Amenzi la 5 bănci pentru nerespectarea OUG 50

• publicat la: 10 aprilie 2013
Amenzi la  5 bănci pentru nerespectarea OUG 50

In perioada 18.03 – 29.03.2013 s-a desfasurat o actiune tematica de verificare la nivel national a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit de consum, cu sau fara ipoteca, de catre societatile bancare, din judetul Satu Mare .

Au fost verificate un numar de 11 societati bancare  din care la 5  s-au constatat abateri de la prevederile legale in vigoare.La 3 dintre operatorii economici la care s-au descoperit abateri  s-au dispus sanctiuni contraventionale complementare.

Deficientele  constatate au constat din lipsa informare  clienti prin  afisare  la loc vizibil  a dobanzilor, tarifelor si comisioanelor, pentru   produsele- credite de  consum ,din lipsa mentiunii In contractele de credit a valoarii totale platibile de catre consumator calculata la momentul incheierii contractului de credit. Pentru aceasta deficienta  bancile au fost sanctionate contraventional conform art. 46 lit h din OUG nr.50/2010 cu modificari si s-a dispus sanctiunea contraventionala complementara conform art.88(1) lit c- aducerea la conformitate a contractelor de credit conform cu prevederile legale , in termen de maximum 15 zile.

O alta deficienta a fost lipsa mentiunii privind termenul de notificare  de 10 zile   de la  data incheierii  contractului de cesiune a cedentului,  catre consumator . Pentru aceasta deficienta bancile au fost sanctionate contraventional conform art.71 alin 4 din OUG nr.50/2010 cu modificari si s-a dispus ca sanctiune contraventionala complementara conform art.88(1) lit d-  aducerea la conformitate in termen de maximum 15 zile.

 

In urma actiunilor de control, 5 societati bancare verificate au fost sanctionate contraventional cu avertisment  si  cu amenzi in valoare de 20.000 lei.

 

 

 

 

 

Lasati un comentariu