Leurda, primul detoxifiant natural al primăverii

• publicat la: 7 martie 2012
Leurda, primul detoxifiant natural al primăverii

Pe la inceputul lunii martie, imediat ce vremea incepe a se incălzi si zăpada se topeşte, prin păduri apare leurda, căutată de urşii care ies din hibernare, pentru a face o cură de detoxificare, dar si pentru a-si pune sângele in mişcare.

Probabil de aceea, planta se mai numeşte si usturoiul-ursului. Leurda are frunze alungite, precum lăcrămioara, cu care adesea se confundă, gustoase si sănătoase, care, ca si spanacul, se folosesc in alimentatie, la supe, ciorbe si salata, si flori albe, cu miros puternic.

Leurda actionează ca un adevărat „detergent intern”, având capacitatea de curăţire a sângelui, ficatului, stomacului si intestinelor, mult mai activă decât usturoiul.

Pentru a beneficia de toate calităţile plantei, se recomandă ca primăvara să se facă o cură de patru săptămâni, cu frunze proaspete, care pot fi culese de la margine de pădure sau, mai comod, cumpărate din piaţă. S-a constatat că, prin uscare, frunzele isi pierd cam 50% din proprietăţi.

Scade colesterolul

De la miros, gust si proprietăţi terapeutice, leurda are calităţi asemănătoare cu cele ale usturoiului. In compozitia sa, leurda are cam tot ce-i lipseste omului din organism primăvara: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozină, o substanţă care reduce colesterolul si impiedică formarea trombilor.

In plus, sunt evidente efectele antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge si stimulatoare ale peristaltismului intestinal si ale contractiilor uterine. Preparatele de leurda, infuzie, suc sau vin, sunt de folos in numeroase afectiuni, interne sau externe.

Intern, leurda, ca remediu naturist, are efecte benefice in bolile gastrointestinale, ca diaree acuta si cronică, dizenterie, indigestii, insuficienta biliara, colici abdominale, balonari si in distrugerea viermilor intestinali, inclusiv limbrici.

Curăţă sângele

In bolile cardiovasculare, leurda curăţă sângele de substante toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului si previne accidentele vasculare. In afectiuni ale aparatului respirator, se recomandă persoanelor cu bronsite, tuberculoza pulmonară si infectii la nivelul căilor respiratorii superioare.

Leurda se recomandă cu precădere persoanelor in vârstă deoarece are capacitatea de a intări memoria, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ametelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului si stările de anxietate si neliniste. In bolile renale, leurda curăţă rinichii si vezica urinară, favorizează urinarea si elimina excesul de acid uric, fiind de un real ajutor suferinzilor de gută.

Bună si in caz de reumatism si boli de piele

Extern, leurda se foloseste sub formă de cataplasme, in combaterea reumatismului degenerativ, dar si in boli cronice de piele, cum ar fi eczeme, herpes, rani greu vindecabile, scrofuloza ori contra buboaielor.

Leurda poate fi pusă in salate, in combinatie cu salata verde, frunze de păpădie si spanac, iar in supe si ciorbe poate fi asociată cu urzicile, ştevia, spanacul. Se pot face sandvisuri cu unt si leurdă amestecată cu pătrunjel, tocate mărunt.

sursa  ziare.com

Lasati un comentariu