Cele mai surprinzătoare utilizări ale materialelor preţioase

• publicat la: 9 februarie 2013
Cele mai surprinzătoare utilizări ale materialelor preţioase

Despre materialele valoroase si pietrele pretioase stim că se folosesc cu precădere in industria bijuteriilor. Cu toate acestea, ele prezintă multe alte proprietăţi care le recomandă in numeroase utilizări.

Listverse a realizat un clasament al materialelor si pietrelor pretioase folosite in moduri mai putin cunoscute.

Argint – folosit in industria textilă

Poate nu te-ai fi gândit că sosetele tale contin urme de argint. Află, insă, că argintul este folosit deseori in industria textila intrucât are proprietăţi antibacteriene, inhibând dezvoltarea bacteriilor si fungilor in tesătura. Asadar, riscul aparitiei unor afectiuni la nivelul picioarelor va scădea considerabil. Argintul mai este popular si in medicină datorită caracteristicilor antiseptice si dezinfectante.

Safirele – mantie invizibilă pentru camerele cu infraroşu

Safirele sunt folosite deseori in construirea laserelor cu infrarosu. Astfel de pietre pretioase, tratate corespunzator, devin complet invizibile in lumina infrarosie. Asadar, orice vechicul acoperit cu un material de aceasta natura devine nedetectabil cu lumina infrarosie.

Paladiu – pentru celule de combustibil mai bune şi mai ieftine

Acest metal este capabil să capteze hidrogenul, ceea ce il recomandă ca un component cheie in cercetarea si dezvoltarea celulelor de combustibil. Oamenii de stiinta cred că paladiul este materialul cheie in crearea unor celule de combustibil mai bune si mai ieftine, ceea ce ar deschide drumul către alte inventii  ecologice.

Iridiu – unul dintre cele mai pretioase metale folosite in ceasurile de mână

Doar trei tone de iridiu se produc anual, peste tot in lume. In afara de industria bijuteriilor, acest material rezistent la coroziune si căldură se mai foloseste si in fabricarea gadgeturilor mici, a bujiilor, rulmentilor, busolelor si a ceasurilor de mână.

Diamante – in fabricarea instrumentelor de tăiat

Majoritatea diamentelor sunt bucăţi negre, neslefuite ce pot fi folosite sub formă de praf, in acoperirea lamelor de fierăstrău, rotilor de polizat sau in crearea instrumentelor de tăiat. De asemenea, inventatorii folosesc diamante si in construirea laserelor.

Rodiu – in fabricarea convertoarelor catalitice

Rodiul este unul dintre putinele materiale ce pot fi folosite in procesul fabricarii convertoarelor catalitice. Materialele utilizate in cadrul acestor dispozitive de reducere a emisiilor sunt in mare parte necunoscute oamenilor.

Beriliu – in materialele de constructie pentru rachete, nave spatiale dar si sisteme militare

Metalul alb-gri este unul foarte rar, doar Statele Unite ale Americii avand un depozit de beriliu folosit in cadrul materialelor de constructie pentru rachete, avioane, nave spatiale si sateliti. Beriliul mai este utilizat si in construirea vehiculelor si sistemelor militare, inclusiv a dispozitivelor militare.

Perle – in medicină si in componenta cremelor antiacneice

In Asia, perlele zdrobite sau pudra de perle reprezinta un ingredient valoros in produsele medicale si dermatologice. Astfel, cremele antiacneice sau cele de infrumusetare contin deseori praf de perla. Acest compus mai poate fi gasit si intr-o crema speciala pentru conservarea dintilor, in pastile de calciu sau pentru stomac, cercetari recente demonstrand ca praful de perle poate ameliora simptomele ulcerului.

Platina – un remediu eficient contra cancerului

Se pare că platina este folosita eficient in tratamentul contra diverselor tipuri de cancer. Un compus pe bază de platină, cisplatina, face parte deja din protocolul de tratare a cancerului de testicule.

Aur – in aproape orice material

Aurul este unul dintre cele mai versatile materiale, având scopuri diverse. In conceperea bijuteriilor, in stomatologie, in fabricarea cablurilor si a calculatoarelor.

De asemenea, aurul este un ingredient important in procesul de imprimare, fotografie, construirea navelor spatiale, a motoarelor cu reactie, a vopselelor etc. Mai nou, s-a constatat că aurul are aplicabilitate si in medicina,studii recente atestând faptul că injectiile cu aur reduc simptomele artritei.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu