Echinocţiul de primăvară – când ziua devine egală cu noaptea

• publicat la: 20 martie 2013
Echinocţiul de primăvară – când ziua devine egală cu noaptea

Echinoctiul de primăvară are loc miercuri, ceea ce inseamnă că incepe primăvara astronomică pentru latitudinile nordice ale Terrei.

Reprezentantii Observatorului Astrononomic Amiral Vasile Urseanu amintesc că miercuri ziua va fi egală cu noaptea. Astfel, incepând de acum durata zilei va fi in crestere, fiind tot mai mare decât noaptea.

Echinoctiul de primăvară are loc in fiecare an in jurul datei de 20 martie când longitudinea astronomica revine la valoarea de zero grade.

In momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala.

„Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal, el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina, la data respectiva, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine.

La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 grade, aceasta cifra reprezinta si valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodata, la data respectiva, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest”, se arata pe site-ul observatorului.

Inceputul primăverii astronomice si cresterea zilei este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei, in timp ce in emisfera sudică a Pamantului fenomenul este exact invers si acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice./sursa ziare.com

 

Lasati un comentariu