Studenţii români de la UMF Târgu Mureş, ameninţaţi de profesori că nu vor absolvi dacă nu învaţă limba maghiară

• publicat la: 20 March 2012
Studenţii români de la UMF Târgu Mureş, ameninţaţi de profesori că nu vor absolvi dacă nu învaţă limba maghiară

Studenţii români de la Universitatea de Medicin şi Farmacie Târgu Mureş au fost ameninţaţi de unii profesori că nu vor putea absolvi dacă nu vor învăţa limba maghiară. Declaraţia îi aparţine rectorului UMF Târgu Mureş, care a spus că va solicita Comisiei de Etică şi Disciplină să analizeze aceste declaraţii şi să ia măsurile care se impun.

Rectorul UMF Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, spune că mai mulţi studenţi români s-au plâns de faptul că anumite cadre didactice de etnie maghiară îi îndeamnă să înveţe limba maghiară dacă vor să absolve universitatea. Studenţii care au făcut aceste sesizări studiază la grupele mixte.

Rectorul spune că va sesiza comisia de etică şi disciplină pentru a analiza aceste reclamaţii. El susţine că toate aceste tensiuni sunt cauzate de implicarea politicului în problemele universităţii.

USL vrea să depună moţiune de cenzură dacă Guvernul va decide săptămâna aceasta înfiinţarea unei linii în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Proiectul de hotărâre prin care se va înfiinţa secţia de limbă maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş se află în dezbatere publică.

Rectorul Universităţii de Medicină si Farmacie (UMF) Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat luni, intr-o conferinţa de presă, ca prin tot ce s-a intreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară, ajungându-se ca aici finantarea să fie dublă faţă de linia română.

“Noi considerăm că prin tot ce s-a intreprins până acum nu s-a făcut decât să se avantajeze linia maghiară. S-a hotărât ca posturile scoase la concurs să fie jumătate – jumătate, pentru români si pentru maghiari. Noi considerăm că acest lucru nu este corect si dorim ca aceste posturi sa fie scoase la concurs in functie de numărul de absolventi sau de candidati inscrisi la admitere (…)

Si ceea ce este si mai neplăcut si – zic eu – ilegal, admiterea o vedem să se facă conform valorii si nu pe apartenente etnice, adică admiterea la universitate să se faca in ordinea descrescătoare a mediilor, si nu pe serii diferite, români si maghiari (…) O altă discriminare pozitivă este finantarea per capita, pe student. La linia maghiară finanţarea este dublă faţă de linia română”, a subliniat rectorul.

Acesta a arătat că finanţarea pentru un student român este de 8.000 de lei pe an, in timp ce pentru studentii maghiari este de 16.000 de lei pe an, ceea ce nu ar fi corect, având in vedere că profesorii predau in limba lor maternă, iar studenţii studiază in limba maternă, fapt care nu necesita un efort suplimentar.

“Pentru cadrele didactice maghiare predarea in limba maghiară nu este altceva decât folosirea limbii materne, nu fac niciun efort in plus de insusire sau de predare, asa cum nici românii, predând la limba română, nu fac niciun efort in plus pentru a invăţa limba română  şi a preda.

De ce finanţare dublă pentru studentii maghiari? Egalitatea de sanse stipulată de legile europene nu se respectă, pentru că la noua facultate pe care se doreste să o creeze, românii nu se pot inscrie sa studieze medicina pentru ca la facultate respectivă medicina se invaţă numai in limba maghiară, deci este o ingrădire a drepturilor acelora care doresc să vină si să invete in limba română, fie că sunt cetăţeni români, fie din afara României”, a accentuat rectorul UMF Târgu Mureş.

Acesta a spus ca nici românii si nici maghiarii daca predau in limba maternă nu depun niciun efort suplimentar.

Potrivit acestuia, o altă problemă apăruta in cadrul UMF Târgu Mures este aceea că o serie de studenti si-au exprimat dorinţa de a se transfera la alte universitati de profil din tara, in special de la secţia română.

“Există studenti ca nu doresc să mai studieze la UMF Târgu Mures din cauza comportamentului unor cadre maghiare faţă de studenti. Au venit studenti, au depus mărturie, sunt cadre universitare maghiare care in grupele mixte se ocupa si vorbesc numai in limba maghiara, iar romanilor li s-a spus: ‘sa invatati limba maghiara ca sa puteti absolvi aceasta universitate’. Sunt mai multi, dacă e nevoie o să dăm si nume proprii.

sursa ziare.ro

comentarii

de Gica la 20 March 2012 - 12:43

Au pus deja steagul Ungariei pe UMF?

de sarmale la 20 March 2012 - 12:56

NU DAR URMEAZA

Lasati un comentariu