Isărescu aprobă soluţia draconică din Cipru. Românii sparg depozitele bancare mari

• publicat la: 29 martie 2013
Isărescu aprobă soluţia draconică din Cipru. Românii sparg depozitele bancare mari

Modalitatea de salvare a Ciprului a doborât un tabu-ul protecţiei proprietăţii private, respectiv a depozitelor bancare, şi a relansat un nou model de acţiune în care victimele colaterale ale planurilor de salvare vor fi cei sacrificaţi pe altarului zeului euro. Iar felul în care se încearcă rezolvarea crizei din Cipru loveşte cu manta în România. E vorba proiectului legislativ care se dezbate la nivelul Comisiei Europene prin care depozitele mai mari de 100.000 de euro pot fi folosite, la nevoie, la capitalizarea băncilor cu probleme, afirmă CAPITAL.

Băncile au anunţat Banca Naţioanlă a României că, în cursul dimineţii de joi, s-au înregistrat cereri de la populaţie pentru spargeri de depozite, a afirmat guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. Acesta le transmite clienţilor cu economii de sub 100.000 de euro că nu au motive să acţioneze în acest sens, anunţă ADEVĂRUL. „Avem garantată această sumă. Avem inclusiv mişcarea rapidă a acestor depozite în alte bănci care funcţionează, cu distribuirea ulterioară la ghişee“, a declarat Mugur Isărescu, citat de ZIUA VECHE.

România nu poate ajunge în situaţia Ciprului, dă asigurări BNR, după cum remarcă ANTENA3. Asta pentru că există diferenţe mari între premisele crizei cipriote şi ce se întâmplă acum în ţara noastră. Potrivit Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, băncile din România sunt bine capitalizate, ceea ce nu este cazul în Cipru, unde exista deja o bancă insolvabilă, care era de câteva ori mai mare decât bugetul ţării. În plus, România nu este un paradis fiscal, cum este cazul ciprioţilor, care tranzacţioneză frecvent sume importante de bani.

Totuşi, observă AGERPRES, contrar sfaturilor specialiştilor financiari, unii clienţi de la bănci cipriote care au filiale in România, au mutat deja în ultimele zile depozitele la alte instituţii de credit. În cazul băncilor cu capital cipriot, activele acestora reprezintă doar 1,3% din totalul activelor bancare, iar toate depozitele de la Marfin România, bancă al cărei acţionar majoritar – Popular Bank of Cyprus va fi lichidat, are depozitele integral garantate.

Ciprul a evitat, recent, aminteşte JURNALUL NAŢIONAL, o intrare dezordonată în incapacitate de plată şi o ieşire nepermisă din zona euro acceptând cererile creditorilor internaţionali de reducere a sistemului său bancar supradimensionat, în schimbul unui pachet de asistenţă financiară de 10 miliarde de euro. Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a acceptat închiderea celei de-a doua mari bănci a ţării, Popular Bank of Cyprus, sub presiunea creditorilor conduşi de Germania, după o noapte de negocieri intense, care ameninţa să provoace noi turbulenţe pe pieţele financiare mondiale şi să reaprindă criza datoriilor.

Închise din 16 martie, băncile cipriote au lucrat ieri cu publicul între orele 12-18. Adoptarea unor măsuri suplimentare de securitate şi, mai ales, limitele impuse pentru retrageri şi plăţi au asigurat liniştea la ghişee, anunţă ROMÂNIA LIBERĂ. După 12 zile în care au fost închise, băncile s-au redeschis ieri, dar guvernul de la Nicosia a impus restricţii severe fluxului de capital pentru a împiedica scurgerile de bani din ţară, afirmă EVENIMENTUL ZILEI.

Fenomenul cunoscut sub denumirea de bank-run (retragere masivă şi rapidă a depunerilor bancare) este extrem de grav nu prin amploarea, ci prin consecinţele sale, explică FINANCIARUL. Aflată într-o astfel de situaţie, nici o bancă din lume nu rezistă şi intră rapid în faliment fără sprijinul băncii centrale. Dar banca centrală a Ciprului este într-o situaţie mai mult decât delicată şi în aceste condiţii, nu este exclus ca panica din sectorul bancar cipriot să se extindă rapid la nivel European, cu atât mai mult cu cât Uniunea a pus ochii pe alte două minuscule insule fiscale europene: Luxemburg şi Malta.

CURIERUL NAŢIONAL susţine că Slovenia este pe urmele Ciprului şi că această ţară ar fi următoarea, după Cipru, care va solicita ajutor fiananciar European. Lecţia şi, mai ales, taxarea cipriotă ar trebui să fie un serios semnal de alarmă pentru liota de ruşi care, afirmăNAŢIONAL, a luat cu asalt Marea Britanie în anii ’90. Oligarhii ex-sovietici au venit în UK pentru a face cât mai mulţi bani cu cât mai puţine taxe, însă averile lor sunt acum ameninţate de măsurile UE în Cipru./ziare.ro

Lasati un comentariu