Coplata la spitalizare intră astăzi în vigoare

• publicat la: 1 aprilie 2013
Coplata la spitalizare intră astăzi în vigoare

De astăzi, internarea în spitalele de stat se plăteşte cu o sumă ce variază între 5 şi 10 lei. Ministrul Sanatatii a anuntat in urma cu zece zile ca valoarea exacta a coplatii va fi stabilita de consiliul de administratie al fiecarui spital, dar a precizat ca suma minima este de 5 lei, iar cea maxima de 10 lei.

Multe spitale încă nu au stabilit cuantumul acestei taxe. Ministrul Sănătăţii declara că scopul introducerii acestei taxe ar trebui să mai reducă din numărul internărilor nejustificate.

Coplata va fi achitată de fiecare pacient care se internează, cu excepţia celor care sunt trataţi în regim de urgenţă, a bolnavilor cronici, a copiilor, a gravidelor şi lăuzelor, dar şi a pensionarilor cu venituri mai mici de 740 de lei.De asemenea, exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale.

Persoanele scutite de coplata trebuie sa faca dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente precum si cu documente sau declaratii pe propria raspundere privind veniturile foarte mici realizate sau faptul ca nu realizeaza venituri.

 

Lasati un comentariu