Ziua Porţilor Deschise la Secţia de Pompieri Carei

• publicat la: 12 septembrie 2012
Ziua Porţilor Deschise la Secţia de Pompieri Carei

Joi,13  septembrie , intre orele 8 si 16,00  angajaţii secţiei  de pompieri din Carei şi Tăşnad invită  publicul  larg,pe toţi cei  care  doresc  să vadă tehnica din dotare,la acţiuni demonstrative, cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Pe tot parcursul zilei vor avea loc diverse prezentări de accesorii precum şi tehnici variate.Sunt aşteptaţi şi copiii, mai ales că se va lucra cu apă.

Sectia de Pompieri din Carei il are la comandă pe lt.col.Mates Dumitru,iar ca adjunct pe cpt.Bulgărean Sorin.

Din cadrul unităţii  fac parte  in jur de 85 de persoane , mare parte dintre aceştia evoluând  mâine in exerciţile demonstrative.

13 septembrie – Ziua Pompierilor din România

Ziua de 13 septembrie – ziua pompierilor din România reprezintă o pagină importantă în istoria naţională cu privire la lupta purtată în Dealul Spirii de compania de pompieri din Bucureşti împotriva trupelor otomane venite să înfrângă mişcarea revoluţionară  de la 1848.

De atunci, în fiecare an, Ziua Pompierilor ne aminteşte de jertfa supremă făcuta de cei 166 ostaşi pompieri care au plătit cu preţul suprem apararea interesul naţional.

Înfiinţarea primei subunitaţi de pompieri militari în municipiul Carei este atestată la data de 1 noiembrie 1936, când, cu consimţământul Primăriei Carei ,se trece la militarizarea serviciului de interventie in caz de  incendiu.

Imediat după înfiinţare, subunitatea şi-a desfaşurat activitatea în clădirea Primăriei, iar până în anul 1940 au folosit pentru intervenţie: pompe manuale, căruţe pentru unelte şi scale, autostropitoare, motopompe, scări metalice, scări simple.

După Dictatul de la Viena din anul 1940, subunitatea este desfiinţată, iar activităţile specifice sunt preluate de „Pompierimea Profesională” condusă de primar.

Odată cu  încheierea celui de-al doilea război mondial, prin Ordinul de zi al comandantului Corpului Pompierilor militari nr.469 din 1945, se reînfiinţează unităţile şi subunităţile de pompieri militari şi implicit secţia din Carei care, ulterior, în anul 1956 a fost transformată în Companie  şi avea un efectiv de 2 ofiţeri, 17 militari în termen. Aceasta era  dotată cu o autospecială de intervenţie.

Până în anul 1956 subunitatea  făcea parte din Inspectoratul Regional Cluj, apoi din Grupul Baia Mare pâna în anul 1968 când prin Ordinul Ministrului 0039 din 1 octombrie se înfiinţează Grupul de Pompieri Satu Mare.

În anul 1958 dotarea cu tehnică de intervenţie a fost completată cu maşini SR 104, autospeciale de lucru cu apă şi spumă, autospeciale pentru fum, gaze şi iluminat şi autospeciale de primă intervenţie şi comandă.

Compania de Pompieri Carei a funcţionat iniţial în clădirea primăriei, mutânde-se ulterior în alte locaţii din oraş ,pe str. Lenin, str. Proletarilor sau  str. Culturii, urmând ca din 1962 să-şi stabilească sediul pe str. Independenţei nr. 28 unde îşi are sediul şi în prezent.

La data de 01.01.1977 Compania de Pompieri Carei avea în dotare următoarea tehnică de intervenţie: 3 autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială cu praf şi CO2 , 2 motopompe, 2 autoturisme, un camion, o autospecială de primă intervenţie şi comandă.

Din  anul 1998 se înfiinţează în subordinea secţiei de Pompieri Carei, Pichetul de Pompieri Tăşnad având o autospecială de lucru cu apă şi spumă.

Conform Ordonanţei nr.88 din 30.08.2001 privind înfiinţarea organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţa , in anul 2004 se înfiinţează un sistem complex de gestionare a situaţiilor de urgenţă prin unificarea Protecţiei Civile cu Corpul Pompierilor Militari din România, sistem din care face parte şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare şi Secţia de Pompieri Carei.

În vederea integrării României în Uniunea Europeană a fost organizată legislaţia cu cea din ţările membre, a fost diversificată tehnica destinată intervenţiilor şi procesul de instruire al personalului serviciilor profesioniste pentru situaţii de urgenţă. Astfel începând cu anul 2008, Secţia de Pompieri Carei are în dotare şi un serviciu mobil de urgenţă reanimare şi descarcerare format dintr-o autospecială de descarcerare şi o ambulană de prim ajutor.

Ambulanţa este încadrată în fiecare tură de serviciu cu 3 paramedici din care unul este şi conducător auto.

redacţia

Lasati un comentariu