Mai tari decât credem! România, a 15-a putere a lumii. Vezi la ce

• publicat la: 29 mai 2012
Mai tari decât credem! România, a 15-a putere a lumii. Vezi la ce

România se clasează pe locul 15 in lume din perspectiva puterii intangibile (soft power), arată rezultatele studiului Soft Power Index, lansat marti de Ernst & Young.

Mai mult, România se numără printre cele nouă ţări din acest clasament care se afla pe un trend ascendent al indicilor puterii intangibile de la inceputul recesiunii economice si până acum.

Notiunea de „putere intangibila” sau „soft power” a fost lansata in urma cu 20 de ani de economistul Joseph Nye si masoara abilitatea unui stat de a influenta actiunea celorlalte prin persuasiune sau atractivitate, mai degraba decât prin actiuni coercitive.

„Brandul de ţară al României se asaza pe niste piloni consolidati de puterea intangibila pe care o exercită ţara noastră la nivel regional si international. Faptul ca Brâncusi este unul dintre cei mai scumpi si bine vânduţi artişti din lume, că exportăm cu succes filme românesti si o intreaga serie de personalităţi si valori culturale odata cu acestea, ca doar cu câteva zile in urma echipa nationala de gimnastica a câştigat aurul european ilustreaza perfect acest loc 15 in exercitarea unui nivel de acceptare si atractie la nivel mondial.

Sunt avantaje competitive pe care le putem consolida si pentru care alte state sacrifica resurse uriase. Suntem in acest moment intr-o pozitie cu un potential extraordinar de crestere, iar acest lucru s-a văzut foarte bine in urma cu o saptamana, când mii de turisti străini s-au lasat cuceriti de atmosfera unica a străzilor bucurestene”, a precizat Bogdan Ion, Country Managing Partner, Ernst & Young Romania.

Potrivit raportului, desi a inceput să piarda teren din 2008, Statele Unite rămân o putere incontestabila si puternic dominatoare la nivel intangibil, inregistrand un index de 87 de puncte in 2010, la 37 de puncte de urmatoarea clasata, Franta. China conduce detaşat clasamentul tarilor emergente, cu aproximativ 10 puncte inaintea Indiei.

Totodată, Europa de Est domină numeric top 20, cu 10 tari prezente in clasament.

„Puterea tangibila exprimata prin amenintari sau recompense economice si militare a devenit tot mai contra-productiva astazi – lucru ilustrat de recenta Primavara araba. De cealalta parte, puterea intangibila, sau soft power, castiga mult teren, fiind vazuta acum drept un indicator important al puterii unei natiuni. Soft power reflecta abilitatea de a modela preferintele celorlalti, prin valori intangibile, precum cultura, personalitati, institutii si politici, generand astfel acceptare si beneficii in raport cu alte state”, se mai arata in raport.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari in anul 2011. In România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992.

Cei peste 460 angajati din România si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenţă in afaceri catre companii multinationale si locale.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu