Linişte…la Teatrul Municipal Carei

• publicat la: 18 aprilie 2013
Linişte…la Teatrul Municipal Carei

 

La licitaţia din iunie 2012 pentru atribuirea contractului la lucrările de la  „Renasterea Centrului Cultural al Municipiului Carei” (în care e inclus şi Teatrul),cu valoarea de 9.950.000 lei ( Fonduri Europene si 2% contributie CL Carei) şi cu manager de proiect,Mak Ioan, s-au depus 7 oferte din partea SC Universal Construct Satu Mare,SC Gedomo Impex SRL Baia Mare,SC Viitorul SRL Oradea ,SC Marconst SRL Marghita,consortiul Solpress – Dominium Satu Mare,SC Selina  srl Oradea si consortiul Euras srl Satu Mare – Samgec srl Satu Mare.

Câştigătoare a fost declarată firma SC Marconst SRL din Marghita,cea care a efectuat lucrările de renovare de la fosta Policlinică din Carei.

Termenul de execuţie prevăzut  este de  21 de luni,perioadă  în care  firma marghiteană  trebuie să ducă la bun sfârşit reabilitarea Teatrului şi a Casei de Cultură Carei.Teoretic, termenul de finalizare este la mijlocul anului 2014.

Lucrările au demarat in vara  lui 2012 iar in 6 noiembrie,au fost “consfinţite” (vezi aici) de prezenţa preşedintelui UDMR,Kelemen Hunor,aflat in plină campanie electorală in judeţ,care a dorit ca să ingroape capsula timpului la acest obiectiv numai in prezenţa consilierilor judeţeni şi locali  ai UDMR,niciunul  dintre ceilalti consilieri nefiind invitat.Mentionez că obiectivul Teatrul Municipal Carei se  află in patrimoniul orasului Carei şi urmează să deservească atât activităţile culturale ale etnicilor maghiari cât şi romani,nu neapărat separat.

Lucrările se efectuează după proiectul intocmit de firma ArhiDinamic srl din Satu Mare .La ora actuală,lucrarile sunt sistate de câteva luni. Firma SC Marconst srl din Marghita a preluat intre timp operaţiunile  pentru amenajarea spaţiului verde din jurul Monumentului Ostaşului Român,un proiect  realizat din fonduri guvernamentale şi locale.

Demararea  lor a avut loc tocmai inainte cu câteva zile de sărbătorirea Centenarului Gheza Vida,sculptorul Monumentului careiean,obligând multimea de participanţi, intre care numeroase oficialităţi judeţene,personalităţi culturale de nivel naţional şi parlamentari judeţeni, să calce drept,pământul  strămoşesc.

Renovarea Teatrului Municipal  a inceput cu decopertarea clădirii ,după  care au urmat lucrările de consolidare a pereţilor şi a fundaţiei afectate de igrasie.

Nu stim in ce măsură  soluţiile adoptate sunt sau nu adecvate,cert e insă că in spaţiul din faţa scenei,unde stă de obicei orchestra sau sufleurii,bălteşte apă de 30 cm.

Nici la clădirea din apropiere ,unde se doreşte amenajarea Centrului Cultural,situaţia nu este mult diferită,având in vedere că şi aceasta are fundatie din cărămidă.

Si aici ,lucrările stagnează.Între timp,paznici sunt terorizati  de locatarii clădirii din vecinătate,cea a fostului internat de la Liceul Agricol.Neputincioşi in faţa mulţimii …nedisciplinate,ce operează  pe  timp de noapte,au ajuns să fie deposedati de electronicele din incinta spaţiului dedicat  lor( laptop,televizor),fără a reuşi să intervină intr-un fel.

 La stadiul actual al lucrărilor de la Teatrul Municipal Carei,sunt puţine şanse ca de Crăciun să  asistăm la spectacole în această sală ,după cum afirma primarul oraşului,la una din şedinţele  de la început de an.Sau poate constructorul sare nişte etape,la fel ca la fundaţia prevăzută pentru placarea cu dale de la Monumentul Ostaşului Român.

Daniela Ciută


comentarii

de Nume la 18 aprilie 2013 - 13:00

eu am vazut muncitori lucrand

de Horia Mărieș la 18 aprilie 2013 - 14:11

Referitor la cele 7 firme ofertante, ar fi interesant de știut care a fost valoarea ofertelor și motivul (motivele) pentru care firma SC MARCONST SRL, firmă cunoscută din „Bihoreanul” ca abonată la licitații trucate („trântite”,) a fost cea care a fost declarată câștigătoare de către Primăria Municipiului Carei.

de Ocean la 18 aprilie 2013 - 15:36

Nu-i adevarat acolo nu lucreaza nimeni cam de multisor poate nu le ajung banuti aia putini

de caramida la 18 aprilie 2013 - 19:25

astia ce lucra nu is de la bihoru si o sustinut udmru in campanie???
apoi cum sa nu aduca jenica ase haveri????
marga la dragnea dupa banu amu ca la carei primaru da salarii de imparat la primariee!!!!
nicii kelemen nu are ase salari cum da jenica la carei numa sa voteze lume la el

de Alex la 19 aprilie 2013 - 19:16

Pe la primaria Carei nu vin controale sa verifice ce se fac cu Fondurile Europene si pe ce se duc banii?
La fel ca in centru unde pavajul e pus ca sa iasa metri patrati dar fara sa respecte vreo regula a constructiilor!
Daca acum sta asa apa langa scena; ce va fi peste un an de la semnarea receptiei?
Sau si la primariaCarei merge coabitarea cu DNA si Guvern?

de ardeleanu la 19 aprilie 2013 - 21:40

la voi in pivnita nu era apa ? sau voi stati la etaj si nu vedeti cata apa s-a adunat datorita ploilor , stiti ce este nivelul apei freatice ? mergeti pe strada M. viteazu la blocuri, mergeti pe V lucaciu sa vedeti case cojite de igrasie ( exceptie casele noi si pe stanga si pe dreapta )cat despre lucrarile pomenite , de abia ce veni primavara ! poate o sesizare pe la organe ar grabi lucrarile ! sau ar cadea un consiliu care a aprobat lucrarile !

de bocu la 19 aprilie 2013 - 22:14

ba ardelene da dastept te dai matale da vezi sa nu te traga in jos gramada de creier cu care umbliiii;dapoi in pevinta la tine ai bagat euroii de la europa ca si haveru iudemeristilor?.
mare tantalau mai esti daca bagi in sama leprele mincinoase si nu dai nas cu adevaru de la lucrarile la teatru…sau esti din aia majoritari de la consiliu care radica numa mana sus cum le arata ala cu datorii si fabricuta de scaunye

de coriolan la 21 aprilie 2013 - 06:39

@ardeleanu.Da’ esti mai tare ca frana de avion!…Auzi! Sa cada un consiliu ce a aprobat lucrarile!….Rau adanc este putzul gandiri tale!….Deci:Acel consiliu nu are cum sa cada, fiindca s-a schimbat.Spre aducere aminte, domnu’, vezi alegerile din iunie 2012!…Na, apoi legat de apa:”Testver erdely”, daca tu ai apa in beci, ala are apa-n beci,noi avem apa-n beci, asta-i o problema!..si inca un veche! Deci , logic, ar trebui sa se tina cont, atunci cand se intocmeste un studiu, de nivelul apei freatice! ERTED?…..Doamne ,mare-i gradina Ta si multe dobitoace sar gardul cand usa-i deschisa!

de Horia Mărieș la 23 aprilie 2013 - 07:21

Unul dintre constructorii locali favoriți (sau favorizați), SC Dominium SRL Satu Mare (aflat în procedura insolvenței -faliment, vezi Tribunalul Satu Mare, dosarele nr. 11866/83/2012/a1, 11866/83/2012, 12328/83/2012, 4324/83/2012/a1, 8759/83/2012, 2830/83/2013, și multe altele), deși a pierdut licitația de la Teatrul Municipal „Ștefan Ruha István” în favoarea SC Marconst SRL din Marghita, rămâne la timonă și în cărțile de pocker în ce privește lucrarea (de care se vorbește foarte puțin în ultima vreme) numită noul sediu al Primăriei (adică fostul Arany-Szarvas fogadó, / melynek báltermében / ismerkedett meg Petőfi / az ő Juliájával, / 1846. évi szeptember 8-án.).

City-managerul cel optimist în privinţa realizării prevederilor bugetare pe anul 2013, Bekö Tamás, n-a suflat nici măcar o vorbă despre acest subiect numit noul sediu al primăriei, recte Szarvas Fogadó, în recentul lui interviu.

Se pare că purceaua Szarvas Fogadó este cam moartă-n păpușoi. Lucrarea a debutat în anul 2010 în execuția SC Dominium SRL Satu Mare, iar în luna mai 2012 primașul Kovacs Jenö recunoștea într-un interviu publicat în ziarul lui săptămânal „de casă” numit Nagy&Vid, că înițial a planificat mutarea primăriei în noul sediu pentru anul 2011, dar apoi a amânat-o pentru mijlocul lunii noiembrie 2012.

Așa o fi cum zice Kovács, el s-o fi mutat deja la Szarvas Fogadó, dar când treci acum, în luna aprilie 2013 prin fața clădirii respective, pe acolo șuieră vântul tare trist a pustiu.

Situația firmei SC Dominium SRL (părtașă și la reabilitarea în valoare de 4,5 mil. euro a Castelului grof Karolyi) nu este roză nici în S.M.

Primăria S.M. va chema la discuţii reprezentanţii Dominium, pentru clarificarea problemei legate de distrugerea drumurilor din zona fostului lac Cubic, str. Teilor. Primăria S.M. a amenințat că neimplicarea Dominium în reparaţia drumurilor ar putea genera alungarea activităţii societăţii în afara oraşului. Poate că va fi mai bine ca firma să se retragă definitiv la Carei, acolo este în grațiile primașului Kovacs Jeno si asa poate ca va reuși să termine în această decadă, până prin 2020, și lucrările incepute in 2010 la Szarvas Fogadó.

Știe cineva, dar cu subiect și cu predicat, ce se mai întâmplă azi cu noul sediu al Primăriei și cât s-a cheltuit până acum (foarte EXACT) din bugetul local pentru acest obiectiv de investiții atât de drag primașului ???

de romi la 23 aprilie 2013 - 07:34

curg articolele care sa spele imaginea taietorului de copaci din Carei.
oare stie cineva pe cati bani se scrie la superlativ de primaria datoare cu 9 milione euroi?
nu jeaba o fost pus la spatii verzi de sef csabika cel mult iubitor de plante da numa care aduc lovele la jeb… si mai ales din fonduri ….

de gospodar la 24 aprilie 2013 - 03:10

daca si la altii se fac lucrarile la proiectele europene ca la teatru din carei si pe strda 1 decembrie nici nu ma mir ca suntem monitorizati de europeni.
proiectele cu finantarte europeana sunt facute ca cei care lucreaza la ele sa sa isi faca averi pentru generatii.
o mare bataie de joc la adresa cetateanului !

de Horia Mărieș la 24 aprilie 2013 - 04:37

@romi la 23 April 2013 – 07:34

– UNDE ANUME „curg articolele care să spele imaginea tăietorului de copaci din Carei” ???

Ca să le cetim și noi, că suntem curioși. Poate vă este cunoscut bancul ăla cu „cetim ce cetim, ne mai suim pe verandă….” 🙂

„Oare stie cineva pe câți bani se scrie la superlativ de primăria datoare cu 9 milione euroi?”

