Indemnizaţia pentru mame va creşte până la 85% din venitul mediu

• publicat la: 23 iunie 2012
Indemnizaţia pentru mame va creşte până la 85% din venitul mediu

Indemnizatia pentru mame va creste până la 85% din venituri, dacă propunerea legislativa anuntata de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, va fi aprobată in Parlament.

Potrivit proiectului, indemnizatia pentru cresterea copilului urmează să revina la 85% din media veniturilor din ultimul an inaintea nasterii, fata de 75% cat este prezent, pentru ambele optiuni de concediu, de un an, respectiv doi, anunta Realitatea TV.

Plafoanele se vor mentine la nivelul actual: minimum 600 de lei si maximum 1.200, respectiv 3.400 de lei, in functie de cât stă acasă părintele.

Mariana Câmpeanu a anuntat, vineri, la o intâlnire cu reprezentantii Asociatiei „Mame pentru mame”, că va inainta Parlamentului o serie de amendamente la OUG 124/2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială.

Măsura ar avantaja părintii cu venituri medii, in cazul cărora suma reprezentand 85% din media veniturilor din ultimul an nu ar depăşi plafoanele de 1.200, respectiv 3.400 de lei, fara a produce insa efecte pentru cei cu salarii mari.

O parte dintre acestia ar putea beneficia totusi de o alta propunere a Ministerului Muncii: extinderea dreptului la stimulentul de reinsertie, de 500 de lei, si la parintii care au optat pentru concediul de doi ani.

„In prezent, stimulentul este acordat numai parintilor care au optat pentru concediul de un an si care revin la locul de munca pana la implinirea de catre copil a acestei varste”, potrivit MMFPS.

Ministrul Muncii a mai precizat ca va discuta cu patronatele si sindicatele si o masura de sprijinire a mamelor care se intorc la serviciu dupa ce implineste copilul un an, ce ar urma sa fie introdusa in Strategia de Crestere a Natalitatii.

„Este vorba despre introducerea unui program flexibil de lucru care sa permita alaptarea copilului pana la varsta de doi ani. In prezent, aceasta facilitate exista numai pentru mamele cu copii cu varsta pana la un an”, a declarat vineri ministrul Mariana Câmpeanu.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu