Dascălul Vasile Ilieş la 100 de ani

• publicat la: 13 februarie 2012
Dascălul  Vasile Ilieş la 100 de ani

Un distins şi devotat  dascăl al învăţământului şcolar sătmărean  va împlini mâine,14 februarie 2012, frumoasa vârsta de 100 de ani.Se spune că Dumnezeu îi lungeşte zilele celui pe care îl iubeşte. Dacă îi dăruieşte şi bătrâneţi cu sănătate, e un dar cu atât mai preţios.

Dascăl de profesie şi vocaţie, Vasile Ilieş va rămâne cu siguranţă în istoria comunităţii satului Corund, iar numele lui va fi pomenit peste generaţii.

In 14 februarie 1912,vedea lumina zilei,in satul Silvaş din judeţul nostru,Vasile Ilieş,al treilea copil din cei cinci ai  soţilor Ioan şi Maria.A absolvit cursurile Liceului Pedagogic din Zalău in 1929 ,fiind apoi repartizat ca invăţător in comuna Săuca.

Din 1934 se stabileşte in Corund,com.Bogdand,impreună cu soţia sa Ana,invăţătoare,unde conduce destinele şcolii timp de 29 de ani,ca director de şcoală.Impreună cu  soţia sa Ana,  au indrumat şi şi-au pus amprenta asupra destinelor multor generaţii. Pentru activitatea depusă  in cadrul invăţământului dar si pentru calitatea activităţii didactice,  a fost distins cu „Gradaţie de merit”, „Invăţător fruntaş” şi Medalia Muncii”.

A cunoscut domnia a patru regi Regele Carol I, Regele Ferdinand, Regele Carol al II-lea şi Regele Mihai dar şi  represaliile regimului comunist şi  perioada de tranziţie de după 1990. A luptat  in cel de-al doilea război mondial,nu inainte de a-şi  duce  familia in refugiu, la cedarea Ardealului. Pentru faptele de vitejie a fost decorat cu Ordinul „COROANA ROMÂNIEI” cu spade, în grad de Cavaler, cu „Panglică de Virtute Militară” și „Frunze de Stejar”.

Incercările vieţii nu l-au doborât ci l-au intărit.A supravieţiuit. L-a întărit credinţa şi iubirea pentru oameni. Ca veteran de război este decorat cu” Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial”.

În ce priveşte perioada actuală,Vasile Ilieş are o părere personală despre situaţia din învăţământ,

In perioada interbelică, până in 1940, s-au perindat 32 de guverne dar pe revizorul din invăţământ nu l-a clintit nimeni.Politica de acum e total diferită,schimbă profesioniştii cu lingăii din politică”.

Acum,la ceas aniversar,i-au stat alături familia( băiatul,nora,cei doi nepoţi şi cei doi strănepoţi) cu numeroşi membrii veniţi din alte localităţi dar şi cunoscuţi, foşti elevi, consăteni,in semn de apreciere faţă de OMUL Vasile Ilieş.

Emoţiile au umplut până la refuz micul local,fiecare din cei prezenţi rememorând şi evocând episoade din cursul vieţii  pe al cărei parcurs s-au intâlnit la un moment dat cu Vasile Ilieş.

Aprecierea  pentru activitatea  sa didactică,pentru dăruirea si abnegatia de care a dat dovadă dar şi pentru implicarea sa voluntară în şcolirea întregii comunităţi , s-a materializat prin acordarea de către Aurel Bojan,primarul comunei Bogdand,de care aparţine satul Corund,a unei Diplome de Excelenţă.

Am venit din respect şi stimă deosebită  faţă de un om şi un dascăl adevărat,Vasile Ilies,care a marcat destinele oamenilor din Corund.A educat generaţii intregi,şi eu sunt un fost elev de-al familiei Ilieş,doamna Aneta fiindu-mi invăţătoare. In 2006 am avut onoarea de a-i înmâna titlul de Cetăţean de Onoare.Profesionalismul şi rigoarea de care a dat dovadă de-alungul intregii sale activităţi,le-a insuflat şi elevilor săi .Drept urmare,şcoala din Corund a  dat oameni de valoare,temeinic pregătiţi, care ne fac cinste .A fost un formator de caractere şi un şlefuitor de personalităţi”.

