CEDO a amânat termenul limită până la care se poate modifica legea retrocedărilor

• publicat la: 27 iunie 2012
CEDO a amânat termenul limită până la care se poate modifica legea retrocedărilor

Despăgubirile acordate foştilor proprietari, care au fost deposedaţi abuziv de regimul comunist, vor fi suspendate până in 15 mai 2013.

Decizia a fost luată in urma unor modificări aduse de parlamentari, marti, ordonantelor de urgenţă 4/2012 si 62/2010, informează Bursa.

„Având in vedere ca CEDO a amânat termenul limită până la care putem modifica legea retrocedărilor, până in aprilie 2013, am cerut ca toate procedurile privind despăgubirile să fie suspendate până la 15 mai 2013”, a declarat George Băeşu, presedintele Autorităţii Nationale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Acesta a explicat că, in prezent, nu există resurse la buget pentru o abordare „suficient de serioasă” a problemei despăgubirilor acordate foştilor proprietari, dar si că această suspendare reprezintă cea mai bună variantă.

In acest fel, autorităţile vor putea identifica solutia administrativă prin care să poată fi parcurse cele 30.000 de dosare pe care nu s-a uitat nimeni, crede Băeşu.

„Din punct de vedere al transparentei, vă asigur că totul va fi exact aşa cum au pretenţia oamenii de la o institutie de stat”, a spus presedintele ANRP, adăugând că institutia va relua selectiv verificarea dosarelor ajunse la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despăgubirilor.

„In acest moment, nu exista in România măcar date aproximative despre numărul de dosare si valoarea acestora (la primării, prefecturi si ANRP) pentru a estima de câţi bani avem nevoie”, a adăugat George Baesu.

In luna martie 2012, Guvernul Ungureanu a decis suspendarea despăgubirilor pentru proprietatile nationalizate de regimul comunist, pentru o perioada de sase luni. Saptamana trecuta, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aprobat cererea Guvernului de prelungire a acestei perioade cu inca noua luni, pana pe 15 mai 2013, a afirmat ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu