Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită modificarea Codului Muncii

• publicat la: 16 ianuarie 2013
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită modificarea Codului Muncii

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului României, Ministerului Justiției și Ministerului Muncii, modificarea Codului muncii si amânarea intrarii în vigoare a Codului de procedură civilă.

La data de 1 februarie 2013 urmează să intre în vigoare Legea 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, ca urmare a modificării și completării acesteia prin Legea nr. 76/2012. Acestea conțin articole referitoare la conflictele de muncă ce nu sunt corelate cu legea 53/ 2003 privind Codul Muncii, nespecificându-se nicăieri competențele tribunalului în soluționarea acestora. În mod similar, nici Legea dialogului social nu prevede dispoziții clare legate de acest aspect. „Ca urmare a acestei necorelări, jurisdicția specială și unitară a muncii este destructurată, conflictele de muncă (domeniu special) fiind judecate în mod defectuos conform regulilor de drept comun, după criteriul valoric al cauzei (iar nu după criteriul naturii speciale și importanței sociale a cauzei ), ceea ce este inadmisibil conform opiniei unanime a doctrinei juridice de specialitate și este contrar practicii democratice și moderne din ultimii 12 ani”, se arată în Scrisoarea sindicaliștilor, care spune mai departe:

Este inacceptabil ca judecarea unor conflicte sociale vaste ți tensionate, cum sunt concedierile colective, accidentele colective de muncă etc., conflictele individuale de muncă, să fie coborâte la competența judecătoriilor. În domeniul special al conflictelor individuale de muncă, la baza stabilirii competenței trebuie să stea natura, importanța, complexitatea și specificul deosebit de tensionat al domeniului social reglementat, așa cum în mod unanim s-a statuat în doctrina juridică de dreptul muncii.”

De asemenea, sindicaliștii propun modificări punctuale ale legilor amintite pentru ca inadvertențele ce ar contravin modelului european al Tribunalelor de muncă să fie eliminate din textul legilor.

Scrisorile sunt semnate de președintele FSLI, Simion Hăncescu.

 

redacţia

Lasati un comentariu