Coaliţia nu a căzut de acord pe legea retrocedărilor

• publicat la: 17 aprilie 2012
Coaliţia nu a căzut de acord pe legea retrocedărilor

Preşedintele PDL, Emil Boc, a spus că modul de restituire a proprietatilor nu e un subiect usor pentru coalitie, ca partenerii de guvernare si-au expus luni punctele de vedere, urmand a fi luate in considerare de Guvern, el aratand ca si Opozitia este asteptata sa-si aduca o contributie.

„Punctele de vedere au fost exprimate, urmand ca Guvernul sa le sintetizeze. (…) Proiectul va fi discutat in Guvern, urmand ca decizia finala sa apartina Parlamentului”, a spus Boc.

Intrebat daca sunt divergente in coalitie, Boc a admis ca lucrurile nu sunt simple. „Subiectul acesta se discuta de peste 6 luni in coalitie, nu este un subiect care sa fie unul usor, de aceea el va mai avea si multe discutii politice in Parlament. Sper ca si opozitia sa-si aduca contributia necesara pentru rezolvarea acestei probleme care tine de Romania, nu doar de coalitie pentru ca, potrivit CEDO, trebuie ca pana in 15 iulie proiectul sa fie adoptat de Parlamentul Romaniei”, a punctat el.

Guvernul a discutat miercuri, in prima lectura, proiectul de lege privind stabilirea si plata despagubirilor pentru proprietatile preluate abuziv in perioada comunista. In proiect se prevede ca „despagubirile se vor acorda in limita unui procent de 15% din valoarea reala a bunului”. Executivul trebuie sa respecte rezolutia CEDO care prevede ca termen limita luna iulie 2012 pentru modificarea legislatiei in domeniul restituirii proprietatilor preluate abuziv in perioada comunista.

In acelasi proiect se reglementeaza si problema chiriasilor. „Indiferent de cauza anularii contractului de vanzare-cumparare, se propune ca chiriasului sa i se restituie pretul platit, actualizat cu indicele inflatiei, si nu la valoarea de piata a imobilului”, a explicat presedinta ANRP Dorina Danielescu.

Prin Hotararea pilot pronuntata in luna octombrie 2010, in cauza „Atanasiu si Poenaru impotriva Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a declansat procedura hotararii pilot, acordand statului roman o perioada de 18 luni de la data la care hotararea va ramane definitiva, in care acesta sa ia masurile necesare care sa garanteze protectia efectiva a drepturilor enuntate de articolul 6 din Conventie si de articolul 1 din Protocolul 1 al Conventiei in cauzele privind restituirea proprietatilor.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu