Lucia Varga: Principala cauză a inundaţiilor în România, defrişările

• publicat la: 6 aprilie 2013
Lucia Varga: Principala cauză a inundaţiilor în România, defrişările

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri si Piscicultură, Lucia Varga, a declarat că principala cauza a inundatiilor in România o reprezintă defrişările necontrolate de păduri, tăierile ilegale, punctând că in perioada 1990 – 2011 România a pierdut cinci miliarde de euro tăindu-se ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn.

“Principala cauză a producerii inundatiilor in România sunt defrisările necontrolate de păduri, tăierile ilegale. Din păcate, in ultima perioada acest fenomen a devenit din ce in ce mai puternic”, a spus ministru, citat de Mediafax.

“Am primit un raport al Curtii de Conturi cu cifre ingrijoratoare: incepand cu 1990 si pana in 2011 in Romania s-au taiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, ceea ce inseamna ca Romania a pierdut peste cinci miliarde de euro. Efectele le vedem, inundatiile sunt efectele acestor taieri ilegale si ati vazut, in ultima perioada inundatiile provocate de scurgeri de pe versanti, de torenti, sunt din ce in ce mai prezente”, a completat Varga.

Ministrul a subliniat ca autoritatile actioneaza intarind cadrul legislativ, in asa fel incat sa nu mai fie permisa taierea necontrolata a padurilor.

“Actionam in doua feluri, pe de o parte intarim cadrul legislativ astfel incat sa nu mai fie permisa taierea necontrolata a padurilor in Romania, iar pe de alta parte vom inteti controalele si vom lua masurile drastice pe care ni le va oferi cadrul legal pentru cei care devasteaza padurile din Romania”, a mentionat Varga.

Conform oficialului, in cazul inundatiilor actiunea pe termen scurt presupune limitarea efectelor acestora, in asa fel incat persoanele afectate sa treaca peste perioada grea.

“Pe termen mediu si lung, schimbam strategia complet. Nu mai vrem sa facem lucrari locale, care practic sunt ca si niste mici carpituri, ci vrem sa luam cursul de apa de la izvoare pana la varsare si sa-l amenajam asa cum se intampla si in Germania si in alte tari civilizate, de la izvoare si pana la varsare.

Trebuie sa facem lucrari de combatere de torenti, lucrari de amenajare constand in baraje, apoi sa trecem la indiguiri, apoi sa facem si zone umede in care raul sa poata sa se si relaxeze. Si ne mai intereseaza un lucru foarte important: ca banii publici care se cheltuiesc pentru lucrarile acestea sa fie cheltuiti cu eficienta.

Am lucrari in cadrul ministerului care sunt incepute de pe vremea comunismului, de pe vremea lui Ceausescu. Am peste 300 de lucrari incepute si neterminate. Unele au acum prioritate.

Celor care au un grad de realizare de 80 la suta le alocam cu prioritate bani pentru a le putea finaliza si de a-si atinge scopul pentru care au fost proiectate – de a apara cetatenii de inundatii, cele care au un grad de finalizare de 50 la suta speram sa le finalizam in patru cinci ani, iar pentru celelalte cautam finantari europene pentru a le putea face cat mai rapid”, a incheiat ministrul.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu