Guvernul negociază pe şest gazul de şist

• publicat la: 7 martie 2012
Guvernul negociază pe şest gazul de şist

În timp ce populaţia protestează în stradă împotriva exploatării gazelor de şist în România, Guvernul se întâlneşte, în taină, cu reprezentanţii companiei americane Chevron, care cer garanţii că îşi vor putea duce la bun sfârşit planurile din ţara noastră

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, ieri, la sediul Guvernului, cu oficialii Chevron pentru o discuţie privind intenţia grupului petrolier de a începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România. La discuţia dintre Ungureanu şi reprezentanţii Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, au declarat surse pentru MEDIAFAX.

„Discuţia a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul”, au arătat sursele. Întâlnirea a avut loc după ce, aminteşte COTIDIANUL, Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane pentru gazele de şist din această ţară.

În timp ce Guvernul negocia cu reprezentanţii Chevron, mai multe persoane au protestat în faţa Ministerului Economiei împotriva exploatării gazelor de şist.  Deşi protestul a fost unul paşnic, jandarmii au transportat 12 persoane, cu dubele, la secţia 3 de poliţie din Bucureşti, şi le-a amendat. Printre protestatarii săltaţi de jandarmi, afirmă ANTENA3, s-a aflat şi prinţesa Briana Caragea.

Aceştia au anunţat că protestul lor nu a fost îndreptat neapărat împotriva Chevron, ci împotriva metodei de exploatare. Ei s-au declarat îngrijoraţi de pericolele la adresa mediului pe care procedura fracţionării hidraulice le implică, cum ar fi poluarea apei freatice, având consecinţe dezastruoase asupra sănătăţii consumatorilor şi agriculturii.

Aşa cu ZIARE.RO a mai scris, gazul de şist este noul combustibil vedetă al momentului şi, aparent, România ar avea potenţial în această zonă. Gazele  de şist sunt gaze obişnuite, dar care sunt captate în structuri geologice foarte dificil de accesat şi care necesită tehnologii speciale pentru extragere. În România este vorba despre o tehnologie controversată la nivel mondial, numită fracţionare hidraulică, care presupune pomparea de milioane de litri de apă, amestecată cu substanţe chimice care dizolvă rocile, în pământ, pentru a elibera gazele prinse în ele.

În România, Chevron deţine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad. Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că Chevron va începe în 2012 forajul în România în căutarea de gaze neconvenţionale.

În afară de Bulgaria, exploatarea gazelor de şist prin fracţionare hidraulică a mai fost interzisă şi în Franţa şi există un precedent chiar şi în SUA, care sunt în curs de modernizare a procedurii. În statele americane New York şi Pennsylvania oamenii care locuiesc aproape de astfel exploatări s-au înregistrat dând foc la apa de robinet contaminată cu gaz metan.

De asemenea, politica energetică a Marii Britanii este zguduită după ce operaţiunea experimentală de extragere a gazelor naturale din plăcile de şist din Lancashire a fost oprită, sub suspiciunea că ar declanşa cutremure, după ce mai multe mişcări seismice de mici dimensiuni au fost înregistrate în zonă.

sursa ziare.ro

comentarii

de Cristian la 8 martie 2012 - 03:17

Este un lucru bun ceea ce fac aleşii noştri; mai avem de dat minele de aur, Marea Neagră, pământul arabil şi munţii iar după aceea putem răsufla uşuraţi deoarece nu mai trebuie să ne facem griji că vin hoţii şi ne fură averea.
Ce poate fi mai frumos pe lume să fii sărac şi liber sub cerul minunat albastru, fără griji, fără obligaţii, ,,bucurii” ce cad în sarcina altora care trebuie să lucreze, să administreze bunuri, ce mai…. bătaie mare de cap.

de de rasu curcilor la 12 martie 2012 - 16:27

cestalalt guvern galban a vandut toata platforma din Marea Neagra….

de nu cred la 13 martie 2012 - 10:52

cum se face ca platforma a ramas in tara da nu vedem cum romanii sunt impinsi de guvern sa isi paraseasca tara din cauza conditiilor mizere de viata? mii de doctori se indreapta spre alte tari unde sunt apreciati iar pdlul linge c…l udmrului si le da pe tava toata tara numai sa mai apuce un an de guvernare si jaf national!!!!rusine guvernarii udmeristopedeliste!!!!!

Lasati un comentariu