Cuvinte de apreciere au venit şi din partea prof.Vioara Temian,invăţătoare şi absolventă a Conservatorului din Cluj-Napoca .

Şi eu sunt produsul soţilor Ilies,am inceput şcoala in Corund şi apoi am revenit ca şi cadru didactic in 1973,un an inainte de a se pensiona directorul Vasile Ilieş.

Vreau să spun că satul nostru,Corund,s-a emancipat datorită familiei Ilieş.Erau primii gospodari in sat.Prin puterea exemplului au reuşit să ii determine şi pe ceilalţi să ţină pasul cu ei.

A fost un vizionar.Reuşea să facă o orientare profesională avansată.Făcea mereu vizite la domiciliu.Organiza şezători,valorifica toate tradiţiile locale.Organiza mici excursii,pe jos,15 km până la gorunul lui Mihai Viteazu,pe care 12 copii abia reuşeau să-l cuprindă sau la Fântâna lui Pintea.

Aveam formaţie de dansuri populare,au întemeiat şi o trupă de teatru a cadrelor didactice cu care au obţinut primul loc la faza judeţeană din anii 1973 şi 1974 cu piesele Dezertorul şi Omizile în livadă.

El este iniţiatorul Viflaimului,in sat,in 1940,tradiţie ce se păstrează şi astăzi.Datorită lui am făcut Conservatorul,unde i-am avut profesori pe Ioan Bocşa şi Ctin Râpă”.

De la  aniversare nu a lipsit nici actualul director al şcolii din Corund,prof.Eva Bojan,care a ţinut să-i înmâneze primul număr al revistei şcolii,Muguri din Corund,apărută la sfârşitul anului trecut.

Pe prima pagină a recentei apariţii,un fost elev,Gheorghe Cireap,acum colonel în rezervă, semnează Crezul, o creaţie a sa din care răzbate nostalgia locurilor natale dar şi mândria de a fi un fiu al satului.

Eu am crezut,mereu /În adevărul crud,/În OM,în Dumnezeu /Şi-n fii din Corund”.

Înconjurat de familie, de prieteni, de oameni pe care i-a îndrumat de-a lungul vieţii, Vasile Ilieş le doreşte tuturor să ajungă vârsta lui, cu sănătate.

Daniela Ciută

comentarii

de lica onutan la 14 februarie 2012 - 19:30

Ma numar si eu,si suntg mandru de acest lucru,printre cei ce au avut norocul sa-l aiba ca dascal pe domnul VASILE ILIES
la vremea aceia il consideram sever,prea autoritar,si ma uimea parerea foatre buna despre dinsul si in timp le-am dat intru totul dreptate .Este mentorul a generatii intregi si pentru tot harul care i la dat Dumnezeu pe care l-a impartit cu prisosinta tuturor il tine Dumnezeu in viata indelungata pentru bucuria tuturor celor carora le-a impartasit din prea plinul daruirii domniei sale .Ma rog sa aiba zile inelungate sanatate si ii multumesc pentru tot ce a facut pentru mine pentru Corund si pentru societate LA MULTI ANI DOMNUL VASILE

un elev

de Sabina la 23 august 2012 - 17:48

De ce oare uneori aflam prea tarziu? Dragul meu vecin, profesor si prieten,imi pare atat de rau ca nu am gasit mai repede acest articol, sa va pot multumi pentru faptul ce m-ati indrumat si ajutat sa ajung ceea ce sunt. Poate ca de acolo…imi vedeti regretul si supararea.Nu de mult am fost la Corund si am vazur ,,Gradina scolii”ramasa in paragina si buruieni si mi-am amintit cum era candva cand ma chemati la cules de prune si uneori nu prea ma bucuram(ca eram satula de ale noastre). Ce vremuri!Au ramas doar amintiri.Imi pare nespus de rau ca ati plecat si nu v-am scris mai repede.Sa va fi somnul usor si lin!Sabina lui Albion-Corund

Lasati un comentariu