Ultimul plan secret al lui Traian Băsescu

• publicat la: 12 iulie 2012
Ultimul plan secret al lui Traian Băsescu

Se spune despre marii lideri ai unei ţări că si-au implinit destinul după ce au unit naţiunea intr-o singură voinţă, pe care au stiut apoi să o conducă către mari realizări.

Chiar si un politician modern, care tinde prea des să devină cumva un tehnocrat, pentru a fi un mare conducător, are nevoie de acel ceva cu ajutorul căruia să adune la un loc, sub un mare proiect, intreaga natiune in fruntea căreia s-a plasat. România a avut asa ceva de-a lungul istoriei.

După aproape opt ani de mandat, aproape de capătul drumului, Traian Băsescu se află in punctul cel mai critic al vietii sale. Niciodată invins in vreo luptă electorală, riscă de data asta să părăsească ruşinos si umilit politica.

După doua mandate (aproape) consecutive de presedinte, Traian Băsescu lasă in urmă sa doar ura. O ură care a dezbinat pentru o bună bucată de vreme societatea si clasa politică. Indiferent dacă va pleca definitiv de la Cotroceni sau va reveni in plină glorie, in urma sa nu vor rămâne decât suflete pârjolite.

Pensionari cu ochii bulbucati de saracie, bugetari cocosati de birocratie si coruptie, scoli unde nu se mai invata si spitale unde intri sanatos si iesi bolnav.

Societatea romaneasca in sine pare un mort viu. Nu am ajuns aici din cauza lui Traian Basescu, asa cum s-ar grabi sa jure toti cei care astazi ar da orice sa il vada dus definitiv. Dar pacatul lui este cumva mai mare si sta la baza acestui esec general. Proiectul sau a dezbinat romanii asa cum nu a mai facut-o nimeni pana acum.

Traian Basescu nu a facut istorie cu romanii, pentru ca si-a jucat intotdeauna cu prioritate mai intai mizele personale. Or, asta i-a ocupat tot timpul si noua intreaga viata.

Daca romanii il vor alunga definitiv pe 29 iulie de la Cotroceni, peste ani si ani, acest ultim act al carierei sale prezidentiale va ramane in istorie drept momentul care il va fi martirizat. Poate. Poate ca inainte sa isi termine cel de-al doilea mandat va pune capat carierei lui Victor Ponta. Si pentru asta va ramane mentionat in istorie mai degraba decat pentru orice alta realizare a sa.

La fel daca, pana la urma, el va fi cel care il va trimite acasa pe Crin Antonescu de la Cotroceni si nu viceversa.

Indiferent de forma in care se va organiza referendumul, de validarea si chiar si de rezultatul sau, Traian Basescu si-a blocat singur toate drumurile care ar fi putut sa duca Romania inainte si pe romani catre o viata mai buna.

Cautand mai degraba conflictul decat intelegerea, razboiul in detrimentul compromisului care sa aduca progresul, singura viziune a lui Traian Basescu a fost castigarea meciurilor personale.

Sunt convins ca si astazi are un plan secret, asa cum spera, se roaga si cred toti sustinatorii sai fanatici. Nu m-ar mira deloc sa si castige cu el. E planul sau de o viata: „daca ma alegeti pe mine, va invingeti toti dusmanii pe care i-ati avut pana acum, din cauza carora ati trait prost si care v-au tras inapoi”.

Din punctul asta, nu incertitudinea rezultatului referendumului din 29 iulie ma sperie, ci tocmai singura certitudine in cazul revenirii lui Traian Basescu: valul de ura si mai mare care se va naste din umilinta pe care atat presedintele suspendat cat si toti cei aproape lui o traiesc in aceste zile.

Ea poate da nastere celei mai teribile lupte sociale si politice din ultimii 23 de ani. Traian Basescu spunea imediat dupa castigarea celui de-al doilea mandat ca le este recunoscator si romanilor care nu l-au votat, pentru ca i-au dat o lectie. A demonstrat prin tot ce a facut si a spus dupa ca nimic nu este mai strain presedintelui decat empatia si intelegerea fata de cei care nu sunt de acord cu domnia sa. Un adevar care a ramas secret doar celor care refuza realitatea.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu