Ţinutul Secuiesc, o unitate administrativă inventată la congresul PCR din 1931 de la Moscova

• publicat la: 16 iulie 2012
Ţinutul Secuiesc, o unitate administrativă inventată la congresul PCR din 1931 de la Moscova

Multă lume se intreabă cum de s-a născut in mintea unor iredentişti notorii din Ardeal o unitate teritorial-administrativă cu denumirea „Tinutul Secuiesc”, ceva care nu a existat niciodată! Ei bine, iată un scurt „preludiu” extras din subteranele ideologiei staliniste, aflat in perioada interbelică, in plina expansiune.

Socotit ca un fel de moment de răscruce pentru comunisti, Congresul al V-lea al PCR s-a desfăşurat la Moscova, pentru că in România interbelică nu putea exista legal ca partid, având in vedere ideologia sa făţiş antinaţională.

Atunci s-a născut pentru prima dată teza stalinistă conform căreia „România este un stat imperialist” si ca atare, nationalităţile conlocuitoare au dreptul la autonomie si autodeterminare „până la despărtire” (evident, trimiterile erau cu adresa directa la provinciile românesti Transilvania, Basarabia, Tinutul Hertei si Dobrogea).

Pentru presa de atunci nu era nimic surprinzător in această Rezolutie, adoptată de Congresul al V-lea al comunistilor români, maghiari…evrei si de alte nationalitati , deoarece marea majoritate a membrilor săi, atâţia câţi erau, dar mai ales a conducerii sale, era formata din alogeni. Amînunte interesante oferea,la cateva zile dupa anonimul “eveniment”, cunoscutul ziar „Universul”. Astfel:

■Intre participantii cu rang de delegati la Congresul al V-lea al PCR nu erau decât vreo doi-trei români, restul fiind de alte nationalităţi, in special evrei, unguri, bulgari;

■Rezolutia s-a adoptat sub presiunea exercitata de Internationala Comunista (care in 1917 adoptase un Document asemanator), urmarind dezmembrarea statelor europene, in vederea deschiderii drumului spre Europa a „Revolutiei comuniste mondiale”.

■La momentul adoptarii acestei Rezolutii antiromanesti, secretar al Internationalei Comuniste era Bella Kuhn, fostul lider al bolsevicilor unguri, fost sef al Guvernului ungar, dupa proclamarea „Republicii Sfaturilor”,

■Pentru prima oara, dincolo de hotarele URSS, s-a infiintat, la Budapesta, un stat bolsevic, condus de un guvern care instaurase oficial „dictatura proletariatului”.

Din fericire pentru Europa, viaţa „Republicii Sfaturilor” de la Budapesta, condusă de Bella Kuhn, secondat de vice-comisarul insarcinat cu revolutia culturala a maghiarilor, filosoful extremist Georg Lukacs, a fost de scurta durata.

Intrând in Razboi, alături de Tările Antantei, si răspunzând numeroaselor provocări ale comunistilor unguri, la adresa suveranităţii si independentei ţării, Ostirea Română a apărat Ardealul, intrând in razboi si rliberând o mare parte a Ungariei, inclusiv Budapesta. Astfel, s-a pus capăt, in 1919, existenţei statului bolsevic in Ungaria. Intreaga Europă a salutat atunci actul de curaj si responsabilitate al Regelui Ferdinand si al Guvernului român, care a stăvilit pentru un sfert de veac răspândirea comunismului in Europa!

Dacă la vremea respectivă, mai ales I.V.Stalin n-a putut ierta României interventia sa, care a insemnat lichidarea primei puteri comuniste, instaurate intr-un stat aflat dincolo de granitele URSS, pentru români este de inteles. Dar ni se pare o atitudine impotriva realităţilor politice europene sa continui demersurile de sorginte stalinista, de „autonomie si autodeterminare, inclusiv teritoriala”! Numai asa a putut fiinta in România, la indicatia lui Stalin,asa numita Regiunea Autonoma Maghiară,desfiintata definitiv in 1968,prin revenirea la impartirea administrativa  pe judete,  in traditia istorica românească,existenta până in 1944!

