Teatrul din întreaga lume îşi serbează ziua

• publicat la: 27 martie 2012
Teatrul din întreaga lume îşi serbează ziua

La nivel mondial, 27 martie inseamnă Ziua Teatrului, zi marcată de instituţiile de cultură prin diferite spectacole.La Teatrul de Nord va avea loc duminică,1 aprilie 2012, de la ora 19,00, premiera spectacolului „Leonce şi Lena”de Georg Büchner în regia lui Cristian Ioan.

Cu acest prilej,directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare ,Andrei Mihalache va face cunoscută publicului Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”şi va citi mesajul internaţional şi naţional de Ziua Mondială a Teatrului.
Ziua Mondiala a Teatrului a fost creată în 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru şi este sărbătorită anual în centrele institutului şi de comunitatea teatrală internaţională.
Primul mesaj internaţional a fost scris de Jean Cocteau (Franţa) în 1962.
Alte personalităţi care de-a lungul timpului au scris mesaje de Ziua Teatrului sunt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan (1977) şi Eugen Ionescu (1976).
Anul acesta, mesajul  este transmis de John Malkovich, actor, scenarist şi regizor american.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, în România evenimentul dedicat acestei zile este Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” organizată de UNITER, împreună cu teatrele din ţară cu scopul strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de sănătate.
UNITER organizează un spectacol de caritate, susţinut de mari artişti pentru mai vârstnicii colegi, iar teatrele din Bucureşti şi din ţară programează un spectacol din repertoriu pentru a face cunoscută publicului această Campanie.

Ion Caramitru,presedintele UNITER a transmis un mesaj national cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului :

Nu cred  că există azi în România, o raportare mai autentică la realităţile neamului decât teatrul. Suntem în anul lui Caragiale şi personajele lui ne bântuie constant. În plină dezvoltare şi degringoladă, societatea românească se oglindeşte în teatru cu asupra de măsură. E mai puţin decât ne-am fi aşteptat şi mai mult decât ne-am fi închipuit. Dacă mergeţi la teatru azi, vă trataţi cu happy end şi catharsis, plecând acasă oarecum împăcaţi cu tragedia de zi cu zi a tranziţiei.

„Teatrul e oglinda lumii”, perora Hamlet, căutându-şi izbăvirea în dilema lui existenţială, „ea arată virtuţii chipul, păcatului icoana, iar vremii şi mulţimii, vârsta, forma şi limitele lor.”

Ce vreţi mai mult?

Veniţi la noi, bucuraţi-vă de viaţă, luaţi din curtea noastră ce vă place şi plecaţi spre bibliotecă – un liman unde vanităţile sunt interzise.

Teatrul a devenit leagăn al istoriei unde şi cetăţeanul turmentat e la locul lui, într-o lume plină de „eroi” ai timpurilor noastre.

À bon entendeur, salut !”

Teatrul de Nord Satu Mare prezintă duminică 1 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Mare, premiera spectacolului „Leonce şi Lena”deGeorg Büchner în regia lui Cristian Ioan. Scenografia Alexandru Radu.

Din distribuţie fac parte actorii: Vasile Blaga, Dorina Nemeş, Mihai Dămăcuş, Radu Botar, Dana
Moisuc, Adriana Vaida, Valeriu Doran, Stelian Roşian, Andreea Mocan şi Tibor
Székely.
Piesele lui Georg Büchner, „Leonce şi Lena”, „Moartea lui Danton”, „Woyzeck”,au la temelie ideea fatalităţii istorice transferată în fatalitate socială cu apogeu tragic; condiţiile sociale zdruncină şi distrug conştiinţele.
Sentimentul sorţii implacabile domină în piesele acestui autor cu o existenţă extrem de agitată, ale cărui personaje sunt măcinate de angoasă şi care au convingerea „că nu sunt decât nişte neputincioase marionete, manevrate de puterea implacabilă a destinului”.
„Leonce şi Lena, doi tineri hipersensibilizati, traversează o situaţie absurdă şi ireală fugind de viitorul lor trasat în tipare foarte rigide încă de la naştere… preferând să se piardă de bună voie
în hăţişurile junglei pentru a scăpa de cealaltă junglă, a reprimării ideii de libertate, a restricţiilor, a cenzurii supravegheate şi a unui conformism draconic.” (Cristian Ioan)

Este valabil abonamentul de premieră „Ştefan Mareş”.
Preţul biletelor: 30 lei (pentru toate categoriile de public)

Lasati un comentariu