Un nou număr la revistei „Muguri din Corund „

• publicat la: 30 aprilie 2012
Un nou număr la revistei „Muguri din Corund „

Am primit la redacţie al doilea număr al revistei Şcolii cu clasele I-VIII Corund, Muguri din Corund. Mi-a atras atenţia pentru că,deşi la un moment dat multe şcoli aveau revistă,din ce în ce mai puţine reuşesc să continuie acest demers.

Un motto din Grigore Ureche prefaţează prezentarea numărului doi, apoi trecerea în revistă a cuprinsului îţi stârneşte  curiozitatea.

Primul articol prezintă personalitatea celui care dă numele şcolii din a cărei structură face parte cea din Corund: Şcoala cu clasele I-VIII „Petri Mór” din comuna Bogdand.

Apărând în aprilie, luna în care se sărbătoreşte Paştele, un articol amplu este dedicat acestei Sărbători. Aflăm de aici semnificaţia şi datinile legate de sărbătoarea Învierii lui Iisus.

Activitatea şcolii este prezentată succint în tablete semnate de doamna educatoare Maria Grama, doamna învăţătoare Maria Boitor şi elevii din clasa a VIII-a Adelina Chiş, Minodora Bojan şi Adelin Farcău.

Simona Temian, preşedinta Comitetului de părinţi pe şcoală, deschide subiectul triunghiului educativ părinte-şcoală-elev, ce se pare că funcţionează bine în această şcoală citind articolul bogat  documentat.

O rubrică nouă, cu caracter permanent , îşi face debutul în acest număr doi. Facem referire la Muguri înfloriţi , un titlu sugestiv ce adună în buchetul său florile ce fac cinste şcolii. Sunt personalităţi care, fie au absolvit primele clase la Corund şi au plecat apoi la şcoli prin cele străinătăţi, dar sufletul le-a rămas acasă şi au făcut cinste dascălilor de aici, fie au venit aici ca dascăli, cum este cazul regretatului domn învăţător Vasile Ilieş, şi s-au lipit de aceste meleaguri făcând din profesie un act de credinţă.

O poveste cu personaje de basm, dar cu întâmplări reale, aşterne pe hârtie doamna Paula Horotan, colega mea de la Biblioteca Judeţeană Satu Mare, originară de pe aceste meleaguri, deschizând paginile literare ale revistei. Acestea sunt frumos completate de o legendă a locului şi descrierea în versuri a semnificaţiei cuvântului Acasă a profesorului Ciprian Bojan.

Emoţionantă Scrisoarea către mama mea, pe care o trimite, prin intermediul revistei, doamna învăţătoare Cornelia Şteţ, în care fiica dumneaei încheie cu un post scriptum: „ Pentru atunci când doare, pentru atunci când nu mai este speranţă, pentru atunci când numai vocea şi îmbrăţişarea ei îmi aduc pacea şi fericirea, îţi mulţumesc, bunica mea dragă, că mi-ai dat-o pe ea ca să fie MAMA mea! E cel mai de preţ DAR pe care mi-l putea face cineva şi de aceea te-am iubit şi te iubesc BUNICUŢĂ!”.

Pe firul amintirii înşiră bobiţe de viaţă doamna profesoară Vioara Temian, profesorul Lazăr Temian, Lucian Temian, Manuela Grama şi Andreea-Iulia Bojan. Crâmpei cu crâmpei ni se dezvăluie şcoala, satul şi oamenii din Corund. Cei care au fost….Cei care sunt acum, porniţi bine pe făgaşul vieţii  de cei care au fost.

Nicoleta Latiş

Cei care doresc să îşi procure acest număr  al revistei se pot adresa redacţiei.

Lasati un comentariu