Au sosit mărţişoarele !

• publicat la: 26 februarie 2013
Au sosit mărţişoarele !
1 martie, prima zi calendaristică de primăvară, are o semnificaţie aparte pentru români. E ziua în care se oferă mărţişoare doamnelor şi domnişoarelor. Traditia sărbătorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea Getilor. Originile obiceiului se găsesc si in sarbatorile romane in cinstea zeului Marte, zeu al fertilităţii si al vegetatiei sau in echivalentul acestora din Tracia, sărbatorile in cinstea zeului Marsyas Silen. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână rosii si albe pentru a avea noroc si un an productiv.
La fel ca în fiecare an, tarabele cu mărţişoare au apărut pe zonele pietonale din municipiul Carei iar cumpărătorii nu au intârziat să apară.Mai timizi ce-i drept dar comercianţii speră în vânzări bune pe măsură ce ne vom apropia mai mult de data de 1 Martie.
Simboluri tradiţionale legate cu şnuruleţe alb-roşii sunt etalate din belşug, cumpărătorii având o mare varietate de opţiuni în alegerea lor.
În ceea ce priveşte preţurile, acestea variază de la 1  până la 8 lei.O ofertă pentru toate buzunarele.

Tarabele cu mărţişoare pot fi găsite pe trotuarul de vis-a-vis de staţia de taxi de pe strada  1 Decembrie 1918 şi pe trotuarul de lângă sensul giratoriu de lângă piaţa 1 Mai.

Tradiţia spune că mărţişorul se poartă până în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii, atunci firul roşu se pune pe un trandafir sau pe o ramură de vişin. În unele regiuni, mărţişorul se poartă atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii, când se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se crede că dacă pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci când mărţişorul este aruncat după o pasăre, purtătorul va fi uşor ca zburătoarea.

 

redacţia

Lasati un comentariu