Europa nu mai râde la „glumele“ Ungariei

• publicat la: 13 ianuarie 2012
Europa nu mai râde la „glumele“ Ungariei

Uniunea Europeană a transmis un avertisment final guvernului de la Budapesta, condus de Viktor Orban, privind iniţierea procedurilor de sancţionare de către autorităţile de la Bruxelles în cazul în care nu sunt modificate măsuri care afectează balanţa de putere din Ungaria.

Avertismentul fără precedent vine ca răspuns la intrarea în vigoare a unei noi Constituţii în Ungaria, la 1 ianuarie 2012, dar şi a mai multor legi care ameninţă funcţionarea democratică a unor sectoare cum ar fi cel bancar , judiciar sau media, anunţă GÂNDUL. Mai mult, comisarul european însărcinat cu Afacerile Economice şi Monetare, Olli Rehn a declarat că Ungaria ar putea să nu mai beneficieze de asistenţă din partea Uniunii Europene dacă nu ţine sub control deficitul bugetar cu care se confruntă.

Confruntarea politică dintre UE şi Ungaria, afirmă COTIDIANUL, are loc în contextul în care statul maghiar se îndreaptă către recesiune şi are nevoie de asistenţă financiară din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene. Pe de altă parte, oficialii maghiari au început să dea asigurări că un faliment al Ungariei nu poate avea loc. EVENIMENTUL ZILEI aminteşte că Ungaria a beneficiat deja de un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeană şi Banca  Mondială în 2008, care i-a permis atunci să scape de faliment.

Pe de altă parte, Le Monde afirmă în ediţia electronică, citată de ROMÂNIA LIBERĂ, că din decembrie 1989, de când a apus steaua „Geniului din Carpaţi“, Europa de Est nu a mai cunoscut niciodată o transformare socială atât de radicală, stupidă şi ridicolă ca în Ungaria lui Viktor Orban, care seamănă acum cu România lui Nicolae Ceauşescu. Orban a privat Curtea Constituţională de toate puterile prin care i-ar fi putut împiedica manevrele politice, apoi a dislocat Consiliul bugetar pentru a avea control exclusiv asupra acestuia, a restrâns libertatea presei, a decapitat justiţia şi a numit, după cum afirmă GÂNDUL, „părinţi, prieteni şi clienţi“ în principalele posturi de judecători.

În aceste condiţii nu este de mirare că Balazs Denes, director executiv al Uniunii Ungare pentru Libertăţi Civile avertizează, într-un interviu acordat EVENIMENTULUI ZILEI, că Ungaria riscă să intre pe o pantă periculoasă dacă guvernul de la Budapesta nu revine asupra deciziilor controversate luate în ultima perioadă. Acesta a mai afirmat că măsurile adoptate de guvernul Viktor Orban au ştirbit grav reputaţia ţării şi pun la îndoială angajamentul democratic al Budapestei, şi astfel „Ungaria a ajuns să aibe cea mai proastă imagine din ultimii 20 de ani“.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu