Contracte de antrepriză

• publicat la: 29 februarie 2012
Contracte de antrepriză

Atenţie la neatenţie atunci când se completează contractul de antrepriză!

Tot mai mulţi antreprenori se bazează pe neatenţia clientilor si, mai ales, pe lipsa clauzelor contractuale, pretinzând astfel sume nefondate!

Dacă ai in plan ridicarea unei constructii, atunci ai două posibile variante care iti pot materializa visul: in regie proprie sau antrepriză. Pentru că regia proprie presupune ca tu să aloci cea mai mare parte a existentei tale respectivei constructii, solutia cea mai eficientă rămâne antrepriza. Totusi, inainte de a incheia un contract de antrepriza cu un serviciu de antreprenoriat in contructii, fii atent la textul contractului si stabileste clar clauzele acestuia, asta pentru a nu te trezi cu surprize neplăcute si cu achitarea unor sume exorbitante pentru nişte servicii preconizate a fi mult mai ieftine.

Antreprenorii pot invoca o serie de costuri aditionale, care, la discuţiile preliminare nici nu au fost amintite.

Antreprenorul face jocurile construcţiei

Antreprenorul este partea care execută lucrarea, având grijă ca respectiva constructie să fie ridicată in parametrii stabiliti contractual. Clientul, adică beneficiarul constructiei, este cel care emite plata către antreprenor. De obicei, contractul de antrepriza necesita sa fie redactat sub atenta indrumare a unui avocat, acest lucru fiind necesar pentru a evita probleme ce ar conduce la infăţişări repetate in sala de judecată.

De obicei, lucrările pot fi executate cu materialele deja cumpărate de client sau antreprenorul are libertatea in a-si alege materialele necesare, cu conditia sa respecte intocmai preturile negociate in contractul de antrepriza. Acesta este pretul de deviz, care simbolizeaza suma alocata materialelor de constructii. In general, acesta poate suferi modificari in timp, de aceea este necesar ca in contract antreprenorul sa stipuleze clar tipul de material folosit, cantitatea, iar beneficiarul sa isi dea consimtamantul. Contractele de antrepriza trebuie sa fie cat mai detaliate tocmai pentru ca beneficiarul sa stie la ce sa se astepte referitor la costuri sau durata de executie.

Preţul corect al construcţiei

In practică, antreprenorii au darul de a se intinde mai mult decât le este constructia, astfel că emit costuri suplimentare pentru anumite modificări neprevăzute in contract, extinderi sau dorinţa beneficiarului de a se abate de la proiectul initial. In cazul in care antreprenorul face dovada că intr-adevăr a trebuit să cheltuie mai multi bani si a trebuit sa aloce mai mult timp lucrărilor de pe santier, modificând chiar si programul echipei, clientul va trebui să ii achite suma respectivă.

Pentru a evita disensiuni, in contractele de antrepriza trebuie enuntat clar un pret fix, negociat in prealabil de catre ambele parti.

Banii se plătesc pe etape sau pe etaje

Indicat in orice relatie antreprenor-client este ca efectuarea platii sa se faca in transe, asta pentru a evita ca firma de antreprenoriat sa nu isi dea interesul in executarea lucrarii sau sa te trezesti ca a disparut. Astfel, oricat de serioasa sau prestigioasa ar fi o firma de constructii, plata etapizata este varianta cea mai buna pentru ambele parti. In contract este bine ca fiecare etapa de executie sa fie datata, la fel si plata pentru aceasta. In acest mod, atat beneficiarul cat si antreprenorul vor fi siguri ca, dupa finalizarea unui etaj, a unei pivnite sau a unui compartiment din cladire, urmeaza si recompensa financiara.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte.

Lasati un comentariu