UE vrea ca depozitele să fie naţionalizate atunci când băncile sunt în pericol

• publicat la: 12 aprilie 2013
UE vrea ca depozitele să fie naţionalizate atunci când băncile sunt în pericol

Un proiect de directivă a Comisiei Europene prevede ca depozitele mai mari de 100.000 să fie supraimpozitate de state atunci când băncile sunt în pericol de a intra în faliment.Precedentul Cipru se va transforma în strategie-şablon atunci când sistemul bancar este în pericol, dacă un proiect de directivă a Comisiei Europene (CE) va fi aprobat. Documentul prevede ca statul să naţionalizeze parţial depozitele bancare cu o valoare mai mare de 100.000 de euro pentru a recapitaliza instituţia atunci când aceasta este în pragul colapsului.

Depozitele garantate nu vor fi afectate

Potrivit unui proiect de modificare a directivei, obţinut de agenţia de ştiri Mediafax, depozitele bancare nu vor mai fi protejate atunci când banca va intra în procedura de salvare cu fonduri proprii. Statul va trebui să intervină şi să utilezeze toate resursele instituţiei de creditare pentru evitarea falimentului, inclusiv depozitele clienţilor. Acestea pot fi sau nu supraimpozitate, însă pot scăpa de măsură doar dacă fondurile obţinute din celelate resurse ale băncii sunt de ajuns pentru recapitalizare.

Excepţie de la această supraimpozitare fac doar depozitele garantate, depozitele şi activele clienţilor protejaţi de legea falimentului sau dreptul civil, dar şi datoriile instituţiei către angajaţi, furnizori şi stat. În UE, toate depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro sunt garantate. În România, la 30 iunie 2012, depozitele garantate de Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor Bancare însumat 144,8 miliarde de lei. Suma reprezintă 45,7% din valoarea totală a depozitelor constituite la instituţiile de credit participante la Fond.
În sistemul bancar românesc, doar 31 de bănci – cele autohtone şi cele cu capital străin – contribuie la Fond. Celelalte nouă instituţii prezente pe piaţa românească sunt sucursale ale unor bănci străine şi participă la fondurile de garantare a depozitelor din ţările-mamă. Scenariul Cipru va deveni lege Proiectul se aseamănă foarte tare cu strategia impusă de UE guvernanţilor ciprioţi în cadrul programului de asistenţă financiară de urgenţă, aprobat la finalul lunii mai. Acordul se bazează pe restructurarea sistemului bancar, adică lichidarea instituţiei Laiki, a doua ca mărime, şi reorganizarea Bank of Cyprus, cea mai mare. Bruxelles-ul nu a reuşit însă nici în Cipru să impună suprataxarea depozitelor garantate, mai mici de 100.000 de euro, însă cele care depăşesc acest prag vor fi naţionalizate în proporţie de până la 60%. sursa adevarul.ro

Lasati un comentariu