Drăgaica sau Sânzienele

• publicat la: 23 iunie 2012
Drăgaica sau Sânzienele

In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica.

Deşi sunt asociate sărbătorii creştine a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul si a Aducerii Moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sânzienele isi au originea intr-un străvechi cult solar. Denumirea este preluată probabil, de la Sancta Diana, zeiţa silvestră.

Sânzienele erau considerate, incă din vremea lui Cantemir, ca reprezentări fitomorfe (Florile de Sânziene) si divinităţi antropomorfe. In credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, niste adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile intunecate, neumblate de om.

Nu este exclus ca in vremuri indepărtate populaţia din munţi să se fi intâlnit la momentele solstitiale (Sânzienele) sau echinocţiale pentru a săvârşi ritualuri inchinate Soarelui. Megalitii din Muntii Călimani pe care s-au descoperit insemne solare (rozete, soarele antropomorfizat), pot fi mărturii in acest sens.

Conform traditiei, Sânzienele plutesc in aer sau umblă pe pământ in noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă si dansează, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, inmulţesc animalele si păsările, umplu de leac si miros florile si tămăduiesc bolile si suferintele oamenilor.

Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune. Dar ele pot deveni si forţe dăunătoare, lovindu-i pe cei păcătoşi cu „lanţul Sânzienelor”, pot stârni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lăsând câmpul fără de rod si florile fără de leac.

In ajunul sau in ziua de Sânziene se intâlneau practici si obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodărie.

In dimineata de Sânziene inainte de răsăritul soarelui oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le impleteau in coronite si le aruncau pe acoperişul caselor. Se consideră că omul va trăi mult in cazul in care coronita rămânea pe casă sau, dimpotriva că va muri repede, atunci când coronita aluneca spre marginea acoperisului sau cădea de pe acoperiş.

Fetele strângeau flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, in noaptea premergătoare sărbătorii, in credinţă că isi vor visa ursitul. In unele zone fetele isi făceau coronite din Sânziene pe care le lăsau peste noapte in grădini sau in locuri curate. Dacă dimineata găseau coronitele pline de rouă, era semn sigur de măritis in vara care incepea.

Gospodarii incercau să afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sânziene, in seara din ajunul sărbătorii agăţau cununi de Sânziene la colţul casei orientat către răsărit si dacă, a doua zi, in coroniţe erau prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la păsări considerau că anul va fi bun mai ales pentru acestea.

Sânzienele te fac mai frumoasă şi aduc magie in viaţa ta
Sânzienele pot fi văzute peste tot, in toată ţara, de la câmpie până sus, in zona alpina. Mai sunt cunoscute si sub numele de dragaica, floarea lui Santion, inchegatoare, sanjuane si prefera locurile deschise, insorite si ceva mai uscate. Pot fi vazute prin fanete, pe coastele batute de soare si pe culmile calcaroase din intreaga tara.

Sanziana are tulpina inalta de pana la un metru, frunze inguste si ascutite, catifelate pe partea inferioara, si flori galbene, marunte, formate din patru petale, motiv pentru care se spune ca aceasta planta este binecuvantata de Dumnezeu, deoarece fiecare petala din floare poarta in ea cate un semn al Sfintei Cruci.

Mirosul florii este asemanator cu cel al mierii de albine, desi gustul este amar, ceea ce ar explica beneficiile plantei in tratarea bolilor de ficat si bila. Sanziana infloreste in preajma solstitiului de vara, ziua cea mai lunga a anului.

Florile de sanziene au, in egala masura, calitati vindecatoare, de infrumusetare si magice. Desi florile de sanziene au fost folosite ca remediu natural de sute de ani in tratamentul bolilor de ficat, a reumatismului, a bolilor tiroidiene, renale si nervoase, oamenii de stiinta n-au tratat-o, pana acum, cu atentia care poate i s-ar cuveni, de aceea in jurul acestei flori pluteste inca un oarece mister.

Te scapa de petele maronii de pe piele

Cea mai importanta actiune cosmetica a sanzienelor este cea de curatare a pielii. Se spune ca baia cu flori de sanziene infrumuseteaza si curata pielea de petele maronii si vindeca semnele ramase dupa arsuri, acnee, iritatii.

Roua de pe florile de sanziene curata ochii, indeparteaza cearcanele si ridurile si limpezeste vederea. Colectarea se face dimineata devreme, din locuri curate, nepoluate, departe de obiective industriale si neumblate de caini.

Pentru a avea eficienta dorita, sanzienele se culeg in zorii zilei de Sfantul Ioan Botezatorul. Se spune ca, daca o tanara isi pune in san sau sub perna flori de sanziene, devine mai frumoasa si mai atragatoare si isi va visa ursitul.

In alte zone, daca o fata arunca un buchet de flori de sanziene prin usa deschisa
sau prin fereastra, atunci isi va gasi ursitul in anul in curs. Alteori, buchetul se pune sub perna, deoarece exista credinta ca visele din noaptea de Sanziene se implinesc.

La sate, oamenii impletesc cununi din flori de sanziene pe care le tin la usi, ferestre, pe acoperis sau intr-un copac timp de un an, pentru sporul casei si sanatatea intregii familii.

Se mai spune ca tot in noaptea de Sanziene rasare magic floarea alba de feriga, care aduce noroc celui ce o va culege, infruntand curajos duhurile care o pazesc. Oamenii cred ca floarea de feriga alba le poate citi gandurile si le va descoperi comori de mult ascunse.

Lasati un comentariu