Cum a pierdut Budapesta campania împotriva UDMR

• publicat la: 12 iunie 2012
Cum a pierdut Budapesta campania împotriva UDMR

UDMR a reuşit să obţină aproape 7 la sută din voturile exprimate şi să câştige 200 de primării, spre deosebire de cele 184 pe care şi le-a adjudecat la alegerile din 2008.

Partidele rivale, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), susţinute de guvernul ungar, nu au putut trece de 1 la sută, împărţindu-şi practic alegătorii pe care îi avea PCM în urmă cu patru ani.

Campania electorală făcută de preşedintele Parlamentului Ungar, Laszlo Kover, pentru PCM s-a dovedit contraproductivă, fiindcă în urma scandalului pe marginea înhumării scriitorului Nyiro Jozsef alegătorii maghiari s-au strâns în jurul UDMR. „Comunitatea maghiară are nevoie de confort”, iar „siguranţa şi liniştea” sunt mai importante pentru electoratul maghiar decât manifestările naţionaliste, ne-au spus surse din UDMR, care consideră că acest prim test pe care l-a dat liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, s-a încheiat cu rezultate pozitive. Nu este un succes pentru liderii UDMR, fiindcă formaţiunea a pierdut două poziţii simbolice: preşedinţia Consiliului Judeţean Mureş şi primăria din Satu Mare. În prima situaţie, cele 2 procente, cât i-a lipsit candidatei UDMR, Lokodi Edita, au fost furate de PCM, în vreme ce în Satu Mare, unde Ilyes Iuliu fusese până acum votat şi de români, a pierdut voturile acestora în urma campaniei derulate de Budapesta în jurul scriitorului extremist Nyiro Jozsef, pentru care oficialii ungari au pregătit funeralii, fără să ţină cont de Guvernul de la Bucureşti. „Discuţiile din jurul acestei afaceri i-au deranjat pe minoritari, cărora nu le place să fie arătaţi cu degetul” şi să „tot audă” despre „conflictul româno-ungar” – este explicaţia unui politician UDMR pentru lipsa de succes a celor două partide: PCM a obţinut 0,75 la sută, iar PPMT 0,55 procente. Chiar mai mult, preşedintele PCM, Szasz Jeno, deopotrivă favorit al preşedintelui Traian Băsescu şi al şefului Parlamentului Ungar, Laszlo Kover, a pierdut la mare distanţă competiţia pentru primăria de la Odorheiu Secuiesc.

Liderii UDMR sunt mulţumiţi de rezultatele obţinute în urma „celei mai grele campanii electorale” pe care a dus-o Uniunea în ultimii 22 de ani, potrivit evaluării făcute de preşedintele Kelemen Hunor. După cei trei ani în care UDMR s-a aflat la guvernare alături de PDL, pierderile nu sunt „chiar atât de grele”, consideră reprezentanţii formaţiunii, deşi sunt semnificative, mai ales atunci când este vorba despre Târgu Mureş, oraşul unde trăiesc cei mai mulţi maghiari din România.

UDMR a câştigat masiv în ju­de­ţele Harghita şi Covasna, in­clu­siv consiliile judeţene, şi şi-a menţinut în mare scorul tra­di­ţional, ceea ce prevesteşte un scor cel puţin la fel de bun pentru alegerile parlamentare, când comunitatea maghiară s-ar putea mobiliza mai mult decât la scrutinul local care a avut loc duminică.

sursa romanialibera

Lasati un comentariu