Lista agenţilor de influenţă care denigrează România creşte zilnic: Keno Verseck, de la “Der Spiegel”, a “moderat” banii ICR!

• publicat la: 24 July 2012
Lista agenţilor de influenţă care denigrează România creşte zilnic: Keno Verseck, de la “Der Spiegel”, a “moderat” banii ICR!

În ultimele două săptămâni am demascat o serie de agenţi de influenţă plătiţi din bugetul ţării, care denigrează constant România în presa străină. În mod inexplicabil, din partea Guvernului României lipseşte o reacţie pe măsură, care să explice ziarelor respective cine sunt aceşti colaboratori şi ce interese apără ei! Azi este rândul lui Keno Verseck, de la celebra publicaţie „Der Spiegel”, care nu e altceva decât un freelancer pus pe căpătuială.

Chiar oricine poate să înjure nestingherit ţara asta?

Zilele acestea am citit în presa românească mai multe trimiteri la articolele critice despre România, găzduite de publicaţia germană „Der Spiegel”. Aproape toată lumea foloseşte clişee deja vetuste, de genul: „Der Spiegel zice că…”, astfel încât opinia publică înţelege că am fi în faţa unei analize profesioniste, făcută de analişti politici cu experienţă, ce ar fi deasupra oricăror interese de partid sau de grup.

Ei, bine, în cazul articolelor din „Der Spiegel” nu este nici pe departe vorba de aşa ceva! Toate articolele apărute în aceste zile, de când se vorbeşte despre „lovitura de stat” din România, sunt scrise de un oarecare Keno Verseck, care este colaborator extern al revistei germane, plătit ca freelancer, şi care, de regulă, scrie mici reportaje din locurile pe unde un redactor al publicaţiei ajunge extrem de rar!

În aceste zile, lui Keno Verseck i-a bătut norocul la uşă, căci a împuşcat doi iepuri deodată: în primul rând, s-a văzut publicat în fiecare număr, iar în al doilea, a avut ocazia să arate stăpânilor de la Bucureşti că a meritat „atenţiile” cu care a fost răsplătit ani de zile!

Keno Verseck era client ICR încă din 2007!

Pentru curioşi, iată cum se prezintă Keno Verseck: „Jurnalist german, născut în 1967 la Rostock, specializat în domeniul ştiinţelor şi ţărilor est-europene, în special România şi Ungaria. Lucrează pentru radioul şi televiziunea germană şi pentru diferite ziare de limbă română şi germană printre care şi Die Tageszeitung, Der Standard şi Berliner Zeitung”. Rămâne un mister cum poate fi cineva „specializat în domeniul ştiinţelor şi ţărilor est-europene”, însă este interesant că despre amicul nostru german s-a spus acum câţiva ani că este „fostul corespondent de presă germană la Bucureşti” (Hans-Georg Thönges, în „Observatorul cultural”, nr. 120 din iunie 2002).

Ne întrebăm, în mod firesc, pe ce bani a stat în România, din moment ce nici azi nu este redactor la vreo publicaţie, ci doar un colaborator în regim freelancer la diverse reviste? De pe site-ul Institutului Cultural Român aflăm că Keno Verseck a avut statutul de corespondent în România al ziarului „Tagesallgemeine Zeitung” între anii 1991 şi 1999! Adică a venit aici când avea 24 de ani şi a stat până la vârsta de 32 de ani, rămânând doar un banal corespondent?

Dar, dacă în Germania n-a reuşit să impresioneze cu talentul său, Keno Verseck a rămas în amintirea celor de la ICR. Astfel, între acţiunile organizate de ICR, întâlnim şi conferinţa „Religie şi societate în România”, organizată între 1 noiembrie şi 5 decembrie 2007, în cadrul „Zilelor româneşti la Berlin” (sic!), în colaborare cu Europäische Akademie Berlin. Şi acum ţineţi-vă bine! Moderatorul acestei conferinţe a fost chiar… Keno Verseck, anunţat de ICR că era şi atunci „jurnalist independent”!

La o asemenea manifestare despre România, organizată de ICR, care nu este un ONG oarecare, ci instituţie aflată sub patronajul Preşedinţiei ţării, cu un buget de 15 milioane de euro anual, chiar nu a putut fi invitat măcar un redactor, dacă nu un redactor şef, de la unul din marile cotidiene germane, ci un pârlit de colaborator ocazional?

Din programul anunţat de ICR, aflăm că această manifestare ce ar fi trebuit să reprezinte România a cuprins: „conferinţe, mese rotunde, recitaluri şi concerte, o amplă expoziţie de fotografie, un festival de film etnografic şi tradiţionalul «Târg al continentelor»”. Pentru toate acestea au fost aduse din ţară sute de persoane, pentru care s-au cheltuit de la buget mulţi bani. Nu s-au mai găsit nişte crăiţari pentru un moderator mai de Doamne-ajută decât acest Keno Verseck, care, iată, se dovedeşte nu doar nerecunoscător faţă de noi, ci chiar ostil României, din moment ce minte cu neruşinare despre „lovitura de stat” din ţara noastră?

Keno Verseck şi Laura Ştefan, consiliera Monicăi Macovei

Toate aceste semne de întrebare îşi află răspunsul la simpla citire a unuia dintre articolele lui Keno Verseck, în care-şi trădează interesele şi finanţatorii.

În ziua de 17 iulie 2012, Keno Verseck publică în „Der Spiegel” articolul „Machtkampf korrupter Cliquen” (Lupta pentru putere între două clici), pe care îl rezumă amplu ziarul „Gândul”, fără a-l nominaliza pe autor, lăsând să se înţeleagă că aceasta este poziţia editorială a celebrei reviste germane.

Articolul lui Keno Verseck pare rupt din „Evenimentul zilei” căci Victor Ponta este prezentat ca un om rău care se luptă mişeleşte cu blândul şi neprihănitul Traian Băsescu!

sursa cotidianul

Lasati un comentariu