Desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local la şcoli şi grădiniţe

• publicat la: 25 septembrie 2012
Desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local la şcoli şi grădiniţe

Deşi la şedinta de constituire a comisiilor de specialitate din 6 iulie  primarul Kovacs a propus ca şedinţele să aibă loc  de regulă vinerea,la solicitarea unui acord de principiu în ceea ce priveşte stabilirea unei date pentru şedinţele ordinare de consiliu,din partea consilierului Ilie Ciută,din cele cinci şedinţe care au avut loc de atunci doar una  s-a ţinut intr-o zi de vineri.

Sedinta de marţi,25 septembrie a intrunit 17 consilieri,absenţi fiind Visnyai Csaba şi Adrian Bucureştean, preşedinte de şedinţă-Dan Bontea.

După aprobarea procesului verbal al şedinţei trecute,consilierii au aprobat in unanimitate  majoritatea  punctelor de pe ordinea de zi ,având doar mici adnotări pe marginea lor.

Marius Ciucoş a afirmat că este întru totul de acord cu extinderea reţelei de energie electrică pe str. Tireamului dar scoate în evidenţă faptul  că întreţinerea acestora lasă de dorit,semnalând situaţia din cartierul MVII unde de o săptămână întreagă sunt probleme cu iluminatul public.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate al obiectivului de investiţie ,,Drum acces la locuinţe sociale şi ANL pe str. Tireamului,, prevede un drum de acces de 347 m lungime,cu două benzi de circulaţie de 3 m fiecare,şi un trotuar în aceiaşi lungime,din dale de beton.

Locul de amplasare a staţiei de pompare,solicitat de consilierul Bujor Păuşan a generat mici discuţii,primarul Kovacs  afimând că acest aspect nu cade în sarcina consilierilor şi nici a primarului ci este sarcina celui ce întocmeşte proiectul tehnic al lucrării.

In mod normal proiectul  tehnic  trebuia să fie gata până acum deoarece licitaţia a avut loc in  31 martie 2010 iar firma câştigătoare  trebuia să îl execute până în prezent” a completat Ilie Ciută.

Amânat până acum de două ori, Proiectul de hotărâre privind aprobarea înfiinţării Fundaţiei Centrul de Promovare al Turismului Cultural ,, grof  Karolyi,,revine pe masa consilierilor,iniţiind ample discuţii.

Toate Comisiile de Specialitate au solicitat discuţii în plen,mai puţin comisia de cultură care a venit cu câteva amendamente la actul constitutiv prezentat.

Rog consilierii să aducă îmbunătăţiri la acest proiect că de 2 luni nu reuşim să constituim această fundaţie.Poate nici actul constitutiv nu e cel mai bine formulat dar aştept propuneri.Organul de conducere nu va fi retribuit doar angajaţii,conducerea va funcţiona ca un curatoriu.Legat de conducerea fundaţiei,cine îşi face fundaţie îşi pune şi conducerea deci în conducere trebuie să fie reprezentanţii proprietarului” a tinut să precizeze primarul Kovacs.

Discuţiile au  fost legate mai mult de cine este în fapt fondatorul acestei fundaţii şi de acurateţea datelor conţinute de statut şi act constitutiv.Propunerea consilierului Ilie Ciută, de a se constitui o comisie care să se ocupe  de  întocmirea unui statut si act constitutiv corespunzător, a fost supusă spre aprobare în forma sugerată de consilierul Brem Arpad, adică să fie întrebat fiecare consilier dacă doreşte să facă parte din această comisie.

În urma consultărilor,comisia va fi formată din Temfli Vasile,Dan Bontea,Ilie Ciută,Csizmadia Zsolt,Fayakas Arpad şi Păuşan Bujor,urmând ca în şedinţa următoare aceştia să prezinte materialele finale ce vor fi supuse aprobării.

Punctele privind aprobarea proiectelor transfrontaliere au întrunit şi ele aprobarea unanimă a consilierilor.

Tot în şedinţa de marţi a avut loc şi desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local în Consiliul de Administraţie a unităţilor de învăţământ în anul şcolar 2012 – 2013.

