Viktor Orban a pierdut pariul cu Ungaria

• publicat la: 6 ianuarie 2012
Viktor Orban a pierdut pariul cu Ungaria

Viktor Orban a pierdut pariul simbolic  început anul trecut, cum că Ungaria se poate descurca mai bine pe picioarele ei decât sub îndrumarea FMI, UE și a altor anti-naționali. După ce au rupt acordul de finanțare pentru a putea intra cu plugul în constituție, conturile viitorilor pensionari sau încasările băncilor, ungurii au reușit, vreme de un an, să se țină destul de aproape de plutonul regional.

Planul de independenţă al Ungariei ar fi funcţionat bine-mersi cu siingura condiţie ca ţara să nu aibă nevoie de împrumuturi. Însă are. Pe măsură ce panica s-a întors pe piețele financiare, Ungaria s-a decuplat. În ultima jumătate de an, forintul a pierdut 20% în fața euro, CDS-urile s-au dublat, la peste 700 de puncte, iar dobânzile la ultima licitație de obligațiuni au trecut de 10%.

Ultimul puseu de panică a fost alimentat chiar de guvern, care a anunţat că intenţionează să folosească rezervele băncii centrale – 35 de miliarde de euro – pentru finanţarea unei părţi a datoriei publice.

Ungaria a încercat să reînnoade acordul cu FMI în toamna anului trecut, însă negocierile s-au împotmolit rapid, din cauză că guvernul ungar nu vrea să anuleze legile adoptate în ultimul an. Mai nou, două cuvinte circulă înainte şi înapoi pe “axa” Budapesta-Bruxelles-Washington: Capitulare Necondiţionată.

sursa riscograma

Lasati un comentariu