Agresiunea anti-europeană a Budapestei

• publicat la: 17 februarie 2013
Agresiunea anti-europeană a Budapestei

„Cred ca este momentul ca autoritatile maghiare sa inceteze escaladarea unui scandal creat artificial, dar agravat periculos de declaratiile surprinzator de nediplomatice ale ambasadorului maghiar la Bucuresti. Agresivitatea oficialilor maghiari impotriva statului roman a ajuns in punctul din care incalca valorile si normele europene pe care se intemeiaza relatiile intre statele UE. De aceea, am cerut Guvernului maghiar demiterea imediata a secretarului de stat Nemeth Zsolt, desolidarizarea fata de pozitia extremista a acestuia si rechemarea de la post a ambasadorului de la Bucuresti, care si-a depasit mandatul, prin declaratiile referitoare la autonomia teritoriala pe criterii etnice si prin solicitarea de modificare a Constitutiei Romaniei.

Nu mai suntem in fata unei simple provocari, pornind de la circul creat artificial in jurul unor steaguri fanteziste. Este vorba de o agresiune inadmisibila in cadrul Uniunii Europene. Declaratiile secretarului de stat din Ministerul maghiar al Afacerilor Externe si ale ambasadorului Ungariei la Bucuresti contravin normelor de conduita internationala, iar Parteneriatul Strategic bilateral este compromis in conditiile in care reprezentantii statului maghiar se implica fatis in sustinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice in Romania.

Pe de alta parte, e evident ca promotorii scandalului pornit pe tema asa-ziselor “steaguri secuiesti” manifesta un dispret grosolan tocmai fata de cetatenii ale caror drepturi pretind ca le apara. Romanii de nationalitate maghiara se uită mai mult pe fluturașul de salariu sau pe talonul de pensie, la ce găsesc în frigider, la câte gropi trebuie să ocolească pe șosele sau la câți sunt la coadă pentru un loc de muncă.

Mi s-a parut dezolanta reactia UDMR, care, în loc să ia o poziție tranșantă si să respingă pozițiile inacceptabile ale oficialilor din guvernul Orban, incearca sa profite, sperand ca, in urma unor asemenea scandaluri, sa revina la guvernare, ca ”moderati” care-i pot calma pe extremisti si pe oficialii de la Budapesta. Cred că-și fac socoteli greșite. Să nu uite că există un puternic curent de opinie împotriva participării UDMR la guvernare, justificat nu de resentimente etnice, ci de spitalele închise de guvenul în care au avut ministrul sănătății, de susținerea politicilor sociale dezastruoase ale guvernării Băsescu-Boc, de boicotarea Referendumului pentru destituirea lui Traian Băsescu. Ideea că ”fără noi, vă va fi și mai rău” este o mare eroare politică din partea UDMR.

Politica făcută pe criterii etnice ajunge, mai devreme sau mai târziu, într-o fundătură, pentru ca, în lipsă de alt suport, ea se bazează pe ideea confruntării cu orice preț cu majoritatea etnică. Politica pe principii etnice este o negare a modernității si a democrației ce funcționeaza pe principiul egalitatii cetatenilor in drepturi si obligatii. Politica etnică este una a căutării de privilegii pentru o etnie, în detrimentul celorlalți cetățeni ai respectivei națiuni”.

http://corinacretu

comentarii

de emil la 18 februarie 2013 - 11:08

asta se stie de peste 20 de ani, dar nici o forta politica din Romania (exceptand PUNR si PRM)nu s-a implicat in aducerea rmdiszno in legalitate sau in interzicerea organizatiilor politice pe criterii etnice. asteptati, fratilor, pana cand vor interzice horthystii partidele romanesti!

Lasati un comentariu