Permis de la 17 ani. Vezi propunerile pentru modificarea Codului Rutier!

• publicat la: 4 ianuarie 2012
Permis de la 17 ani. Vezi propunerile pentru modificarea Codului Rutier!

Una dintre propunerile recente discutate de membrii comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor si politistii de la Rutiera pentru modificarea Codului Rutier a fost aceea prin care permisul să poată fi obţinut la 17 ani.

Proiectul de modificare a Codului Rutier se află in dezbatere la Camera Deputatilor. Ultima propunere discutată de membrii comisiilor de specialitate a fost aceea ca permisul să fie obtinut la 17 ani dar, până la majorat, tinerii nu pot şofa decât cu un adult in dreapta lor. In SUA, de exemplu, licenţa se obţine la 16 ani. In plus, s-a mai propus ca examenul auto, proba practică, să se dea pe masini ale politiei, nu ale şcolilor de şoferi. Ele vor fi dotate cu camere de filmat ce vor inregistra testarea candidatilor.

Proba teoretică, valabilă un an
Tot din 2012 s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped, acesta intrând in categoria autovehiculelor.

Fără reducerea suspendării
Cele mai importante modificări se referă la mărirea amenzilor, reducerea valorii alcoolemiei permise de la 0, 80 in sânge, la 0,50, asta insemnând că valoarea alcoolemiei preliminare, la etilotest, va scădea de la 0,40 g/l in aerul expirat, la 0,25.

Anunţă in trei zile instrăinarea
O altă propunere de modificare a Codului Rutier se referă la inmatricularea autovehiculelor. Mai exact, in cazul vânzării, fostul proprietar are obligatia de a notifica in scris instrăinarea masinii in termen de trei zile.

Verificaţi la cererea politistului
O altă propunere se referă la verificarea medicală şi psihologică a conducatorilor auto.


Răspunzi dacă ai dat maşina

S-a mai luat in discutie de către parlamentari, tot ca propunere, si modul in care poti imprumuta autoturismul.

Sancţiuni pentru nepredare la timp
Soferii care nu predau permisul de conducere la timp riscă majorarea suspendarii acestuia.

Amenzi drastice
In proiect, sunt inăsprite drastic sanctiunile aplicate soferilor certati cu legea. De exemplu, poate fi suspendat permisul pentru 90 de zile si se poate aplica de la nouă la 20 de puncte-amenda pentru depăşirea cu 51 – 60 km/h a vitezei maxime admise.

sursa time4news

comentarii

de Alex la 28 martie 2012 - 19:28

Am si eu o intrebare cand se va lua o decizie in ceea ce priveste obtinerea carnetului de la 17 ani? Astept raspuns. Va multumesc!

Lasati un comentariu