Spectator la regalul de poezie eminesciană

• publicat la: 31 ianuarie 2012
Spectator la regalul de poezie eminesciană

Am ajuns în sala Sf Ladislau  din solidaritate de breaslă. M-am gândit că acest concurs de recitări va bifa o nouă acțiune culturală la nivel local. Intrând în sala de spectacol, prima surpriză: o participare peste așteptări. Părinți, profesori, elevi sau simpli privitori fremătau de emoția așteptării.

A început spectacolul, a doua surpriză: organizare  impecabilă.  Juriul, format din actori de la Teatrul de Nord și oameni de cultură recunoscuți în oraș, a conferit  credibilitate și seriozitate concursului.

Participarea în număr mare a impus organizatorilor repartizarea recitatorilor pe grupe de câte zece. Prima grupă, prima surpriză placută:un elev de la Școala cu clasele I-VIII „Mihai Viteazu ” din Moftin a venit îmbrăcat în costum național, iar recitarea a fost la înălțimea ținutei. Am remarcat  că  majoritatea  participanților  au  respectat eticheta vestimentară a unui concurs regional de recitări.

Rând pe rând, toți recitatorii și-au interpretat poeziile, după priceperea fiecăruia, dar s-au străduit și au dorit să dea tot ce are mai frumos suflețelul lor. Le simțeai emoția, le simțeai dorința de a fi cei mai buni.

Premianții au fost previzibili, însă câștigători am fost noi toți,  spectatorii care am avut revelația unor tineri iubitori de poezie, și ei, concurenții care au plecat acasă îmbogățiți sufletește. Experiența căpătată în concurs a fost frumos completată de sfaturile dăruite de cei doi cunoscuți actori,  Carol  Erdős și  Adriana Vaida.

Cortina a căzut, iar eu, spectatorul, am plecat spre casă cu bucuria unei revelații atât de frumos exprimată de actorul Carol   Erdős: „ Există un spirit care va ridica această urbe” și mai mult, „am convingerea că tineretul va salva națiunea.”


un  spectator

Lasati un comentariu