Ministrul Educaţiei vrea ca practica să devină obligatorie in facultăţi

• publicat la: 5 aprilie 2013
Ministrul Educaţiei vrea ca practica să devină obligatorie in facultăţi

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că practica in universităţile din România reprezintă o simplă adeverinţă si că vrea ca aceasta să devină competenţa obligatorie, pentru inceput in facultăţi.

Declaratiile au fost făcute in timpul unei dezbateri la care au participat elevi si profesori din mai multe licee bucurestene, rectorul Universitatii Româno-Americane, Ovidiu Folcut, si decanul Facultatii de Drept, Mihaela Pruna Jitea, arată Mediafax.

Intrebat despre ce are de gând să facă pentru a integra elevii pe piata muncii, având in vedere că imediat după finalizarea studiilor sunt respinsi la angajare pe motiv ca nu au experienta, acesta a raspuns ca vrea sa puna in aplicare un sistem de credite.

„Nu sunt de acord ca studentii să lucreaze in timpul facultăţii, pentru ca dilueaza din nivelul pregatirii academice. Dar ce sa faca studentul, pentru ca, din pacate, sistemul de credite pe care am incercat sa-l deschid cu Banca Mondiala cand eram secretar de stat s-a inchis cand a inceput criza financiara. Vom incerca sa-l reluam acum. Pentru ca, in mod normal, un student trebuie sa aiba posibilitatea sa studieze. Si daca nu are bani, sa aiba posibilitatea sa aiba un imprumut din partea statului”, a raspuns Pricopie.

Ministrul a comentat si motivul expus de cei prezenti: lipsa lor de experienta.

„In chestiunea cu experinta, este foarte complicat sa gestionezi cerintele si interesele firmelor. Scoala poate insa sa dea un raspuns prin introducerea acelei componente de internship. Folosesc acest termen nu pentru a va arata ca stiu ce inseamna internship, ci pentru a ma detasa de cuvantul de practica. Pentru ca in Romania practica inseamna o adeverinta, pe cand internship este cu totul altceva. (…)

Acum incercam sa introducem aceasta notiune de internship in scoli ca o componenta obligatorie de formare, ceea ce ii va permite unui student sa aiba si experinta. Nu am coborat la nivelul liceului, dar vom vedea”, a precizat Remus Pricopie.

Dezbaterea la care a participat ministrul Educatiei a avut tema „Este timpul meu – campanie de orientare si consiliere in cariera” si a fost organizata in „Saptamana altfel” de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, impreuna cu Universitatea Romano-Americana.

sursa ziare.com

comentarii

de raducu la 5 aprilie 2013 - 11:30

sunt perfect de acord, daca eu in ultimul an nu as fi facut practica nu aveam habar cum se face un plan de lectie, teoretic da, dar practic recunos 0

Lasati un comentariu