Comisia Europeană aplică României corecţii financiare pentru patru programe operaţionale

• publicat la: 12 septembrie 2012
Comisia Europeană aplică României corecţii financiare pentru patru programe operaţionale

Comisia Europeană va reduce, prin corecţii financiare, din fondurile puse la dispoziţia României pentru programele legate de sectorul regional, mediu, transport şi competitivitate, din cauza unor neregularităţi identificate în zona achiziţiilor publice, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Începând cu 1 iulie, România nu a mai trimis către Comisia Europeană cereri de rambursare pentru aceste patru programe operaţionale, interval în care Executivul comunitar a analizat dacă autorităţile române au respectat condiţiile asumate la finele anului trecut.

În decembrie 2011, Comisia Europeană (CE) a permis reluarea plăţilor către România pentru aceste patru programe, dar cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să îndeplinească până la sfârşitul lunii iunie 2012 o serie de cerinţe legate de organizarea internă a autorităţilor de management şi de achiziţiile publice.

“În urma analizei, Comisia Europeană a găsit o serie de neregularităţi de sistem legate de zona achiziţiilor publice şi va aplica anumite corecţii financiare. Aceste corecţii, care pot reprezenta câteva procente din fondurile alocate, vor fi negociate cu partea română pentru fiecare program în parte”, au afirmat sursele.

În vara acestui an, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în luna august, România nu va primi “niciun euro” din fondurile europene, susţinând că “neoficial” plăţile sunt suspendate din cauza problemelor legale de verificarea proiectelor şi procedurilor.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci că preşedintele are dreptate să se declare îngrijorat de situaţia fondurilor UE rezervate României, dar cu amendamentul că problemele existente datează din perioada 2009-2011, în mandatul fostului Guvern.

Tot în vara acestui an, conform unui document oficial prezent de MEDIAFAX, reprezentanţii Comisiei Europene au transmis ambasadorului României la UE, printre altele, că în privinţa implementării programelor operaţionale sectoriale situaţia din România reprezintă “un element de îngrijorare deosebită” la nivelul Comisiei, din cauza capacităţii administrative extrem de slabe şi a deficienţelor constatate în funcţionarea sistemului de management şi control al fondurilor. În acest sens, s-a precizat că raportul Autorităţii de Audit transmis recent DG REGIO a relevat probleme serioase pentru două dintre cele patru programe evaluate (PO Regional şi POS Competitivitate), concluzia fiind aceea că sistemul de management şi control necesită îmbunătăţiri semnificative.

sursa mediafax.ro

Lasati un comentariu