Cu atât mai mult este antiromânească propunerea sustinuta de o persoana politică privată, cum este fostul episcopul Tokes Laszlo, aflat acum in postura de parlamentar european. Să nu fi aflat consilierii Presedintelui Băsescu (vreo doi chiar cu pretentii de mari istorici) că Rezolutia Congresului al V-lea al PCR a fost, este si va fi ridicolă si caducă, chiar si imbălsămată in poleiala portocalie de “Tinut Secuiesc”?

sursa schimbarea.info

comentarii

de emil la 19 iulie 2012 - 16:02

tinutul secuiesc, care nu a existat niciodata faptic in epoca moderna din 1848 incoace, precum si regiunea autonoma maghiara (infiintata in 1952) sunt “creatii comuniste”, din timpul lui stalin vizand dezmembrarea Romaniei, ca si planul Valev. sa intelegem ca ungurii sunt comunisti atunci cand le revendica?

sau au ramas niste horthysti nostalgici, care folosesc orice prilej de a lovi in integritatea Romaniei?

de grofKaroly la 19 iulie 2012 - 18:08

v-am lasat un nume si un castel si voi ati furat mobila din el,ati scos gardul viu plantat de noi si ati taiat copacii adusi cu greutate din tari exotice si pe deasupra,dupa ce ca ati umblat la scoli comuniste va mai luati si nume de romani.Desi Matei Corvin are si origini romanesti asa ca …treaca mearga de la mine.

de Victoras la 19 iulie 2012 - 19:21

moscovitii USELISTI ce sunt? comunistii macar lasau oamenii sa manance si sa lucreze.
voi ati furat tot din tara asta, incepand cu ilici ion, continuand cu bombonel nastase, si mai nou cu ponta si antonescu.
oamenii destepti din tara asta isi dau seama ca voi sunteti raul suprem nu ungurii. daca radiezi ungurii din viata politica, se va fura aproape la fel de mult. de ce? pentru ca hidra moscovita uselista au furat si fura in continuare tot din tara asta.
pacat ca oamenii destepti sunt foarte putini in tara asta, iar cei mai multi, care si-au luat bacul copiind, vor vota cu USL. felicitari, va meritati soarta.

de contribuabil la 19 iulie 2012 - 20:03

ca sa vezi cine isi da cu parerea de moscoviti..un redactor udmrist cu diploma de stefan gheorghiu si platit de primarul pcrist ca si consilier personal dar din banii orasului carei !??si vicele soptitor de pe vremea lui ceasca care nu stie nimeni ce scoala are ca e rusine sa isi treaca studiile in cv ul de viceprimar…sunteti speriati ca vine vremea sa traiti din munca voastra si..voi nu stit ce e aia???? va rog sa PLATITI DATORIILE si apoi puteti sa postati ,scuze sa platiti pe postatori ca pentru primari e mai greu cu calculatorul adica nu stiu cum … se manevreaza ca doar nu e licitatie.
la munca cu voi nu la intins mana! cine are salaru taiat???ponta?antonescu? cineva de la usl carei??? votati DA si puneti primarul sa plateasca datoriile!

de emil la 19 iulie 2012 - 22:58

@matyi horthyst

votez ”DA” la referendum și sper să vină la putere Crin și Victor, ca să scăpăm odată de nemernicul de beșescu și de șleahta patronată de el! Cine știe, poate, așa, colateral, mai scăpăm și de câțiva horthyști!

de careian la 20 iulie 2012 - 06:24

nu te supara ca-mi permit sa te intreb,dar pe ce te bazezi,contribuabile,cand spui (foarte plin de tine,cu siguranta prostului) ca victoras e un redactor udmr-ist?de unde stii?apropo,tinutul secuiesc exista la fel ca si tara oasului,exista si dainuie prin locuitorii acelor meleaguri.sunt cetateni romani,la fel ca si noi,fie ca unii sunt oseni sau altii secui,fie ca unora dintre noi le convine sau altora nu.

de contribuabil la 20 iulie 2012 - 07:13

nu am de ce sa ma supar,dar nu nu prea esti careian daca nu cunosti persoanele si stilul lor de scris de ani si ani de zile.ai citit tu la Victoras in comentariu ceva despre secui si tinutul secuiesc?? nu iti dai seama ca il da de gol pana si limbajul de scolit la stefan gheorghiu? deci nu tinutul secuiesc il durea pe el ci moscovitii pe care ii regreta. si daca esti careian si tot aduci vorba de cetatenii romani de orice etnie,de ce numai unii trebuie sa plateasca taxe si impozite?fara suparare,de ce numai unii???tie iti convine asa?

de Simion la 20 iulie 2012 - 10:06

Desi subiectul articolului preluat de la sursa mentionata este dezvoltat pe baza unor date istorice,aflate dealtfel in arhive,nici pana in prezent nu este acceptat cu toate ca nu cred sa deranjeze pe cineva.
Peste tot suntnostalgici dar nu ei sunt factorul hotarator.Si in Suedia sau Norvegia convietuiesc mai multe etnii dar nu cu limba oficiala separata sau administratie.Respectul reciproc e ceea ce a dus la o guvernare benefica pentru toti cetatenii.

de podina ioan la 23 iulie 2012 - 13:32

tot citindu-va mi-a sarit in ochi cursul valutar din dreapta paginii!!!! la cursul asta schimb si eu!!! cine se ocupa de actualizari pe sit ul asta?-fara rautate dar este dezinformare crasa!!!!

Lasati un comentariu