deoarece fiecare şofer care are o maşină mai bună( puţine sunt rable), va căuta să şi-o asigure pentru loviri, intemperii sau furturi.

Lasati un comentariu