Propunerile au fost făcute de liderii celor două formaţiuni politice .Astfel,la Grădiniţa nr.1 au fost desemnaţi consilierii Marius Rusu şi Venig Gabriela,la Grădiniţa nr.2-Visnyai Csaba şi Păuşan Bujor,la Grădiniţa nr.3-AlinaMocanu şi Leitner Robert,la Şcoala nr.1-Oneţ Ionuţ şi Muller Ioan ,la Şcoala nr.2-Ilie Ciută şi Fazakas Arpad,la şcoala nr.3-Marius Ciucoş şi Poosz Szabolcs,la Liceul Teoretic-Ilie Ciută şi Csizmadia ,la CT Maniu-Dan Bontea şi Brem Arpad,la Liceul S.Bărnuţiu-Adrian Bucureştean şi Keizer Ludovic,la Liceul Kalasantius-Venig Gabriela şi Temfli Vasile iar la Clubul Elevilor-Hago .

Grădiniţa cu program prelungit nr.1 revine din nou în atenţia consilierilor dar de această dată problema abordată este cea a convertării revendicării lui Rosenberg Ştefan  Arcadius Mihai prin mandatar Aldea Eva, în despăgubire, privind terenului aferent Grădiniţei nr.1, situat în Carei, str. Progresului nr.8, în suprafaţă de 989 mp.

Preţul de achiziţie a terenului respectiv a fost cel care a împărţit din nou consilierii în două tabere.Deşi toţi au căzut de comun acord în privinţa necesităţii achiziţionării lui,consilerii USL au dorit o o nouă evaluare pentru a obţine un preţ mai scăzut,potrivit lui Ionuţ Oneţ sau o atacare a hotărârii din 5 martie 2010 ce prevede restituirea potrivit lui Marius Ciucoş.

Cei doi primari au supus atenţiei celor de faţă şi posibilitatea ca parcelele din jur să fie vândute la acest preţ iar atunci preţul  pentru terenul în cauză va creşte sau există şi posibilitatea ca proprietarul să blocheze accesul pe acest teren, folosit la ora actuală.

Intervenţii au avut şi consilierii Brem şi Temfli,care au insistat  pentru achiziţia terenului la valoarea de 16 euro/ mp, invocând diverse motive.

Având în vedere că preţul pieţei în zona în care este inclus acest teren  este de 8-10 euro mp,Ilie Ciută solicită o mai bună chibzuinţă din partea colegilor celeilalte formaţiuni din consiliul local.

Noi vindem teren mult mai ieftin dar când cumpărăm, dăm peste preţul pieţei.Nu văd în cererea doamnei ,adresată primăriei, că doreşte să vândă terenul cu 16 euro/mp,preţ care a corespuns evaluării din  2010 dar  azi,in 2012, piaţa imobiliară  a inregistrat o scădere drastică şi la noi ca peste tot dealtfel.

Dorim să cumpărăm acest teren,e nevoie de el, nu dorim să fim acuzaţi  că nu am fi deacord fără temei, dar nu cred că greşim cu nimc când cerem să se negocieze pentru un preţ mai mic.În calitate noastră de aleşi locali suntem obligaţi să fim atenţi la o cheltuire cât mai judicioasă a banului public”.

Concluzia consilierilor a fost ca  preţul final  de achiziţie a terenului,preţ rezultat în urma negocierilor cu proprietarul,să fie de maxim 16 euro/ mp.

Daniela Ciută

comentarii

de MAFIA la 6 octombrie 2012 - 10:41

Se Cauta cu DISPERARE director econimic la spitalul din CAREI.
Mai ales uselisti care sa muste momeala si sa acopere gaura de peste 1 MILIARd de cand duetul jeno-erjike conduc destinele cladirii hotel din centrul orasului.
DACa e nevoie se cedeaza si locuri in consiliu ca bacalaureatii au pus nada pe pestele din ianculesti si.. are balta peste.le
Ala de la spital… e pe duca….si patkanyii au mirosit pericolu…..
CINE SE INSCRIE?????
Urmatoru pe lista e …ORASU!!!! 9 milioane euro datorie pana acum … da mai este timp inca 4 ani sa mai ….faca paguba… si apoi,
„astalavista seniores”

de arhanghelul la 14 octombrie 2012 - 16:49

La gradinita 1 a ramas directoare cea care azi vara ascundea cererile de inscriere la sectia romana sau spunea ca nu mai sunt locuri ?
Inspectoratul Scolar nu are de gand sa vina in control sa vada ce se intampla pe acolo si cum stau copii de la ildiko cu ingrijitoarea ca ea e mereu plecata cica pe la inspectorat sau in ungaria ?

Lasati un comentariu