– NU, NU ȘTIM, dar poate ne spune și nouă vre-un știutor!

de firuta la 25 aprilie 2013 - 16:56

si proiectul de la teatru e facut cu firmele de casa ale udmr chiar daca nu sunt specializate in lucrari de reabilitare cladiri monument.
unde este rost de sifonat ceva bani udmr este mereu prezent si se prostitueza cu sefi alesi dupa marimea burtii fara nici o legatura cu orasul nostru.
un primar dator la sta e numa bun de pus sef si mai aduce si un analfabet de vice ca nici pana acum nu au postat foaia cu ce studii are si pentru ei nu vine ANI????
la cine vinde faina de la moara de pe ghenciului ca parca e in conflict de interese???

de pacalit la 27 aprilie 2013 - 10:16

domnul maries atinge numai o parte din subiectele fierbinti ale celor de la primaria carei dar din pacate sunt mult mai multe nereguli.
Dupa ce au instalat la consiliu judetean pe unu ca ridtli ne asteptam ca famiglia tulipanilor sa prinda curaj la alte potlogarii si prima e festivalul vinurilor care este facut de ei in sambata floriilor la romani!
nu ca am avea asteptari de la salbatici si neciopliti dar apoi sa nu se mire daca ii injura lumea!

de iosef la 28 aprilie 2013 - 11:23

D-na Märies pe dumneata te vad aproape peste tot cu ideile tale dar mai mult nimic.
ori aveti frica de cei de la primarie ori va-ti lenesit in asa fl incit nu sintetiin stare vsa iesiti ca niste patrioti pe strada.
Degeaba tot scrieti verzi si uscate ca Primarul face ce vrea cu orasul.Pina ce nu se scot niste legi locale in oras se va face ce spune kovacs.

de Horia Mărieș la 30 aprilie 2013 - 18:29

@iosef la 28 April 2013 – 11:23

In primul rând rog să schimbați sexul. DOMNUL Mărieș. Horia egy férfi név, nem egy hölgy név mint például Mária.
Tetszik érteni? Köszönöm szépen.

Mă bucur că mă vedeți aproape peste tot cu ideile mele, deși în ultima vreme m-am hotărât să nu mai scriu în BdeC, fiindcă scriu degeaba, predic în pustiu, îmi răcesc gura de pomană și findcă redacția a început să-mi șteargă unele comentarii cu care se pare că n-a fost de acord.

Asta este situațiunea, mulți o să bucure tare, dar vă promit că n-o să mai scriu pe aici decât atunci când observ că cineva mi se adresează direct.

„ori aveti frica de cei de la primarie ori va-ti lenesit in asa fel incit nu sinteti in stare sa iesiti ca niste patrioti pe strada.”

Nici una nici alta barátom.

Nu mi-e frică și nici n-o să-mi fie frică de absolut nimeni din primăria aia a matale, și nici nu m-am „leneșit”.

Ies in fiecare zi pe stradă, dar nu ca un patriot și ca un cetășean oarecare, însă ies pe stradă în București, unde domiciliez și nu în Carei, unde m-am născut, unde sunt înmormântați strămoșii mei și unde mi-am petrecut primii 18 ani din viață.

Știm foarte că primarul Jenöface exact ce vrea cu orașul. Până când o să-și rupă de tot gâtul. Nu mai aveți mult de așteptat. Ăsta este de alfel și motivul pentru care m-ați văzut aproape peste tot cu ideile mele, pur și simplu nu l-am mai putut răbda cu toate mișmașurile, măgăriile, țărănismele, escrocheriile și cu aerele lui de gróf local. Gróful lui măsa poate, în nici un caz al meu.

„Pina ce nu se scot niste legi locale in oras se va face ce spune kovacs.”

Barátom, aici greșești profund. În țara asta, în România, legile sunt valabile peste tot, nu există „legi locale”.

Iar dacă al matale Kovacs vrea sa conducă după legi locale, după legile lui, să facă individul bine să și le facă în Asaujul de Sus sau în Nyirbátor.

Și să se ducă acolo urgent. Învârtindu-se!

Na szia haverem, minden jot kivanok neked.

Lasati un comentariu